Resultatöversikt 2021
Multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering
Multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering: Verksamhetens resurser
Innehåll
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till organisationshelhet multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering hörde 201 understödsobjekt, vars sammalagt understödsbelopp i 2021 var cirka 38 miljoner euro.
Multibranschorganisationer: Understödsbelopp och understödsobjekt
Utvärderade understödsobjekt
Utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering: Understödsbelopp och understödsobjekt
Utvärderade understödsobjekt
Frivilligverksamhet
Sammanlagt cirka 37 917 frivilliga deltog i verksamheten inom multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering i 2021 (årsredovisningar 2021).
I verksamheten i multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering deltog flest frivilliga jämfört med andra organisationsklasser, men antalet frivilliga som deltog varierade kraftigt beroende på understödsobjektet. I ungefär en tredjedel av understödsobjekten deltog inga frivilligaktörer alls.
I objekt som systematiskt använder frivilliga i sin verksamhet, är frivilliguppgifterna ofta tydligt definierade och frivilliga utbildas och stöds regelbundet. I dessa understödsobjekt är frivilliguppgifterna mycket mångsidiga och ofta påverkas omfattningen av den verksamhet, som genomförd direkt för målgruppen, av hur man får med frivilliga.
Frivilliga arbetade till exempel som:
- vänner
- stödfaddrar
- gruppledare
- kamratstödjare
- verksamhetsutvecklare
- deltar i evenemang
- hjälper målgruppen att uträtta ärenden
När de frivilliga också hörde till målgruppen för verksamheten framhävdes likställdhet i fråga om uppgifter inom frivilligverksamheten. Även människor som inte hör till målgruppen kunde vara frivilliga, till exempel personer som hjälper äldre, stödpersoner, faddrar och vänner samt ledare av språk- och läxläsningsgrupper.
Av antalet frivilliga i hela organisationshelheten har nästan hälften koncentrerats till sammanlagt tio understödsobjekt. I dessa understödsobjekt fokuserade verksamhetens innehåll på rekrytering av frivilliga, utbildning och fördelning av frivilliguppgifter. I dessa understödsobjekt har frivilliga arbetat:
- i uppgifter för koordinering av den frivilliga räddningstjänsten (till exempel organisering, utbildning av frivilliga)
- som stödpersoner och -vänner samt som frivilliga som ger rådgivning och stöd som stärker hälsa och välbefinnande samt säkerhet i vardagen.
I understödsobjekten där 10 eller färre frivilliga deltog i verksamheten, var de frivilligas deltagande i verksamheten mer sporadiskt och uppgifterna stödde och assisterade verksamheten, t.ex. deltagande i utflykter, deltagande i vägledning och evenemang för grupper, agerande som kökshjälp. I dessa understödsobjekt hade de frivilligas uppgifter ofta skräddarsytts individuellt utifrån de frivilligas förmåga och behov, och de frivilliga var ofta också själva målgruppen för verksamheten.
Understödsobjekt där det inte fanns några frivilliga var vanligen understödsobjekt där målgruppens stödbehov kräver yrkesbaserat stöd, t.ex. det individuella (psykosociala) stödet till dem som gjort sig skyldiga till våld utanför hemmet, frigivna fångar, torterade flyktingar eller målgruppen var t.ex. andra organisationer och verksamheten var verksamhet som riktade sig till strukturer och yrkesmänniskor (t.ex. centralorganisationer).
Samarbetspartner
Samarbetspartner var med i 194 understödsobjekts verksamhet. Det sammanlagda antalet samarbetsparter var 1400.
I resultatrapporten var det möjligt att ange högst tio samarbetspartner per understödsobjekt. I rapporten ombads uppge endast de samarbetspartner som är viktigast med tanke på understödsobjektets verksamhet.
Understödsobjekt som hör till multibranschorganisationer och utvecklingsorganisationer för välfärd och rehabilitering samarbetar med exceptionellt många aktörer. Troligtvis är förklaringen att multibranschorganisationer i princip är organisationer där man arbetar med många slags målgrupper. Samarbetspartner vid understödsobjekten är huvudsakligen andra organisationer som får STEA-understöd, kommuner samt aktörer som hör till gruppen ”annan”.
Samarbete med gruppen ”övrig samarbetspartner” bestod av flera typer av verksamhet:
- klienthandledning (till eller från organisationer) gjordes med olika läroanstalter, nätverk, myndigheter (till exempel polisen och brottspåföljdsmyndigheten), boendeaktörer samt kommuner. Kommunerna rapporterades som de mest betydande kundhandledningspartnerna
- samarbete som gäller organisering av evenemang gjordes bland annat med olika läroanstalter, olika lokalföreningar, församlingar, kyrkotjänster och olika företag
- i styrgruppmedlemskapssamarbetet partnerna var bland annat samkommuner för social- och hälsovård, ARA, regionförvaltningsverken, lokala äldreråd samt läroanstalter
- i fråga om kommunikationssamarbete var nationella och lokala tidningar, radiostationer, kommuner och läroanstalter viktiga samarbetspartner
I fråga om överföring av understöd och användning av lokaler gjordes samarbete med andra organisationer och församlingar.
Resultatöversikten består av sex olika delar.
Innehållet handlar om: