Resultatöversikt 2020
Allmän översikt
Resultatöversikter 2020
Till social- och hälsoorganisationernas understödscentrals (STEA) centrala uppgifter hör uppföljning och utvärdering av resultat av verksamheten som finansieras med STEA-understöd. Vi publicerar årligen översikter över de rapporterade resultaten och effekterna av de verksamheter som finansierats med organisationernas STEA-understöd.
Innehåll
Resultatrapporteringen för verksamhet som finansierats med STEA-understöd förnyades år 2020
Resultatrapporteringen för verksamhet som finansierats med STEA-understöd förnyades och utvidgades så att den gäller alla aktörer som får allmänt understöd, riktat verksamhetsunderstöd och projektunderstöd.
Projekt som har finansierats med investeringsunderstöd rapporteras till STEA genom en slutredovisning och projekt inom understödsprogrammet Platsen är ledig rapporterar om understödsanvändningen till understödsprogrammets samordningsprojekt.
Från och med år 2020 rapporteras verksamhetsresultatet årligen till STEA. Den nya resultatrapporten ersatte de tidigare mellanrapporterna, slutrapporterna och resultat- och effektredovisningarna.
Från och med år 2021 förnyades även STEAs förfaranden för resultatutvärdering. I fortsättningen väljer STEA årligen ut ca 300 organisationer som utifrån sitt verksamhetsområde eller sin målgrupp kan utvärderas som en egen helhet. Resultatutvärderingen ska genomföras i tre års cykler, på så sätt att alla understödsobjekt utvärderas under de tre åren.
STEA:s resultatutvärdering lägger vikt vid hur målgruppen har nåtts, hur de mål och resultat som beskrivits i understödsansökan har uppnåtts och hur de uppnådda resultaten har verifierats.
Från rapporter till resultatöversikter
Beredningen av resultatöversikterna för den verksamhet som har finansierats med STEA-understöd inleds i mars, när tidsfristen för organisationernas rapportering har löpt ut.
- de specialsakkunniga som svarar för STEAs utvärderingar gör på basis av resultatrapporterna från de enskilda understödsobjekt som ingår i de på förhand fastställda organisationshelheterna resultatutvärderingar för varje understödsobjekt före utgången av maj.
- utifrån resultatutvärderingarna för understödsobjekten utarbetas det vid STEA en lägesbild över resultatet för varje organisationshelhet. Lägesbilderna ska vara klara i juni.
- i september behandlar organisationerna, STEA och intressentgrupper inom verksamhetsområdet lägesbilderna genom samutveckling. Målet med samutvecklingen är att identifiera de viktigaste utvecklingsbehoven i anknytning till främjandet av organisationshelhetens resultat. Olika delområden inom samutvecklingen är en förhandsuppgift, samutvecklingsmötet och den utvecklingsagenda som upprättas utifrån de förstnämnda och som de organisationer som utvärderas ännu kan kommentera.
- utifrån lägesbilden och de iakttagelser som gjorts i samband med samutvecklingen sammanställer man vid STEA en resultatöversikt för organisationshelheten, vilken publiceras på STEAs webbplats i november-december.
Allmän översikt över den verksamhet som finanserats med STEA-understöd
Resurser
Totalt 852 organisationer rapporterade till STEA om verksamhetsresultatet för 2020. Det lämnades in resultatrapporter för sammanlagt över 1 800 understödsobjekt. Det totala beloppet STEA-understöd som hade beviljats för dessa understödsobjekt var ca 351 miljoner euro.
När det gäller den verksamhet som de understödsobjekt som finansierats med STEA-understöd bedrev var det totala antalet arbetstagare som avlönades med hjälp av understöd, räknat i årsverken, 5 360. En betydande andel av arbetstagarna var deltidsanställda i organisationerna, eller så var arbetstagarresursen delad mellan olika understödsobjekt inom samma organisation. Den vanligaste uppgiftsbenämningen var ”ohjaaja” (handledare/ledare).
Frivilligverksamhet
År 2020 deltog totalt 223 346 frivilliga i verksamhet som bedrevs av organisationer som hade beviljats STEA-understöd (årsredovisningarna för 2020).
Frivilligarbetarna är en viktig resurs för många organisationer inom social- och hälsovårdsområdet som är verksamma med hjälp av STEA-understöd. Frivilligarbetarna har ofta en direkt inverkan på vilken verksamhet man kan erbjuda målgrupperna, och i vilken omfattning. De frivilliga arbetar mångsidigt med olika uppgifter, t.ex. som:
- gruppledare (kamratstödsgrupper och hobbygrupper, såsom handarbets-, motions- och litteraturgrupper samt grupper som ger handledning i fråga om användningen av digitala enheter)
- hjälp med att handla och uträtta ärenden
- ledsagare i samband med evenemang och arrangörer av kaffebjudningar
- stödkompisar
- verksamhetsutvecklare
- värdinnor och värdar på mötesplatser
- utflyktsarrangörer etc.
Förutom att frivilligarbetarna gör det möjligt för andra att delta i organisationsverksamheten, har de också själva haft nytta av att delta i verksamheten. Frivilligverksamheten har medfört glädje i de aktivas egen vardag, ökat frivilligarbetarnas eget välmående och gett dem nya vänner och ny kunskap.
Sett till antalet arbetade flest frivilliga inom multibranschorganisationer, funktionella organisationer för äldre och organisationer inom barn- och familjearbete, och i relation till antalet understödsobjekt allra mest inom pensionärsorganisationerna. Antalet frivilligarbetare inom en verksamhet påverkas av karaktären av organisationens verksamhet. Till exempel organisationer som erbjuder professionellt stöd till sin målgrupp använder sig minst av frivilliga i sin verksamhet. I verksamhet som riktar sig till äldre och familjer spelar även kamratstöd ofta en viktig roll.
Samarbetspartner
Utifrån resultatrapporterna bedriver organisationerna brett och mångsidigt samarbete med olika partner. Organisationerna betraktade andra organisationer som får STEA-understöd som de viktigaste samarbetspartnerna med tanke på resultatet av deras verksamhet. Det framkom att de näst viktigaste samarbetspartnerna var de som betecknades som ”övriga” samarbetspartner och de tredje viktigaste var kommunerna.
Andra samarbetspartner var bl.a. läroanstalter, företag, samkommuner, olika ministerier, Institutet för hälsa och välfärd och regionförvaltningsmyndigheterna. Även bl.a. stiftelser, statliga myndigheter och universitet fanns med bland samarbetspartnerna.
Resultatöversikterna för organisationshelheterna innehåller en närmare beskrivning av resurserna för de organisationer som utvärderades.
Målgrupper som nåtts
Genom resultatrapporterna rapporterades även antalet deltagare i den verksamhet som bedrivits av de understödsobjekt som finansierats med STEA-understöd och antalet målgrupper som nåtts genom de olika verksamheterna. Det bör noteras att sammankomster inbegriper förutom s.k. fysiska möten även många olika nätbaserade möten och antal användare av/besökare till nättjänster, som hos vissa aktörer utgör en betydande del av de rapporterade sammankomster.
Till exempel analysen av antalet användare av och besökare till en nättjänst är förenad med en hel del tolkningssvårigheter, vilket bidrar till att försvåra rapporteringen och utvärderingen av exakt information om användarna. Det är dock uppenbart att enskilda personer har hört till flera organisationers målgrupper och sökt hjälp och stöd för utmaningarna inom olika livsområden från flera olika organisationsaktörer, i synnerhet via webben.
En del av organisationerna rapporterade om dem som deltagit i verksamheten även fördelat enligt ålder och kön. Rapporteringen av deltagarnas ålders- och könsfördelning var frivillig, eftersom informationsinsamling inte är möjlig i fråga om alla verksamheter eller relevant med tanke på uppföljningen av verksamhetsresultatet.
De som hade deltagit i verksamhet och som rapporterades enligt ålder och kön uppgick år 2020 till totalt 6 727 265 personer. Antalet är fortfarande högt och stöder bedömningen att en och samma person deltar i verksamheten för flera olika understödsobjekt och organisationer. Av dem som hade deltagit i understödsobjektens verksamhet och som rapporterades enligt ålder och kön var majoriteten kvinnor: 61,5 procent. I fråga om åldersfördelningen var majoriteten (63 %) av dem som hade deltagit i verksamhet i åldern 30–62 år.
Resultatöversikterna för organisationshelheterna innehåller en närmare beskrivning och utvärdering av de målgrupper som de organisationer som utvärderades hade nått.
Verksamhetsformer
Verksamheten för de organisationer som fått understöd har varit omfattande och de hjälp- och stödformer som erbjudits målgrupperna har varit mångsidiga.
Av den verksamhet och de produkter som rapporterats som organisationernas basverksamhet utgör 97 procent kommunikation (bl.a. antalet besökare eller visningar på webbplatserna, antalet publiceringar och följare på sociala medier, nyhets- och medlemsbrev, tidningar och andra publikationer samt annat material). Även innehåll som gäller organisationernas och föreningarnas övriga förvaltning (t.ex. personalförvaltning, föreningsförvaltning) har rapporterats som organisationernas basverksamhet. Utöver detta inbegriper organisationernas basverksamhet olika möten med individer och nätverk i anknytning till intressebevakning och påverkan, samt utbildnings-, grupp-, rådgivnings- och handledningsverksamhet.
Den verksamhet som rapporterats i kategorin övriga verksamhetsformer varierar stort enligt understödsobjektet, men sådan verksamhet som vanligen rapporterades i denna kategori är exempelvis olika former av kommunikationsverksamhet och nätverksmöten samt produktionen av olika typer av material.
När det gäller resultatrapportens avsnitt om verksamhetsformer kommer STEA att precisera rapporteringsblanketten och rapporteringsanvisningarna för rapporteringen för 2021, så att rapporteringen i fortsättningen ger mera enhetlig information om verksamheterna.
Under 2020 har det med STEA-understöd ordnats gruppverksamhet i 48 464 grupper. Rapporterade sammankomster fanns nästan 1,7 miljoner.
Genom verksamhet inom det individuella stödet hade man nästan 1,6 miljoner möten. Genom mötesplatsverksamhet har man träffat människor mer än 1,5 miljoner gånger.
De möten som hör till kategorin individuellt stöd inbegriper till största delen individuellt stöd som getts ansikte mot ansikte, men även stöd som erbjudits via nätet eller per telefon (möten via chatt, telefon eller på annat sätt på nätet). Verksamhet som rapporterats som individuellt stöd har varit exempelvis rådgivning, handledning och annat stöd som getts av frivilligarbetare eller professionella, såsom servicerådgivning, vänverksamhet och samtalshjälp.
Resultatöversikterna för organisationshelheterna innehåller en närmare beskrivning och utvärdering av verksamheten och produkterna för de organisationer som utvärderades.
Uppföljning och verifiering av resultaten (de understödsobjekt som utvärderats 2021)
På basis av den resultatutvärdering som gjorts av STEA har de organisationer som utvärderats nått sina målgrupper väl eller nöjaktigt både kvalitativt och kvantitativt.
Även organisationernas verksamheter stöder de eftersträvade resultaten väl eller nöjaktigt. När det gäller dessa tre delfaktorer av resultatet (att nå målgruppen kvantitativt, att nå målgruppen kvalitativt och verksamhetens koppling till de eftersträvade resultaten) följer organisationerna upp resultatet av sin verksamhet på ett ändamålsenligt sätt.
Den största utmaningen vid utvärderingen av resultatet av verksamhet som finansierats med STEA-understöd är att kunna påvisa och verifiera de resultat som uppnåtts genom verksamheten.
Hos endast knappt hälften av de understödsobjekt som utvärderats baserar sig verksamhetsresultaten på information som samlats in. I många rapporter har man som resultat rapporterat antalet verksamheter och antalet personer som nåtts, men kopplingen till verksamhetens egentliga mål (en förändring hos målgruppen) förblir obekräftad. Utmaningen gäller i synnerhet kommunikationen, den förebyggande organisationsverksamheten och intressebevakningsverksamheten, där resultatet och effekten uppnås via flera olika aktörer och verksamheter och ofta realiseras med en fördröjning.
Som en observation kan det vid granskningen av organisationerna som helhet också konstateras att de sammanlagda understöden till en organisation som får understöd inte verkar stå i direkt proportion till det uppskattade resultatet. Verksamheten hos organisationer som får stora eller mycket understöd framträder inte i utvärderingarna som mera resultatrik än verksamheten hos organisationer som får små eller mindre understöd.
Coronan hade stor inverkan på organisationsverksamheten
Den coronapandemi som fick sin början år 2020 hade stor inverkan på verksamheten för de understödsobjekt som hade finansierats med STEA-understöd.
Konsekvenserna var något större för de mindre understödsobjekten, som har haft mindre möjligheter att utveckla nya verksamhetsformer eller flytta över verksamhet till nätet än stora aktörer.
Konsekvenserna av pandemin har varit störst i fråga om verksamhetsformer som bygger på fysiska möten. Hos över två tredjedelar av understödsobjekten har antalet deltagare sjunkit till följd av pandemin. Antalet deltagare har ökat särskilt i undermålgrupperna brottsoffer, personer som behöver materiell hjälp och skilsmässofamiljer.
Antalet deltagare har sjunkit mest i fråga om mötesplatser. Av de understödsobjekt vars huvudsakliga verksamhetsform var mötesplatsverksamhet bedömde 86 procent att antalet deltagare hade minskat till följd av pandemin. Hos de objekt som bedrev gruppverksamhet var andelen också hög: 72 procent. Verksamhet med enskilda klienter har flyttats över till nätet, ordnats på ett hälsosäkert sätt eller i vissa fall pausats. Verksamhet som bedrivs i gruppform har i huvudsak flyttats över till nätet eller pausats. Både individuella möten och gruppmöten har även flyttats utomhus.
Under 2020 fick 39 procent av understödsobjekten emellertid nya frivilliga som kom med i verksamheten. Särskilt det individuella stöd som getts av frivilliga, samordningen av frivilligarbetet, det individuella stöd som getts per telefon, familjecenter och grupper som har letts av frivilliga är verksamhetsformer som även under pandemin har dragit till sig frivilliga.
I utvärderingen av understödsobjektens resultat har STEA beaktat de konsekvenser coronapandemin har haft för storleken på den målgrupp som nåtts och verksamhetens omfattning.
Resultatutvärderingen vidareutvecklas
Ett mål med de tillfällen för samutveckling mellan STEA och organisationerna som ordnades i september 2021 var också att identifiera var det finns rum för utveckling i fråga om STEAs resultatrapporterings- och utvärderingsprocesser.
Som ett centralt tema framträdde utmaningar i anknytning till understödsverksamhetens förutsägbarhet, vilka har accentuerats av den senaste tidens förändringar i verksamhetsmiljön, såsom osäkerhetsfaktorerna i anknytning till understödsanslag och coronasituationen. I den strategi som STEA införde år 2020 har det också skrivits in att ändringar ska genomföras på ett förutsägbart sätt och att det ska informeras om dem på ett sådant sätt att man även bland organisationerna i ett tillräckligt tidigt skede kan förbereda sig på dem. I beredningen av en ny finansieringsmodell för understödsverksamheten har det också betonats att den nya modellen ska öka stabiliteten och förutsägbarheten i understödsverksamheten ur både finansiärernas och understödstagarnas perspektiv.
Det finns även en önskan om att växelverkan mellan STEA och organisationerna ska stärkas. Det kan här konstateras att möjligheter till växelverkan i stil med tillfällen för samutveckling kommer att ordnas även framöver. Målet är att det framöver, mera än nu, ska vara möjligt med även andra möten med organisationerna. För att stödja växelverkan och en bättre informationsgång har STEA också från sin egen organisation utsett organisationsspecifika kontaktpersoner för de olika processerna inom understödsverksamheten.
Inom alla organisationshelheter som utvärderades framträdde verifiering av verksamhetens resultat och stödåtgärder i anknytning till det som ett gemensamt utvecklingsobjekt. STEA har årligen ordnat utbildningar om utvärdering och som svar på de önskemål som framfördes i samband med tillfällen för samutveckling kommer man även i fortsättningen att ordna utbildningar. Tonvikten i utbildningarna kommer att ligga på uppföljning och mätning av resultat. Det konstaterades vara särskilt svårt att påvisa resultat inom den förebyggande verksamheten och påverkansverksamheten, där resultaten syns först efter en längre tid. Även i fråga om denna utmaning letar man efter en gemensam lösning.
I samband med tillfällen för samutveckling konstaterades även ett behov av att mera än tidigare dela information om god praxis som utvecklats i organisationerna och resultat. STEA uppmuntrar de aktörer som får understöd att aktivt berätta om resultatet av deras verksamhet även offentligt, t.ex. i samband med olika organisationsevenemang, på sin webbplats eller genom att beskriva sin verksamhet i nättjänsten innokylä.fi.
Det fanns även önskemål som gällde STEAs respons till organisationerna vad gäller resultatutvärderingen. Responsen om resultatrapporterna för 2020 lämnades till de organisationer som utvärderades i år i samband med responsen om årsredovisningen. Begäran om att utveckla responsen behandlas i STEA under den kommande vintern, som en del av processen för att utveckla utvärderingen med tanke på resultatutvärderingen för 2022.
Organisationshelheternas resultatöversikter:
För tio av de organisationshelheter som utvärderades upprättades det en egen resultatöversikt.
Organisationshelheternas resultatöversikter består av den information som organisationerna har rapporterat till STEA i sina resultatrapporter, den utvärdering som STEA har gjort på basis av informationen och de utvecklingsplaner som utarbetats på basis av de tillfällen för samutveckling som ordnades i september 2021. Målet med översikterna är att förse organisationerna och verksamhetsområdet med information om resultaten och de samhälleliga effekterna av organisationsverksamheten samt att ge organisationerna inom social- och hälsovårdssektorn information om hur man framöver kan utveckla uppföljningen av verksamhetsresultaten och bekräftandet och utvärderingen av resultat och effekter. Resultatöversikterna används också av STEA som stöd för utvecklandet av arbetet med resultatutvärderingen och understödsberedningen.
Bekanta dig med resultatöversikterna:
Bekanta dig också med:
Innehållet handlar om: