Tuloksellisuuskatsaus 2021
Sairausjärjestöt
Sairausjärjestöt
STEA jakaa avustusta saavat toimijat niin sanottuihin järjestöluokkiin, jotka muodostetaan joko toimijoiden pääasiallisen toiminnan kohderyhmän tai toimintamuodon perusteella. Tässä tuloksellisuuskatsauksessa käsitellään seuraavien järjestöluokkien yhdessä muodostamaa kokonaisuutta:
- Iho-, allergia- ja hengitysjärjestöt -järjestöluokkaan kuuluvat mm. Hengitysliitto, Filha, Asumisterveysliitto Aste sekä Allergia-, iho- ja astmaliitto jäsenjärjestöineen. Avustuksilla rahoitettuja toimintoja ovat muun muassa allergiatiedotus ja neuvonta, nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisy ja lopettaminen (Hengitysliitto ja Filha) sekä sisäilmaongelmat (Hengitysliitto ja Asumisterveysliitto Aste)
- Kansanterveysjärjestöt eli Suomen Sydänliitto jäsenjärjestöineen sekä Suomen Diabetesliitto jäsenjärjestöineen
- Muut sairausjärjestöt ovat valtakunnallisia, pääasiassa diagnoosipohjaisia, yhden tai samaan tautiryhmään kuuluvien sairauksien etujärjestöjä. Tästä poikkeuksena ovat Suomen Kipu ry, jonka kohderyhmänä on kipua kokevat sekä HSP-Suomen erityisherkät ry emotionaalisesti reaktiivisille erityisherkille
- Syöpäjärjestöt eli Suomen Syöpäyhdistys, alueellisia syöpäyhdistyksiä sekä lisäksi valtakunnallisia potilasjärjestöjä ja paikallisjärjestöjä
- Tuki- ja liikuntaelinjärjestöt eli Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry jäsenjärjestöinen sekä Suomen Reumaliitto ry
- Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin järjestöluokkaan kuuluu 18 muuta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi toimivaa järjestöä, kuten muun muassa oppilaitosten tukiyhteisöjä, ulkosuomalaisten ja sovittelutoiminnan parissa toimivia järjestöjä, kulttuuri- ja liikuntatoimijoita sekä muita erilaisten kohderyhmien kanssa toimivia järjestöjä.
STEA-avustuksilla rahoitettuja sairausjärjestöjen kokonaisuuteen kuuluvia toimijoita oli vuonna 2021 yhteensä 89. Tuloksellisuuskatsauksessa arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 135.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusarviointi perustuu järjestöjen tuloksellisuusraporteilla ilmoittamaan tietoon.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja saavutettujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusraporteista laadittiin STEAssa tuloksellisuuden tilannekuva, jota käsiteltiin STEAn ja järjestöjen yhteisessä kehittämistilaisuudessa syyskuussa 2022. Yhteiskehittämistilaisuuden pohjalta tuotettiin järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaus.
Tutustu tilannekatsauksen eri osa-alueisiin
Siirry seuraavaan osa-alueeseen (Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Tai siirry haluamaasi osa-alueeseen alla olevien kuvalinkkien kautta.
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: