STEAn avustusehdotus vuonna 2025 myönnettävistä avustuksista julkaistu
03.12.2024
STEA ehdottaa avustuksia myönnettäväksi sosiaali- ja terveysalan järjestöille ensi vuonna 304 miljoonaa euroa. Määrä on 79,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2024.
STEAn avustusehdotus vuonna 2025 sosiaali- ja terveysalan yhdistyksille ja säätiöille näiden yleishyödylliseen sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan myönnettävistä ns. STEA-avustuksista on valmistunut. Avustusehdotus on luovutettu sosiaali- ja terveysministeriölle, joka päättää myönnettävistä avustuksista todennäköisesti tammi–helmikuussa 2025.
Vuodelle 2025 avustusta haki 952 järjestöä. Avustushakemuksia vastaanotettiin 2262. Avustushakemusten yhteenlaskettu euromäärä oli 519 miljoonaa euroa. STEA ehdottaa avustusta myönnettäväksi 724 järjestölle, 1434 avustuskohteeseen, yhteensä 304 088 000 euroa.
Vuonna 2024 STEA-avustuksia on myönnetty 789 järjestölle 1797 avustuskohteeseen yhteensä 383 588 000 euroa.
Uusia avustuksia myönnetään ensi vuonna merkittävästi vähemmän
STEA-avustusten määrärahat vähenevät osana valtiontalouden sopeutustoimia. Pääosa avustusten leikkauksista kohdistuu vuonna 2025 uusiin avustuksiin, joita myönnetään merkittävästi aiempia vuosia vähemmän. STEAn avustusehdotuksessa uusia avustuksia ehdotetaan myönnettäväksi 19,7 miljoonaa euroa (81,1 miljoonaa euroa vuonna 2024). Vuonna 2025 uusia STEA-avustuksia ehdotetaan myönnettäväksi vain määräaikaisille hankkeille. Uusia jatkuvaluonteisia yleisavustuksia (Ay- ja Ak-avustus) ei vuonna 2025 myönnetä lainkaan.
Merkittävin osa uusista hankeavustuksista kohdistuu STEAn avustusehdotuksessa ikääntyneiden hyvinvointia edistävän Ikävoimaa-avustusohjelman hankkeisiin. STEA ehdottaa avustusohjelmaan myönnettäväksi 6,6 miljoonaa euroa. Avustusohjelmaan liittyviä hankeavustuksia ehdotetaan 14 järjestölle.
Lisäksi uusia hankeavustuksia ehdotetaan myönnettäväksi seuraaviin teemoihin liittyviin hankkeisiin:
- järjestöjen kohtaavaan toimintaan (n. 3,9 miljoonaa euroa)
- järjestölähtöiseen mielenterveys- ja päihdetyöhön (n. 3,4 miljoonaa euroa)
- vanhemmuuden tukeen liittyvään järjestötoimintaan (n. 2,8 miljoonaa euroa)
- vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä edistävään Paikka auki -avustusohjelmaan (hankeavustukset + koordinaatiohankkeen jatkoavustus yhteensä n. 3,2 miljoonaa euroa).
Ehdotetuista hankeavustuksista 17 on EU-osarahoituskohteita, joissa STEA-avustus toimii järjestöille EU-rahoituksen mahdollistajana. STEA-avustuksia näihin osarahoituskohteisiin kohdistuu yhteensä noin miljoona euroa.
Jatkuvaluonteisiin yleisavustuksiin tehty sekä prosentuaalisia leikkauksia että kokonaisharkintaan perustuvia leikkauksia
Järjestöjen jatkuvaluonteisiin yleisavustuksilla (ns. Ay- ja Ak-avustus) rahoitettuihin toimintoihin ehdotetaan myönnettäväksi 284,4 miljoonaa euroa (303,7 miljoonaa vuonna 2024, joista uusia yleisavustuksia 12 miljoonaa euroa).
Avustuksiin kohdistuvat prosentuaaliset leikkaukset on toteutettu pääsääntöisesti syyskuussa 2024 hallituksen budjettiriihen yhteydessä päätettyjen linjausten mukaisesti, mutta kuten aiempinakin vuosina, STEAn avustuskohdekohtaiset avustusehdotukset perustuvat viranomaisen kokonaisharkintaan.
Avustuskohdekohtaisessa avustusharkinnassa huomioon otetaan ensisijaisesti avustuksen tarve eli avustuksella rahoitetun toiminnan kohderyhmälle tarjottavan muun tuen ja avun saatavuus toiminta-alueella sekä muu toimintaympäristötieto, avustuksen hakijan toiminnan laatu ja laajuus sekä toiminnan aiempi tuloksellisuus. Huomiota kiinnitetään myös esimerkiksi avustuksen saajan omaan varallisuuteen sekä kykyyn hallinnoida avustuksia avustusehtojen mukaisesti.
- Sosiaali- ja terveysministeriön 5.9.2024 julkaisema tiedote avustusleikkausten linjauksista(siirryt toiseen palveluun)
- Lisätietoa kokonaisharkinnasta stea.fi-verkkosivuilla
Suurimmat prosentuaaliset avustusleikkaukset kohdistuvat euromääräisesti suurimpiin avustuksiin. Prosentuaalisten leikkausten suuruus laskee porrastetusti avustuksen suuruuden mukaan. Prosentuaaliset leikkaukset koskevat 163 järjestöä (23 % avustuksen saajista). STEAn avustusehdotuksessa avustustaso laskee ensi vuonna 273 järjestöllä, mutta useimmilla avustustason muutos on verrattain pieni. Yli 400 järjestön avustustaso ei muutu.
Järjestöluokittain tarkasteltuna eniten leikkauksia on kohdistettu lomajärjestöjen aikuisille suunnattuun sosiaaliseen lomatoimintaan ja vähiten avustusleikkauksia kohdistuu STEAn avustusehdotuksessa mielenterveystyön omaisjärjestöjen ja ensi- ja turvakotijärjestöjen toimintaan.
Päätöksiä tulevien vuosien STEA-avustusten kohdistumisesta tehdään ensi vuonna
STEAn avustusehdotus on julkaistu avustukset.stea.fi-verkkosivuilla. Kaikille avustusta hakeneille on toimitettu avustuskohdekohtainen avustusehdotus verkkoasiointiin (asiointi.stea.fi).
Koska syyskuussa 2024 päätetyt avustusleikkausten linjaukset koskevat vain vuotta 2025, eikä päätöksiä tulevien vuosien avustuslinjauksista ole vielä käytettävissä, ei STEAn avustuskohdekohtaisiin avustusehdotuksiin sisällytetty ohjeellisia avustussuunnitelmia vuosille 2026 ja 2027.
Tulevien vuosien avustusten kohdistumiseen liittyviä linjauksia valmistelee sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson nimittämä selvityshenkilö.
Lisätietoa STEAn avustusehdotuksesta:
- STEA, valmistelupäällikkö Niina Pajari, etunimi.sukunimi@gov.fi, p. 0295163365
STEA viestinta, viestinta.stea@gov.fi, p. 0295163118 - Avustusehdotus verkkosivulla http://avustukset.stea.fi(siirryt toiseen palveluun)
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on sosiaali- ja terveysministeriön YTO-osaston yksikkö, ja itsenäinen valtionapuviranomainen. STEA hallinnoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen yleishyödylliseen toimintaan kohdistuvia valtionavustuksia (ns. STEA-avustuksia). STEA käsittelee avustushakemukset ja valmistelee sosiaali- ja terveysministeriölle avustusehdotuksen myönnettävistä avustuksista. STEA myös valvoo avustusten käyttöä ja arvioi avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksia. STEAn tehtäviin kuuluvat myös avustusten hakuun, käyttöön ja raportointiin liittyvä neuvonta, ohjaus ja viestintä. STEA vastaa myös esimerkiksi avustuksiin liittyvien teknisten ja vähäisten muutoshakemusten käsittelystä ja avustusten takaisinperinnöistä.
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: