Tuloksellisuuskatsaus 2022
Sijaishuollon järjestöt ja muut lapsi- ja perhetyön järjestöt
Sijaishuollon järjestöt ja muut lapsi- ja perhetyön järjestöt
STEA jakaa avustusta saavat toimijat järjestöluokkiin, jotka muodostetaan joko toimijoiden pääasiallisen toiminnan kohderyhmän tai toimintamuodon perusteella.
Tässä tuloksellisuuskatsauksessa käsitellään sijaishuollon järjestöjen ja muut lapsi- ja perhetyön järjestöt -järjestöluokkiin kuuluvien toimijoiden yhdessä muodostamaa kokonaisuutta.
Sijaishuollon järjestöt ovat lastensuojelujärjestöjä, joiden tehtävänä on lisätä lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista lastensuojelussa. Järjestöissä edistetään ja tuetaan lasten osallisuutta sekä kehitetään sijaishuoltoa. Monessa järjestössä tuetaan myös lasten läheisiä. Järjestöluokkaan kuuluvien järjestöjen työ ulottuu sijaishuoltoa laajemmin myös toimintoihin, joilla pyritään parantamaan lasten elämää ja heidän kohteluaan. Monesti kohderyhminä ovat eri syistä haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja heidän perheensä. Usea järjestöluokkaan kuuluva järjestö tuottaa myös lastensuojelu- ja tai sijaishuoltopalveluja. Näiden lakisääteisten palvelujen tuottamiseen ei kohdisteta STEA-avustusta.
Muut lapsi- ja perhetyön järjestöt -järjestöluokkaan kuului vuonna 2022 neljätoista järjestöä. Järjestöjen toiminta kohdistuu monipuolisesti eri ikäryhmiin kuuluviin lapsiin ja nuoriin, perheisiin, mutta myös esimerkiksi parisuhdekriisissä tai haastavassa parisuhdetilanteessa oleviin aikuisiin, lastensuojelun asiakkaiden vanhempiin, maahan muuttaneisiin naisiin ja perheisiin, sijoitettujen lasten vanhempiin ja pitkäaikaissairaisiin lapsipotilaisiin perheineen.
STEA-avustuksilla rahoitettuja sijaishuollon järjestöjen ja muiden lapsi- ja perhetyön järjestöjen yhteiseen kokonaisuuteen kuuluvia toimijoita oli vuonna 2022 yhteensä 26. Tuloksellisuuskatsauksessa arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 59.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusarviointi perustuu järjestöjen tuloksellisuusraporteilla ilmoittamaan tietoon.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja saavutettujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusraporteista laadittiin STEAssa tuloksellisuuskatsaus. Tuloksellisuuskatsaus jakautuu arvioinnin osa-alueiden mukaisesti.
Järjestökokonaisuuden alustavaa tuloksellisuuskatsausta käsiteltiin STEAn ja järjestöjen yhteisessä kehittämistilaisuudessa syksyllä 2023. Yhteiskehittämistilaisuuden pohjalta tuotettiin STEAssa tämä järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaus.
Tuloksellisuuskatsauksen osa-alueet
Siirry seuraavaan osa-alueeseen (Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Tai siirry haluamaasi osa-alueeseen alla olevien kuvalinkkien kautta.
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: