Resultatöversikt 2022
Boendeföreningar och organisationernas samorganisationer
Organisationernas samorganisationer och boendeföreningar: Mål och resurser
Innehåll
Eftersträvad ändring genom verksamheten och målgrupper
De huvudsakliga målen för verksamheten i vid de understödsobjekt som finansierades med STEA-understöd år 2022 var:
- möjliggörande av medlemsorganisationernas verksamhet genom att erbjuda lokaler, utbildning, information och stöd till lokal och/eller medlemsorganisationernas verksamhet (t.ex. olika digitala utbildningar och digitalt stöd)
- öka kännedomen om organisationernas verksamhet i kommunernas, sjukvårdsdistriktens och välfärdsområdenas olika nätverk
- förbättra sjukhusupplevelsen hos patienter och deras närstående som besöker sjukhuset genom samordnad organisations- och frivilligverksamhet och öka patienternas kunskap om frivilligorganisationernas verksamhet (OLKA)
- förebyggande av regionala sociala problem och minskning av ensamhet och utslagning genom att öka antalet möten människor emellan och genom att ordna olika evenemang
- möjliggörande av nätverk som stöder vardagen
Avsikten var att verksamheten i huvudsak skulle riktas till följande målgrupper:
- organisationens medlemsorganisationer
- organisationer och föreningar inom verksamhetsområdena
- invånare i verksamhetsområdena
- patienter som besökt sjukhuset och deras närstående
- olika samarbetsorgan för aktörerna inom social- och hälsovården och deras företrädare
Verksamhetens resurser
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till helheten hörde 73 understödsobjekt, vars sammalagda understödsbelopp år 2022 var cirka 13,5 miljoner euro.
Understödsbelopp och understödsobjekt
Frivilligverksamhet
Sammanlagt 3530 frivilliga deltog i verksamheten inom boendeföreningar och organisationernas samorganisationer år 2022 (årsredovisningar 2022).
Frivilliga deltog i cirka 70 procent av understödsobjekten. De frivilliga är verksamma i föreningarnas förtroendeuppdrag, som ledare för föreningarnas gemensamma klubbar och andra funktioner samt som frivilliga vid evenemang. Inom OLKA-verksamheten arbetar frivilliga också på sjukhus för att handleda och stödja patienterna samt för att sprida information om medborgarorganisationernas verksamhet. I en del av understödsobjekten var de frivilliga också målgruppen för den verksamhet som ordnades, och för dem ordnades bland annat utbildnings-, rekreations- och utvecklingsmöten.
Samarbetsparter
Organisationernas samorganistioner och boendeföreningar samarbetade mest med atkörer i kategorin ”övriga” (43 %). Dessutom samarbetade man med andra organisationer som fick STEA-understöd (31%) och med kommuner (13%).
Det mest typiska samarbetssättet var utbyte av expertis (32%). Samarbetet gällde också kommunikation och ordnande av evenemang. Omfattande kontakter till exempel med social- och hälsovårdsaktörer, kommuner, andra organisationer som får STEA-understöd samt de välfärdsområden som förbereddes år 2022 och de nätverk som bildas kring dem var en väsentlig del av verksamheten hos de aktörer som ingick i organisationshelheten.
Resultatöversikten består av fem olika delar.
Gå tillbaka (Boendeföreningar och organisationernas samorganisationer)
Innehållet handlar om: