Resultatöversikt 2020
Funktionella organisationer för unga
Funktionella organisationer för unga: Nådda målgrupper
Enligt resultatrapporterna sammanlagt 202 794 personer deltog i understödsobjektens verksamhet i 2020.
Majoriteten av understödsobjekten har målgruppen nåtts nöjaktigt eller väl. Det som var gemensamt för en stor del av de nådda målgrupper var olika sociala utmaningar.
Av de understödsobjekt inom funktionella organisationer för unga rapporterade 62 ålders- och könsfördelningen gällande den nådda målgruppen. Det var frivilligt att uppge ålders- och könsfördelningsuppgifter i rapporterna.
Antalet personer som deltog i verksamheten och som rapporterats enligt ålders- och könsfördelningen var sammanlagt 48 618 personer. 55 % av de som deltog i verksamheten var 7-17-åriga barn och unga. 33 % av de som deltog i verksamheten var flickor/kvinnor.
Bra samarbetsförhållanden till partner, nätverksarbete och etablerad och välkänd verksamhet i synnerhet främjade nåendet av målgrupper.
I stället för gruppformad verksamhet ökades patrullerande arbete under 2020 i flera understödsobjekt. Genom detta kunde man nå unga i riskfyllda situationer bättre.
I en del av understödsobjekt nåddes mer målgrupper genom fjärruppkopplingen än planerats.
I vissa rapporter räknades framgångsrikt nående av målgrupp som en fördel, tack vare verksamhetens flexibilitet och mångsidighet: unga kunde nås, för att det fanns utbud på verksamhetsalternativ, eller för att anställda och frivilliga kunde skräddarsy verksamheten enligt ungas behov.
I några av de understödsobjekt bra kunskaper i behärskandet av teknologin eller lyckad marknadsföring på ett annat sätt främjade nåendet av målgrupp.
Coronan hindrade nåendet av målgrupp
Coronapandemin var den mest betydande faktorn som bidrog till att målgrupperna nåddes sämre än planerat. Verksamheten på mötesplatserna och i gruppform avbröts på grund av coronapandemin och dess samlings- och mötesrestriktionerna. Även om verksamheter överfördes till webben, en del av de unga lämnade utanför. Verksamhet som genomförs på nätet lämpade sig inte eller var inte den bästa verksamhetsformen för alla (t.ex. mångkulturella familjer med många små barn). Nätet var inte heller alltid det bästa redskapet för behandling av konfidentiella/känsliga ärenden.
I synnerhet nåendet av yrkespersoner försvagades, eftersom det inte var möjligt att besöka till exempel läroanstalter på grund av coronarestriktionerna.
Unga som drar sig tillbaka på grund av psykiska problem eller har sociala utmaningar var svårare att nå på grund av coronapandemin. Å andra sidan ökade behovet av hjälp också hos många.
Företags- och kommunsamarbetet försvårades på grund av pandemin i många understödsobjekt. Överenskomna besök och möten ställdes in och permitteringar och ändringar gjorde att den gemensamma planeringen av verksamheten delvis var osäker och till och med omöjlig.
STEAs utvärdering av verksamhetens inriktning och nående av målgrupp inom funktionella organisationer för unga
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med de andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: