Resultatöversikt 2021
Organisationer inom kriminalarbete
Organisationer inom kriminalarbete: Nådda målgrupper
Enligt resultatrapporterna nådde understödsobjektens verksamhet under 2021 sammanlagt cirka 600 000 människor. I siffran ingår både antalet personer som möts ansikte mot ansikte och antalet som nås via webben och medierna.
Nästan all verksamhet vid organisationer inom kriminalarbete har riktats väl eller nöjaktigt till de målgrupper som definierades i understödsansökningarna.
Målgrupper har nåtts väl eller nöjaktigt också kvantitativt.
I de utfall som uppskattades kvantitativt fanns avvikelser jämfört med de målgrupper som angavs i understödsansökningarna.
Det antal målgrupper som angetts i resultatrapporterna var betydligt större än det planderade antalet nådda personer i understödsansökan, över 68 miljoner personer. Avvikelsen kan förklaras med ett rapporteringsfel i ett understödsobjekt. Understödsobjektet rapporterade antalet nådda personer under ett år att vara 68 miljoner personer. När man tar bort de uppgifterna som understödsobjektet rapporterade, nådde verksamheten vid organisationer inom kriminalarbete nästan 626 000 personer, vilket är mer än vad hade planerats.
Nådda målgrupper i ansökningarna och rapporterna
Ungefär hälften av understödobjekten rapporterade om ålders- och könsfördelningen gällande nådda målgrupper. Det var frivilligt att ange ålders- och könsfördelningsuppgifter i rapporterna. Tyngdpunkten i åldersfördelningen mellan målgrupperna låg på myndiga unga vuxna och den vuxna befolkningen i arbetsför ålder. Verksamheten vid organisationer inom kriminalarbete omfattades knappt andra åldersgrupper. I de rapporterade könsfördelningarna låg tyngdpunkten på män, men verksamheten når också kvinnor.
Det fanns sammanlagt 1478 personer som deltog i verksamheten enligt rapporternas ålders- och könsfördelning.
Målgrupper som nåddes i allmänhet väl var personer med brottslig bakgrund, deras närstående och yrkespersoner inom kriminalarbetet. Å andra sidan fanns det också utmaningar i att nå dessa målgrupper på grund av coronasituationen. Ofta ett tätt samarbete med fängelser hjälpte i nåendet av målgrupper och under coronaavstängningen var fängelserna stängda för utomstående.
Tydligaste faktorer som främjade nåendet av målgrupper:
- fungerande samarbete med partnerna
- effektiv kommunikation om verksamheten
- bred informering till yrkespersoner och stor allmänhet
- utdelning av information till klienter, också genom att ta verksamheten dit där klienter var samt kamraternas/frivilligas information om verksamheten till de som hörde till målgruppen
Andra faktorer som främjade nåendet av målgrupper var:
- kännedomen om organisationens/understödsobjektets verksamhet och verksamhetens tillförlitlighet
- distansarbete
- competent och engagerad personal
Faktorer som hindrade nåendet av målgrupper var:
- direkta förändringar som coronapandemin orsakade
- verksamhet som ordnades allmänt för kunderna kunde inte genomföras enligt planerna
- coronarestriktionerna i fängelser
- verksamheten med samarbetsparterna genomfördes inte som planerat
Andra hindrande faktorer var bland annat utmaningar i distansarbete, nivån i klienternas digifärdigheter eller svag motivation för digiverksamhet. Dessutom nämndes fängelsernas resurser och varierande motivation för verkamheten som genomfördes på distans samt organisationers egna personalresurser och praktiska utmaningar i samband med introduktion.
STEAs utvärdering av verksamhetens inriktning på den efterstävade målgruppen
STEAs utvärdering av hur verksamheten vid organisationer inom kriminalarbete har nått målgruppen
Resultatrapporten består av sex olika delar.
Fortsätt till nästa (Verksamhet och produkter)
Gå tillbaka (Verksamhetens resurser)
Innehållet handlar om: