Tuloksellisuuskatsaus 2022
Monimuotoisten perheiden järjestöt
Monimuotoisten perheiden järjestöt: Toiminta ja tuotokset
Monimuotoisten perheiden järjestöjen toimintamuodoissa painottuivat neuvonta ja yksilöllinen tuki sekä ryhmätoiminta.
Neuvontaa ja yksilöllistä tukea on annettu kohtaamismäärillä mitaten eniten puhelimitse ja verkossa. Verkossa neuvontaa ja tukea on annettu sähköpostilla, chateissa, verkkosivuilla ja videopuheluissa. Neuvontaa ja yksilöllistä tukea on haettu mm. vanhemman ja lapsen oikeuksista, perhemuodon muutoksen vaikutuksesta, adoptiosta, sijaissynnytyksestä ja kumppanuusvanhemmuudesta. Lisäksi perhepalveluiden ja -järjestöjen ammattilaiset ovat hakeneet neuvontaa liittyen monimuotisten perheiden erityiskysymyksiin.
Ryhmätoiminnot painottuivat vertaistukiryhmiin. Ryhmät kokoontuivat sekä verkossa että kasvokkain. Vertaistukiryhmistä osa oli tarkasti rajattu tiettyyn teemaan ja osassa keskustelu oli yleisemmällä tasolla. Teemoina olivat esimerkiksi lapsettomuus, sateenkaariperheet, uusperheet, yksinhuoltajuus ja etävanhemmuus.
Monimuotoisten perheiden järjestöluokassa tehdään runsaasti edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä. Tämä työ käytännössä on monipuolista ja pitää sisällään mm. lausuntojen antamista, päättäjien tapaamista, kuulemisiin osallistumista, asiantuntijana olemista lainsäädäntöä valmistelevissa työryhmissä ja valiokunnissa, puoluekokouksiin osallistumista ja median kautta vaikuttamista.
Muu toiminta -luokassa raportoituun toimintaan sisältyi mm. selvityksien tekemistä, tutkimuksiin osallistumista ja toiminnan kehittämistä.
Kohtaamisia raportoitiin eniten ryhmätoiminnassa sekä neuvonnassa ja yksilöllisessä tuessa. Toiminnan tuloksellisuutta edistävinä toimintamuotoina mainintoja saivat toiminnot, joissa ammattilaiset tai vapaaehtoiset kohtasivat ihmisiä sekä vertaistukea tarjoavat toiminnot.
Myös edunvalvonnan ja vaikuttamisen toimintojen arvioitiin edistävän toiminnan tuloksellisuutta osassa avustuskohteista.
Viestintään liittyvien toimintojen tuloksellisuudesta on näyttöä parhaiten niissä toiminnoissa, joissa viestintä oli kiinteänä osana muuta toimintaa.
Toimintojen ja tuotosten jakaantuminen
Toimintojen ja tuotosten määrä
Kohtaamiskertojen määrä
Kohtaamiskertojen jakautuminen
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
Monimuotoisten perheiden järjestöjen toiminta on tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista pääosin hyvin tai riittävästi.
Tavoiteltujen tulosten saavuttamista edistävinä tekijöinä mainittiin tuloksellisuusraporteissa muun muassa seuraavia tekijöitä:
- Kohderyhmän tilanteen hyvä tuntemus järjestöissä
- Kohderyhmän ottaminen mukaa toiminnan suunnitteluun ja tekemiseen
- Onnistunut yhteistyö sekä järjestöjen että muiden oleellisten toimijoiden kanssa
- Onnistunut viestintä kohderyhmälle järjestön toiminnoista
- Yhteistyö, jossa yhteistyökumppanit ohjasivat ihmisiä järjestön toimintaan
- Järjestön asiantuntijuus ja osaaminen kohderyhmää koskettavissa asioissa
- Hyvä vuorovaikutus kohderyhmän ja järjestön välillä, tiedonkulku ja aktiivinen palautteen saaminen kohderyhmältä
- Kohderyhmälle järjestetty mahdollisuuksia osallistua eri toimintoihin myös etäyhteyksin
Toiminnan tuloksellisuutta estäneinä tekijöinä raportoitiin vuonna 2022 edelleen koronatilanteeseen liittyvien kokoontumisrajoitusten tuomista haasteista, jotka vaikuttivat järjestöjen toimintaan osallistumiseen myös varsinaisten rajoitusten purkamisen jälkeen. Myös kohderyhmän tottumukset toimintoja kohtaan olivat muuttuneet korona-aikana
Muina toiminnan tuloksellisuutta haitanneina tekijöinä mainintoja saivat muun muassa työntekijöiden vaihtuvuus, uuden toiminnan käynnistymisen hitauteen ja toiminnan tunnettuuteen liittyvät haasteet ja muut kohderyhmän tavoittamiseen liittyvät haasteet sekä yhteistyön käynnistämiseen liittyvät haasteet. Haasteita raportoitiin myös toiminnasta yhteistyökumppaneiden kanssa, yhteistyötä ei saatu käyntiin tai siinä oli ongelmia toimintaan ohjauksen suhteen.
Jäsenjärjestöavustuksilla rahoitettu toiminta
Monimuotoisten perheiden järjestöistä kaksi sai vuonna 2022 jäsenjärjestöavustusta. Jäsenjärjestöavustusta on välitetty yhteensä 29 jäsenjärjestölle. Jäsenjärjestöavustuksella paikallisjärjestöt ovat järjestäneet tilaisuuksia ja ryhmätoimintaa. Niiden avulla on myös lisätty kohderyhmän mahdollisuuksia saada vertaistukea.
STEAn arvio: onko toiminta tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Monimuotoisten perheiden järjestöt – STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot)
Siirry edelliseen (Monimuotoisten perheiden järjestöt – Tavoitetut kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: