Resultatöversikt 2021
Sjukdomsorganisationer
Sjukdomsorganisationer
STEA delar in de aktörer som beviljas understöd i s.k. organisationsklasser som bildas antingen på basis av målgruppen för aktörernas huvudsakliga verksamhet eller på basis av deras verksamhetsform. I denna resultatöversikt behandlas en organisationshelhet som bildas av följande organisationsklasser:
- Hud-, allergi- och andningshälsoorganisationer dvs. Andningsförbundet, Filha, Asumisterveysliitto Aste och Allergi-, Hud- och Astmaförbundet rf med sina medlemsorganisationer. Verksamheter som finansieras med understöd är bland annat allergiinformation och rådgivning, förebyggande och upphörande av användningen av nikotinprodukter (Andningsförbundet och Filha) samt problem med inomhus luften (Andningsförbundet och Asumisterveysliitto Aste)
- Folkhälsoorganisationer dvs. Hjärtförbundet med sina medlemsorganisationer samt Diabetesförbundet med sina medlemsorganisationer
- Övriga sjukdomsorganisationerna är riksomfattande, i huvudsak diagnosbaserade, intresseorganisationer för en sjukdom eller sjukdomar som hör till samma sjukdomsgrupp. Ett undantag är Suomen Kipu ry, vars målgrupp är dem som upplever smärta, samt HSP-Suomen Erityisherkät ry för emotionellt reaktiva specialkänsliga personer
- Cancerorganisationer dvs. Cancerföreningen i Finland, regionala cancerföreningar samt riksomfattande patientorganisationer och lokala organisationer
- Stöd- och rörelseorganorganisationer dvs. Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry med sina medlemsorganisationer samt Reumaföreningen i Finland
- Organisationsklassen organisationer för allmän hälsa och välfärd innefattar 18 övriga organisationer som främjar hälsa och välfärd, såsom läroanstalternas stödsorganisationer, organisationer som arbetar med utlandsfinländare och medlingsverksamhet, kultur- och idrottsaktörer samt andra organisationer som arbetar med olika målgrupper.
I 2021 fanns det sammanlagt 89 aktörer som hörde till helheten sjukdomsorganisationer och som finansierades med STEA-understöd. I resultatöversikten utvärderades sammanlagt 135 understödsobjekt.
Organisationshelhetens resultatutvärdering baserar sig på informationen som organisationerna har angett i resultatrapporterna.
I STEAs resultatutvärdering betonar man målgruppens uppnående, att de mål och resultat som beskrivits på understödsansökan uppnås och att de resultat som uppnåtts ska verifieras.
Utifrån organisationshelhetens resultatrapporter utarbetades en lägesbild över resultaten, som behandlades tillsammans med STEA och organisationer i ett gemensamt tillfälle för samskapande i september 2022. Utifrån samskapandet utarbetades en resultatöversikt över organisationshelheten.
Bekanta dig med resultatöversiktens olika delområden
Fortsätt till nästa delområde (Eftersträvad ändring genom verksamheten och målgrupper)
Eller fortsätt till önskat delområde via länkarna nedan.
Bekanta dig också med:
Innehållet handlar om: