Resultatöversikt 2022
Organisationer för vård utom hemmet och barn- och familjearbete
Organisationer för vård utom hemmet och övriga organisationer för barn och familjer: Verksamhet och produkter
Innehåll
I organisationer för vård utom hemmet och övriga organisationer för barn och familjer fokuserade verksamheten på invidivuellt stöd och rådgivning. Individuellt stöd och rådgivning erbjöds både ansikte mot ansikte, per telefon och med hjälp av meddelanden och omfattande via diskussionsplattformar på webben.
Även gruppverksamhet var en viktig verksamhetsform i dessa organisationer. Gruppverksamhet ordnades också ansikte mot ansikte, men också på distans på olika diskussionsplattformar.
Fördelning av verksamheter och produkter
Antal verksamheter och produkter
Antal sammankomster
Fördelning av sammankomster
Hur har verksamheten stött uppnåendet av resultat
Enligt STEAs bedömning stödde organisationernas verksamhet och resultat uppnåendet av de planerade resultaten bra eller i tillräcklig utsträckning i nästan alla understödsobjekt.
Kamratstöd och erfarenhetsexperters deltagande i genomförandet och utvecklingen av verksamheten blev en särskilt fungerande och resultatrik verksamhetsform. Kamratstöd gavs bland annat av föräldrar till klienter inom barnskyddet, unga och unga vuxna som vårdas eller har vårdats utom hemmet, kvinnor och mödrar med invandrarbakgrund, unga med invandrarbakgrund samt föräldrar till barn med neurodiversitet.
Som faktorer som främjat verksamhetens resultat rapporterades bland annat följande:
- engagerade partner och etablerade nätverk (delning av expertis)
- kommunikation och kommunikationssamarbete med nyckelaktörer
- kännedomen om aktören bland den egna målgruppen
- stöd med låg tröskel (lätt att komma in i verksamheten och få stöd), avgiftsfrihet
- arbetstagarna är bekant för målgruppen och målgruppen upplever förtroende för dem
- erfarenhetsexperter deltog i verksamheten
- kulturell sensitivitet och kulturell kännedom har beaktats i organisationernas verksamhet, man beaktar särdrag i olika kulturer och representanter för olika kulturer deltar i organiseringen av verksamheten
- stöd på webben och verksamhet som förverkligades som hybridverksamhet utbidgade möjligheterna att delta stöd
- verksamheten svarade väl mot målgruppens behov
- arbetstagarnas goda yrkeskompetens och arbetstagarnas varaktighet (i en del av understödsobjekten utmanade personalomsättningen verksamhetens resultat)
- i en del av understödsobjekten hade frivilligaktörerna en betydande roll när det gällde att åstadkomma resultat
- kamratstöd som verksamhetsform
- barns, ungas och familjers deltagande i planeringen och utvecklingen av verksamheten
Begränsningarna av sammankomster till följd av coronaviruspandemin påverkade resultaten av organisationernas verksamhet ännu år 2022. Begränsningarna beträffande sammankomster förhindrade ordnandet av funktioner och inverkade också på hur väl målgruppen nåddes. Också de ändringar som hänför sig till inledandet av välfärdsområdenas verksamhet inverkade på bland annat organisationernas samarbetsparters resurser på ett betungande sätt.
Andra faktorer som försämrat verksamhetens resultat var bland annat:
- det är svårt att nå en del målgrupper på grund av stigmatisering kring temat
- familjernas utmanande situation, belastning och kriser
- möjligheterna att nå målgruppen var i vissa fall utmanande eller begränsade
- avsaknad av ett gemensamt språk med målgruppen
- utmaningar i samband med avstånden
- utmaningar i anslutning till distansverksamhet
- kulturella och religiösa begränsningar kunde hindra dem som hör till målgruppen från att delta i verksamheten
- brister i samarbetsparternas resurser och arbetstagarnas belastning (inom socialt arbete, barnskydd, skolor) och vissa samarbetsparters svaga engagemang
Också omsättningen av organisationens anställda och personalbristen samt det minskade deltagandet av nya frivilliga under coronatiden medförde utmaningar för verksamheten. I utvecklingsarbetet med samarbetsparter var det svårt att få med beslutsfattare.
Verksamhet som finansierades med allmänt understöd i organisationer för vård utom hemmet och övriga organisationer för barn och familjer
År 2022 fick tio organisationer allmänt understöd. De allmänna understöden användes för kostnader för organisationernas allmänna förvaltning och medlemstjänster samt för kostnader för handledning, rådgivning, utbildning och kommunikation. Största delen av mottagarna av allmänt understöd använde allmänt understöd inte bara för att upprätthålla organisationens interna funktioner utan också för verksamhet med externa målgrupper. Denna verksamhet omfattade bland annat olika slags samarbete med intressegrupper, intressebevaknings- och påverkansarbete, utbildningar, workshoppar, utvecklingssamarbete. Med de allmänna understöden ordnades också evenemang för partners, beslutsfattare, myndigheter, lärare, studerande, föräldrar och föräldraföreningar samt andra intressentgrupper.
Verksamhet som finansierades med medlemsorganinastionsunderstöd
År 2022 fick två organisationer understöd för medlemsorganisationer. Medlemsorganisationernas understöd uppgick till 37 000 euro och 23 000 euro, det ena till 23 medlemsföreningar och det andra till 19. Medlemsorganisationernas understöd användes bl.a. för ordnande av evenemang, möjliggörande av kamratstödsverksamhet, utgifter för medlemsföreningarnas förvaltning, utvecklande av föreningsverksamheten, nätverkande och påverkansarbete.
STEAs bedömning: Har verksamheten främjat uppnåendet av de eftersträvade resultaten
Resultatöversikten består av fem olika delar.
Gå tillbaka (Organisationer för vård utom hemmet och barn- och familjearbete – Nådda Målgrupper)
Innehållet handlar om: