Resultatrapport 2020
Frivilligorganisationer i räddningsbranschen
Frivilligorganisationer i räddningsbranschen: STEAs utvärdering av resultat och centrala observationer
Innehåll
Enligt resultatrapporterna har man åstadkommit följande resultat inom frivilligorganisationer i räddningsbranschen:
- med verksamheten har man förstärkt de frivilligas kunnande och arbetshälsa. På så sätt har man främjat bevarandet av beredskapen för den frivilliga räddningstjänsten
- verksamheten har erbjudit en meningsfull och motiverande hobby för de frivilliga
- de frivilliga upplever att de i och med deltagandet i utbildningar utökat sin kompetens och sina färdigheter att verka som frivilliga i räddningshundverksamhet
De frivilliga upplever att kommunikationen i regel är bra (avsevärd förändring jämfört med föregående år) och de följer olika medier aktivt. De frivilliga upplever att de får kraft av verksamheten och upplever att de kan dra nytta av sin erfarenhet och sitt kunnande i vardagen. De nya frivilliga upplever att kursinnehållen har varit intressanta. Också den andel som upplever att innehållen är intressanta har stigit jämfört med föregående år.
Resultat som baserar sig på insamlad information har rapporterats enbart för en liten del av understödsobjekten. Utifrån rapporterna är den insamlade informationen inte ändamålsenlig för att påvisa verksamhetens resultat. De rapporterade resultaten baserar sig på insamlad information väl eller nöjaktigt bara i två objekt.
Resultatrapporterna visar inte hur myndigheterna inom räddningsbranschen upplever de frivilligas verksamhet i de egentliga larmuppdragen och huruvida insatserna på de frivilligas kompetens för att klara av larmuppdragen syns.
Informationsbaserade resultat har inte samlats in gällande allmänna aktiviteter som fokuserar på att stärka och öka säkerheten i vardagen.
Till största del har resultat av understödsobjektens verksamhet utvärderat vara nöjaktig eller bra. Utvärdering av resultat kan vara nöjaktig då den eftersträvade målgruppen nåtts i tillräcklig grad och verksamheterna främjar uppnåendet av de eftersträvade resultaten i tillräcklig grad. Utmaningen för resultatrik verksamhet i denna organisationshelhet är att de eftersträvade resultaten inte definierats tillräckligt tydligt och att uppnåendet av dessa inte följs på ett ändamålsenligt sätt.
Utvärdering: stöder inlamlade data påvisandet av verksamhetens resultat
Utvärdering: har resultaten verifierats med insamlade data?
Utvärdering: har verksamheten åstadkommit eftersträvade resultat
Utvärdering av resultat (understödsobjekts verksamhet)
Centrala observationer
De resultat som baserar sig på insamlad information om resultatrapporten av frivilligorganisationer i räddningsbranschen hänför sig till förstärkning av de frivilligas kompetens och välbefinnande. Utifrån rapporterna har det med verksamheten varit möjligt att stärka de frivilligas kompetens och erbjuda dem en meningsfull hobby.
För tillfället insamlas inte tillräckligt med information om de resultat som uppnåtts med verksamheten och inte heller har verksamhetens resultat påvisats i tillräcklig grad. Information om resultaten samlas inte in på ett ändamålsenligt sätt med tanke på verksamhetens inriktning. Insamling av information om tillfredsställelsen redogör inte för de uppnådda resultaten i förhållande till de uppställda målen.
Måltillståndet för den frivilliga räddningsbranschen, ställningen i förhållande till övriga myndigheter och den nytta som kan uppnås framgår inte av rapporterna och ansökningarna. Utifrån rapporterna har det med verksamheten varit möjligt att påverka den frivilliga räddningstjänstens beredskap och dess kvalitet och omfattning. I verksamheter har man samlat in information om antalet larmuppdrag under året, men information om de utbildade frivilligas betydelse i utförandet av uppdragen samlas inte in utifrån rapporterna.
Utvecklingsobjekt
I organisationshelhetens tillfälle för samskapande identifierades flera utvecklingsobjekt som hänför sig till verksamhetens resultat. Av dessa har STEA valt ut de två viktigaste utvecklingsobjekten med tanke på kontinuiteten i finansieringen av understödsobjekten.
De valda utvecklingsobjekten återgår till observationerna i resultatrapporten.
Man bör sträva efter att bättre än för närvarande beskriva myndigheternas fördelar av frivilligorganisationernas verksamhet. Det är fråga om att både utnyttja befintlig information och att utveckla datainsamlingen. Dessutom är det viktigt att bättre än för närvarande beskriva nyttan för de frivilliga (t.ex. ökad kompetens och användning av kompetensen i uppgifter). (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: frivilligorganisationer inom räddningsbranschen och STEA)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- definitionen av åstadkomna resultat ur de frivilligas perspektiv (till exempel hur kompetensen stärks, hur förmågan att agera i larmuppdrag stärks)
- definitionen av åstadkomna resultat ur synvinkel av de andra aktörer inom räddningsbranschen (till exempel vilken konkret nytta de frivilliga bidrar med till larmuppdrag, hur många larmuppdrag de frivilliga deltar i).
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Vilka är de åstadkomna resultaten ur de frivilligas perspektiv som deltagit i verksamheten efter år 2020?
- Vilka är de åstadkomna resultaten med avseende på räddningsbranschens övriga aktörer efter år 2020?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
I fortsättningen bör man aktivt, fördomsfritt och genom att testa sig fram granska olika partnerskap med hjälp av vilka man kan nå de målgrupper som för närvarande ännu inte nås tillräckligt bra eller omfattande. Detta betonas till exempel i kommunikationen till medborgarna som stöd för organisationernas verksamhet om medvetenhet, beredskap och kristolerans. (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: frivilligorganisationer inom räddningsbranschen)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- förtydligande av definitionen av målgruppens behov avseende verksamhet som stärker medborgarnas medvetenhet, beredskap och kristolerans samt definition, uppföljning och utvärdering av konkreta resultat som ska åstadkommas
- användning av andra organisationer och aktörer. Då målgrupperna ska nås lönar det sig att även använda sig av andra som arbetar med målgruppen i fråga.
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Vilka är de åstadkomna resultaten för den allmänna vardagssäkerheten avseende verksamhet som stärker medborgarnas medvetenhet, beredskap och kristolerans efter år 2020?
- Till vilka målgrupper har verksamhet som syftar till allmän vardagssäkerhet och beredskap riktats? Hur mycket och vilka målgrupper har nåtts efter år 2020?
- Vilka partnerskap har använts för att nå ovannämnda målgrupper efter år 2020?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med de andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: