Tuloksellisuuskatsaus 2022
Lomajärjestöt
Lomajärjestöt: Tavoitetut kohderyhmät
Avustuskohteiden toimintaan osallistui vuoden 2022 aikana yhteensä noin 62 000 ihmistä.
Lomajärjestöt ovat tavoittaneet kohderyhmänsä pääosin hyvin tai riittävästi. Suurimmassa osassa avustuskohteita toiminta on kohdistunut avustushakemuksissa määriteltyihin kohderyhmiin hyvin tai riittävästi.
Lomat on suunnattu terveydellisin, taloudellisin tai sosiaalisin perustein valituille kohderyhmille. Lomatoimintaan voi päästä mukaan hakemuksen perusteella, jos loman saamisen kriteerit täyttyvät.
Parhaiten kohderyhmistä tavoitettiin lapsiperheet, joihin kuului esimerkiksi vähävaraisia perheitä ja yhden vanhemman perheitä. Muita hyvin tavoitettuja kohderyhmiä olivat muun muassa omaishoitajat sekä eri sairausdiagnoosin saaneet ihmiset. Lisäksi toimintaa kohdennettiin muun muassa yksinäisille ja vähävaraisille ikääntyneille, työttömille sekä vammaryhmille.
Tavoitettujen kohderyhmien ikä- ja sukupuolijakauman raportointi tuloksellisuusraportilla oli avustuksen saajille vapaaehtoista. Kuitenkin suurimmasta osasta lomajärjestöjen ja lasten lomajärjestöjen avustuskohteita raportoitiin tietoa kohderyhmien ikä- ja sukupuolijakaumasta. Kerätyn tiedon perusteella tavoitetuista kohderyhmistä lähes 60 prosenttia oli naisia. Yli 30 prosenttia tavoitetuista kohderyhmistä oli iältään 7–17-vuotiaita.
Tavoitetut kohderyhmät hakemuksissa ja raporteilla
Avustushakemuksissa järjestöjen pääkohderyhmiä olivat yleisimmin varsinaiseen sosiaaliseen lomatoimintaan osallistuvat ihmiset, mutta osassa avustuskohteista kohderyhmiksi määriteltiin myös muun muassa vapaaehtoisia sekä markkinointiviestinnällä tavoitettavia kohderyhmiä.
Varsinaiseen toimintaan osallistuneiden lukumäärät oli todennettu kerätyllä tiedolla. Tuloksellisuusraporttien perusteella varsinaiseen toimintaan osallistujia tavoitettiin keskimäärin noin 90 prosenttia suhteessa avustushakemuksissa asetettuihin tavoitetasoihin. Muiden kuin varsinaiseen toimintaan osallistuneiden kohderyhmien lukumääriä ei raportoitu yhtä vahvasti kerättyyn tietoon perustuen.
Tuloksellisuusraporttien perusteella keskeisin kohderyhmien tavoittamista edistänyt tekijä oli järjestöjen keskinäinen yhteistyö. Esimerkiksi lomajärjestöjen yhteistyö potilasjärjestöjen kanssa auttoi tavoittamaan eri sairausdiagnoosin saaneita ihmisiä heille suunnattuun toimintaan.
Kohderyhmien tavoittamiseen liittyvistä haasteista keskusteltiin lomajärjestöjen yhteiskehittämistilaisuudessa, ja esille nousi tarve vahvistaa järjestöjen yhteistyötä myös eri kielisten viestintämateriaalien tuottamisessa, jotta vieraskielisiä kohderyhmien edustajia tavoitettaisiin entistä paremmin.
STEAn arvio lomajärjestöjen toiminnan kohdentumisesta tavoiteltuun kohderyhmään
STEAn arvio lomajärjestöjen toiminnan tavoittavuudesta
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan osioon (Lomajärjestöt – Toiminta ja tuotokset)
Siirry edelliseen osioon (Lomajärjestöt – Tavoitteet ja resurssit)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: