Tuloksellisuuskatsaus 2021
Sairausjärjestöt
Sairausjärjestöt: Toiminta ja tuotokset
Sisällysluettelo
Sairausjärjestöjen toiminta ja tuotokset tukivat suunniteltujen tulosten aikaansaamista pääosin hyvin tai riittävästi.
Tuloksellisuusraportilla raportoitava toiminta on jaettu kuuteen toimintamuotoon: neuvonta tai yksilöllinen tuki, ryhmätoiminta, koulutus, viestintä, edunvalvonta ja vaikuttaminen sekä muu toiminta. Toiminta ja tuotokset tukivat suunniteltujen tulosten aikaansaamista hyvin tai riittävästi.
Järjestöjen toiminnassa korostuu viestintä. Käytännössä se on materiaalituotantoa ja viestintää monikanavaisesti eri välineissä sekä verkkosivujen ylläpitoa ja toimintaa somessa. Valitettavasti viestinnän toiminnan ja tuotosten luvut on raportoitu niin isoiksi, että se vääristää tuloksia. Kuviossa se on otettu huomioon.
Seuravaksi suurimmat toimintamuodot ovat neuvonta tai yksilöllinen tuki, muu toiminta ja ryhmätoiminta. Neuvonnan ja yksilöllisen tuen toimintamuotoja olivat terveyteen ja/tai sairauteen liittyvä neuvonta joko asiakastapaamisessa tai viestintävälineitä hyödyntäen. Muun toiminnan sisällöt liittyvät usein sosiaaliseen mediaan, verkkopalveluihin ja viestintään.
Toimintojen ja tuotosten jakaantuminen
Toimintojen ja tuotosten määrä
Kohtaamiskertojen määrä
Kohtaamiskertojen jakautuminen
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
Tuloksellisten toimintojen ja tuotosten aikaansaamista sairausjärjestöissä edistivät mm. toiminnan kehittäminen ja vieminen verkkoon, rajatuille kohderyhmille kehitetyt toiminnot sekä sitoutunut, osaava, motivoitunut henkilöstö.
Suurimpina tuloksellisten toimintojen ja tuotosten aikaansaamista estävinä tekijöinä raportoitiin koronapandemia sekä etätoiminnan haasteet – vaikka toimintaa on viety ansiokkaasti verkkoon, kaikki kohderyhmiin kuuluvat eivät käytä internettiä.
Sairausjärjestöjen yleisavustuksilla rahoitettu toiminta
Yleisavustusta sai vuonna 2021 yhteensä 23 sairausjärjestöä yhteensä noin 8,4 miljoonaa euroa. Yleisavustuksilla rahoitettu toiminta on kohdistunut järjestöjen henkilökuntaan, järjestön jäsenjärjestöihin, viranomaisiin, ammattilaisiin, poliittisiin päättäjiin, suureen yleisöön sekä eri sairauksia sairastaviin potilaisiin ja heidän läheisiinsä.
Yleisavustuksia on käytetty yhdistysten sääntöjen mukaiseen toimintaan, kuten esimerkiksi edunvalvontaan ja vaikuttamistyöhön, viestintään, koulutuksiin, neuvontaan, jäsenyhdistysten tukemiseen sekä ryhmätoimintaan. Näiden lisäksi yleisavustusta käytettiin järjestöjen sisäisiin toimintoihin kuten hallintoon, taloushallintoon, johtamiseen ja jäsenpalveluihin.
Edunvalvonta- ja vaikuttamistoiminnan osalta järjestöissä seurattiin tapaamisten määrää, lausuntojen määrää, mediaosumia, sosiaalisen median eri kanavien aktiivisuutta sekä tiedotteiden määrää. Suoraan kohderyhmään kohdistuvan toiminnan, kuten ryhmätoiminnan, tavoitteiden toteutumista seurattiin kattavammin, myös laadullisesta näkökulmasta.
Jäsenjärjestöavustuksilla rahoitettu toiminta
Jäsenjärjestöavustusta sai 20 järjestöä, yhteensä 641 500 euroa. Jäsenjärjestöavustuksia on tyypillisesti käytetty tapahtumien, vertaistuen, retkien ja virkistystoiminnan järjestämiseen ja pienhankintoihin.
STEAn arvio: onko toiminta tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista
Sairausjärjestöt
Toiminta ja tuotokset järjestöluokittain
Katso miten edellä kuvatut tiedot jakautuvat järjestöluokittain.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Sairausjärjestöt – STEAn arvio toiminnan tuloksista ja keskeiset havainnot)
Siirry edelliseen (Sairausjärjestöt – Tavoitetut kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: