Tuloksellisuusraportointi – miksi, koska ja miten?
17.01.2023
Tammikuussa STEAn verkkoasiointiin avautuvat vuoden 2022 toiminnasta täytettävät tuloksellisuusraportit.
Tuloksellisuusraportointi koskee kaikkia yleisavustuksia, kohdennettuja toiminta-avustuksia ja hankeavustuksia, paitsi Paikka auki- avustusohjelman hankkeita. Tuloksellisuusraportit täytetään myös niistä hankeavustuksista, jotka ovat päättyneet vuonna 2021, mutta joissa on ollut yli 20 000 euroa säästyviä avustuksia vuodelle 2022. Tuloksellisuusraportit tulee palauttaa STEAlle keskiviikkoon 1.3. klo.16.15 mennessä.
Mitä tuloksellisuusraportilla raportoidaan?
Tuloksellisuusraportilla raportoidaan toiminnassa mukana olleet vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit, toiminnassa tavoitetut kohderyhmät sekä toiminta ja tuotokset. Tämän lisäksi kuvataan tuloksellisuuden seurannan ja arvioinnin mittarit, joilla tuloksia on todennettu.
Tuloksia osoitettaessa tuodaan esille, mitä on saavutettu suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Kun täytät tuloksellisuusraporttia, pidä siis käsillä avustushakemus ja peilaa raportoimaasi avustushakemuksen vaikutusketjuun. Vaikutusketju koostuu tavoitteista, resursseista, kohderyhmästä, toiminnoista ja tuotoksista, tuloksista ja mittareista. Tavoitteet vastaavat kysymykseen mitä halutaan saada aikaiseksi ja minkä pitää muuttua? Resurssit kertovat, millä resursseilla tuloksia saadaan aikaiseksi. Kohderyhmän osalta kerrotaan keihin ja kuinka moneen toiminta kohdentuu tai keneen pyritään vaikuttamaan. Toiminta-kohdassa avataan, mitä toimenpiteitä tehdään tulosten saavuttamiseksi ja mitä konkreettisia tuotoksia syntyy. Tuloksissa kuvataan toimenpiteillä aikaansaatu välitön hyöty. Mittareilla todennetaan saavutetut tulokset.
Vaikutusketjun eri osioita raportoidaan tuloksellisuusraportissa eri tavoin. Muista erottaa toisistaan toiminnan laajuutta ja kohdentumista sekä toiminnan tuloksellisuutta kuvaavat tunnusluvut. Voit osoittaa tuloksellisuutta joko järjestösi omilla mittareilla tai voit käyttää validoituja, yleisemmin käytössä olevia mittareita. Näitä ovat esimerkiksi osallisuusindikaattori, yksinäisyysmittari ja Kykyviisari.
Kiinnitä tuloksellisuusraporttia täyttäessäsi huomiota myös siihen, mikä oli aikaansaatu muutos tai hyöty raportoitavan toimintavuoden aikana. Arvioi, millaisia olivat aikaansaamanne tulokset suhteessa tavoitteisiin. Mikä oli aikaansaatu hyöty ja kenelle?
Jos täytät tuloksellisuusraporttia ensimmäistä kertaa tai koet muuten tarvitsevasi tukea raportoinnissa, ehdit vielä mukaan tuloksellisuuden osoittamiseen ja tulosmittareihin liittyviin koulutuksiin. Koulutuksia järjestetään neljä tammi–helmikuun aikana.
Tuloksellisuutta kehitetään yhdessä sote-järjestöjen kanssa
Tuloksellisuusarvioinnin tavoitteena on vahvistaa STEA-avustuksilla rahoitetun toiminnan laatua sekä avustusvarojen kohdentamista STEAn strategian mukaisesti tulokselliseen toimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kohdekohtaisten tuloksellisuusarviointien lisäksi STEA valitsee vuosittain noin 300 järjestöä, jotka toimialansa tai kohderyhmänsä perusteella voidaan arvioida erillisenä järjestökokonaisuutenaan. Näistä omista järjestökokonaisuuksista tehdään STEAssa erilliset tilannekuvat.
Vuosien 2021-2023 aikana saadaan rakennettua tilannekuvat kaikista STEA-avusteisen toiminnan järjestökokonaisuuksista.
Tilannekuvat valmistuvat vuosittain alkukesästä ja niissä mukana olleet järjestöt saavat kutsun yhteiskehittämistilaisuuksiin. Yhteiskehittämistilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden STEAn erityisasiantuntijoille ja järjestöjen edustajille yhdessä keskustella ja pohtia tilannekuvissa esiin nousseita tuloksia ja kehittämiskohteita. Tulevana syksynä tapaamme asukasyhdistysten, lapsi- ja perhetyön, monimuotoisten perheiden, taloustaidon ja aineellisen avun, työllisyyden edistämisen, työttömien ja vähemmistöryhmien järjestöjen, lasten lomajärjestöjen, lomajärjestöjen, mielenterveysjärjestöjen ja järjestöjen yhteisjärjestöjen kanssa.
Lopuksi vinkkaan vielä katsomaan seuraavat ohjeet:
Kannattaa käydä kurkkaamassa myös STEAn verkkosivuilla julkaistu Kysymyksiä ja vastauksia tuloksellisuusraportista -sivu, joka täydentyy uusilla kysymyksillä raportointiajan ollessa käynnissä.
Kysymyksiä voit lähettää ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen tuloksellisuusraportti.stea@gov.fi.
Lisätietoja tuloksellisuuden osoittamiseen ja tulosmittareihin liittyvistä koulutuksista löydät STEAn verkkosivujen uutissivulta.
Mona Särkelä, Arviointipäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: