Tuloksellisuuskatsaus 2021
Kriminaalityön järjestöt
Kriminaalityön järjestöt: Tavoitetut kohderyhmät
Tuloksellisuusraporttien mukaan avustuskohteiden toiminta tavoitti STEAn arvion mukaan vuoden 2021 aikana yhteensä noin 600 000 ihmistä. Lukuun sisältyy sekä kasvokkain kohdattujen että verkon ja median kautta tavoitettujen määriä.
Lähes kaikki kriminaalityön järjestöjen toiminta on kohdentunut riittävästi tai hyvin niihin kohderyhmiin, jotka järjestöt olivat määritelleet avustushakemuksellaan.
Kohderyhmiä on tavoitettu myös määrällisesti riittävästi tai hyvin.
Tuloksellisuusraporteissa ilmoitettu tavoitettujen kohderyhmien määrä oli merkittävästi suurempi kuin avustushakemuksella arvioitu tavoitettavien henkilöiden määrä, yli 68 miljoonaa henkilöä. Poikkeaman selittää yhden avustuskohteen raportointitapa. Kun tämän avustuskohteen raportoimat tiedot poistetaan kokonaisuudesta, tavoittivat kriminaalityön järjestöt vuonna 2021 toiminnallaan silti lähes 626 000 henkilöä, eli suunniteltua enemmän.
Noin puolet avustuskohteista raportoi tavoitettujen henkilöiden ikä- ja sukupuolijakaumasta. Ikä- ja sukupuolijakauman raportoiminen oli vapaaehtoista. Kohderyhmien ikäjakaumassa painottuivat täysi-ikäiset nuoret aikuiset sekä työikäinen aikuisväestö. Muihin ikäryhmiin kriminaalityön järjestöjen toiminta ei juuri kohdistunut. Raportoiduissa sukupuolijakaumissa painottuvat miehet, mutta toiminta tavoittaa myös naisia.
Ikä- ja sukupuolijakauman mukaisesti raportoituja toimintaan osallistuneita ihmisiä oli yhteensä 1478.
Yleisesti hyvin tavoitettuja kohderyhmiä olivat rikostaustaiset asiakkaat, heidän läheisensä ja kriminaalityön ammattilaiset. Toisaalta samojen kohderyhmien tavoittamisessa oli myös jossain määrin haasteita koronatilanteen takia. Kohderyhmien tavoittamiseen liittyi hyvin usein tiivis vankilayhteistyö, ja koronasulkujen aikana vankilat olivat kiinni ulkopuolisilta.
Selkeimmin kohderyhmien tavoittamista edistivät:
- toimiva yhteistyö kumppaneiden kanssa
- toiminnasta viestintä tehokasta
- laaja tiedottaminen ammattilaisille ja suurelle yleisölle
- tiedon jakaminen asiakkaille, myös jalkautumalla sinne missä asiakkaat olivat sekä vertaisten/vapaaehtoisten jakama tieto toiminnasta edelleen kohderyhmään kuuluville
Muita kohderyhmien tavoittamista edistäneitä tekijöitä olivat
- järjestön/avustuskohteen toiminnan tunnettuus ja luotettavuus
- etänä työskentely
- osaava ja sitoutunut henkilöstö
Kohderyhmien tavoittamista estäneitä tekijöitä olivat:
- koronapandemiasta aiheutuneet välittömät muutokset
- yleisesti asiakkaille järjestettyä toimintaa ei voitu toteuttaa suunnitellusti
- vankiloiden koronarajoitukset
- yhteistyötahojen kanssa toiminta ei toteutunut suunnitellusti
Muita kohderyhmän tavoittamista estäneitä tekijöitä olivat muun muassa etänä työskentelyn esteet, asiakkaiden digivalmiuksien taso tai heikko motivaatio digitoimintaa kohtaan. Tavoittamista hankaloittaneena tekijänä mainittiin myös vankiloiden resurssit ja paikallisesti vaihteleva tahtotila etänä tehtävään työhön sekä järjestöjen omat henkilöstöresurssit ja perehdyttämiseen liittyvät käytännön haasteet.
STEAn arvio kriminaalityön järjestöjen toiminnan kohdentumisesta tavoiteltuun kohderyhmään
STEAn arvio kriminaalityön järjestöjen toiminnan tavoittavuudesta
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta:
Siirry seuraavaan osioon (Toiminta ja tuotokset)
Siirry edelliseen osioon (Resurssit)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: