Resultatöversikt 2022
Allmänna organisationer för barn och familjer
Allmänna organisationer för barn och familjer: STEAs utvärdering av resultat och centrala observationer
Innehåll
Enligt STEAs helhetsbedömning av understödsobjekten var verksamhetens resultat goda i största delen av understödsobjekten i allmänna organisationer för barn och familjer. Organisationernas verksamhet har inriktats på ett ändamålsenligt sätt och verksamheten har bedömts stödja uppnåendet av de planerade resultaten väl eller i tillräcklig utsträckning.
De rapporterade resultaten av organisationernas verksamhet riktad till föräldrar och familjer var bland annat följande:
- föräldrarna klarade sig bättre i vardagen och i svåra livssituationer, och deras resurser att fungera som föräldrar ökade och hanteringen av vardagen förbättrades
- föräldrarna fick kamratstöd av andra föräldrar och föräldrarnas ensamhet minskade
- föräldrarnas förståelse för barnet ökade och den positiva växelverkan mellan föräldern och barnet förbättrades
- tröskeln för föräldrarna att söka hjälp blev lägre
- attityden till familjeliv blev mera positiv, familjelivet skapade mera glädje och gott humör. Familjer gjorde mera tillsammans och det kändes meningsfullt.
- familjernas välbefinnande ökade och upplevelsen av delaktighet stärktes
- samarbetet och kommunikationen mellan föräldrarna förbättrades i skilsmässosituationer och föräldrarna anpassade sig bättre till den nya livssituationen
- de nybildade familjerna fick verktyg i den nya livssituationen, vilket stärkte familjerelationerna i den nybildade familjerna
- de föräldrar som väntade barn fick mera resurser och stöd för det kommande föräldraskapet
- mödrar med invandrarbakgrund fick bättre språkkunskaper, de bekantade sig med det finländska samhället, deras sociala nätverk utvidgades och upplevelsen av delaktighet och självförtroende ökade samt upplevelsen av föräldraskap stärktes.
I verksamheten för barn och unga rapporterades bland annat följande resultat:
- barnens läsiver och lässmidighet förbättrades
- barnens skolmotivation ökade och bidrog positivt till barnets skolgång, vilket bidrog positivt till att familjerna orkade i vardagen
- barns och ungas kommunikationsfärdigheter förbättrades och självkänslan stärktes
- ungas egen upplevelse av självkänsla, sinnesstämning och livskompetens förbättrades och ungas emotionella färdigheter stärktes
Som ett resultat av den frivilligverksamhet som organisationerna erbjuder förbättrades frivilligas förmåga att arbeta med målgruppens utmaningar. Frivilligaktörerna upplevde att de utför ett betydelsefullt arbete som också ökade deras eget välbefinnande. De som deltog i frivilligverksamheten fick också nya sociala kontakter och deras upplevelse av delaktighet ökade.
I den verksamhet som riktar sig till yrkesutbildade personer som arbetar med barn och unga samt familjer fick yrkesutbildade personer ny information och nya verksamhetsmodeller för sitt arbete, vilket ökade deras yrkeskompetens.
Flera allmänna organisationer för barn och familjer hade fungerande praxis för insamling av information och uppföljning av resultaten. Uppföljningen av resultat underlättades av tydligt uppställda mål. I de allmänna organisationerna för barn och familjer hade det ställts upp tydliga mål för många understödsobjekt vars uppnående kunde följas upp. För målen hade det också ställts upp realistiska målnivåer och mätare med hjälp av vilka uppnåendet av målen följdes upp.
Flera lokala aktörer inom de allmänna organisationerna för barn och familjer hade ett gemensamt informationssystem. Med hjälp av informationssystemet var det möjligt att på ett heltäckande sätt följa upp hur verksamheten riktades och hur målen uppnåddes.
Bedömningen av påvisning av resultat är antingen väl eller nöjaktig i största delen av de utvärderade understödsobjekten (42/51). Vid understödsobjekten har man samlat in information om verksamhetens resultat på ett ändamålsenligt sätt med undantag för ett understödsobjekt. Information för att påvisa resultat har oftast samlats in med enkät.
Däremot har resultaten av verksamhet som finansierats med allmänna understöd inte följts upp särskilt heltäckande i organisationerna. Som resultat av verksamhet som finansierats med allmänna understöd presenterades olika nyckeltal, såsom antalet besökare på webbplatser och antalet personer som följer sociala medier. Vid ett alllmänt understödsobjekt gjordes enkäter och självutvärdering.
Bedömning: stöder den insamlade informationen om verksamheten påvisande av resultat
Bedömning: har rapporterade resultat verifierats med den insamlade informationen
Datainsamlingsmetoder
Bedömning: har verksamheten åstadkommit eftersträvade resultat
Bedömning av resultaten av understödsobjektens verksamhet
Centrala observationer och utvecklingsobjekt
I resultatrapporterna från de allmänna organisationerna för barn och familjer och vid samutvecklingstillfället hösten 2023 identifierades utvecklingsobjekt som hänför sig till verksamhetens resultat. Två av dem har lyfts fram i denna resultatöversikt.
I de allmänna organisationerna för barn och familjer utförs mycket frivilligarbete. Det är dock svårare än tidigare att få med det antal frivilliga som behövs för verksamheten. Deltagandet i verksamheten har minskat å ena sidan på grund av coronapandemin och å andra sidan på grund av att många inte längre vill förbinda sig till långsiktig verksamhet. Möjligheten att hitta frivilliga att delta i verksamheten varierar på olika orter och till exempel beroende på ortens storlek, åldersstruktur, inkomstnivå, näringsstruktur och övriga faktorer. Samtidigt kan också utvecklingen av frivilligarbete vara positivare i vissa regioner och mindre positiv i andra.
De frivilliga som deltar i verksamheten upplever att de utför ett betydande och nyttigt arbete och att de också själva drar nytta av att vara frivilliga. Frivilligarbetarnas egna välbefinnande förbättras och de får erfarenheter av delaktighet. Den utbildning som de frivilliga får i organisationerna ger dem möjlighet att både utveckla sina egna färdigheter och uppnå resultat.
I alla understödsobjekt och organisationer deltar inte frivilliga i verksamheten, men åtminstone i en del av understödsobjekten kan det vara till nytta att inkludera frivilliga. Den nytta som frivilligverksamheten medför i organisationsarbetet är ofta större än de resurser som behövs för att ordna verksamheten. Att de frivilliga stannar kvar i verksamheten på lång sikt sparar också organisationens resurser för rekrytering och utbildning av nya frivilliga.
Att få med frivilliga är ett livsvillkor för många organisationsverksamheter även i fortsättningen. Att hitta frivilliga och för dem nyttiga roller och uppgifter och att motivera till att delta i verksamheten är viktigt också med tanke på verksamhetens resultat.
De frivilliga motiveras av att få utveckla sina färdigheter och av känslan av att vara en betydelsefull del av samhället. Också möjligheten att påverka både sina egna uppgifter och hela verksamheten ökar motivationen till aktivt deltagande. Erfarenhet av relevans och delaktighet ökar också genom att informera frivilliga om de verifierade resultat som uppnås genom verksamheten.
De allmänna organisationerna för barn och familjer har ordnat verksamhet på ett täckande sätt på olika orter runt om i Finland. Coronapandemin försvårade ordnandet av verksamheten, eftersom coronabegränsningarna tidvis till och med helt förhindrade närmöten. En del av dem som hör till målgrupperna för verksamheten återgick inte till verksamheten när coronarestriktionerna slopades. Å andra sidan nådde den ökade verksamheten på distans under coronatiden också nya målgrupper, såsom personer som bor längre bort från tillväxtcentrumen. Organisationernas metoder för distansverksamhet och hybridverksamhet utnyttjas fortsättningsvis av organisationerna efter coronatiden och utvecklingen av dem fortsätter. Att fungera på distans har både sina styrkor och svagheter.
Verksamhetens riksomfattande täckning förutsätter även i framtiden en effektiv användning av resurser och att rätt målgrupper nås lokalt med skräddarsydda metoder. Samarbetet mellan organisationerna har en viktig roll när det gäller att säkerställa verksamhetens resultat på olika orter. Effektiva och fungerande metoder för till exempel växelverkan mellan verksamhet ansikte mot ansikte och distansverksamhet hittas genom utbyte av information och erfarenheter med andra aktörer. Genom att utbyta information om olika situationer i olika regioner kan man också öka de lokala organisationernas och centralorganisationernas förståelse för till exempel målgrupper, samarbetsparter (såsom välfärdsområden) och frivilliga. Organisationssamarbete utanför den egna förbundsorganisationen medför delvis samma nytta som i systerorganisationerna, men ökar också upptäckten av ny god praxis och ett bredare perspektiv på den egna verksamheten.
Resultatöversikten består av fem olika delar.
Gå tillbaka (Allmänna organisationer för barn och familjer – Verksamhet och produkter)
Gå till Resultatöversikter 2022 -sidan
Innehållet handlar om: