Tuloksellisuuskatsaus 2021
Ensi- ja turvakodit ja sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt
Ensi- ja turvakodit ja sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt: Tavoitetut kohderyhmät
Tuloksellisuusraporttien mukaan avustuskohteiden toiminta tavoitti vuoden 2021 aikana yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Lukuun sisältyy sekä kasvokkain kohdattujen että verkon ja median kautta tavoitettujen määriä.
Ensi- ja turvakodit ja sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt ovat tavoittaneet toiminnan kohderyhmänsä pääosin hyvin.
Myös erityistä tukea tarvitsevia kohderyhmiä on tavoitettu STEAn arvion mukaan riittävästi, mutta usein vähemmän kuin hakemuksissa oli suunniteltu. Tavoitettujen kohderyhmien arviointia vaikeuttaa usein se, että raporteissa kohderyhmiä on määritelty eri tavoin kuin hakemuksella: raportoitu tieto ei aina kata kaikkia hakemuksessa mainittuja kohderyhmiä tai kohderyhmiä on raporteissa yhdistetty. Erityisesti chat-palveluissa ja webinaareissa tavoitettujen ihmisten määrät poikkeavat monessa avustuskohteessa hakemuksessa suunnitelluista. Digitaalisia viestintävälineitä käytettiin koronapandemian jatkuessa vuonna 2021 enemmän kuin oli suunniteltu. Verkossa tavoitettavien henkilöiden osalta hakemuksissa arvioitu tavoitettavien kohderyhmien määrä poikkeaakin merkittävästi raportoiduista tavoitettujen määristä.
Etenkin ensi- ja turvakodeissa toiminta on selkeästi määriteltyä ja standardoitua, ja erityistä tukea tarvitsevia äitejä ja lapsia sekä lähisuhdeväkivaltaa kokeneita tavoitettiin STEAn arvion mukaan enimmäkseen riittävästi.
Tavoitetut kohderyhmät hakemuksissa ja raporteilla
Ensi- ja turvakodit
Ensi- ja turvakotien avustuskohteissa ikä- ja sukupuolijakauman mukaisesti raportoituja toimintaan osallistuneita ihmisiä oli yhteensä 14555. Ikä- ja sukupuolijakaumatietojen ilmoittaminen raporteilla on vapaaehtoista.
Sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt
Sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöjen avustuskohteissa ikä- ja sukupuolijakauman mukaisesti raportoituja toimintaan osallistuneita ihmisiä oli yhteensä 3374. Ikä- ja sukupuolijakaumatietojen ilmoittaminen raporteilla on vapaaehtoista.
Kohderyhmien tavoittamiseen vaikuttaneet tekijät
Kohderyhmien tavoittamista ovat edistäneet raporttien perusteella erityisesti:
- hyvä yhteistyö asiakasohjausta tekevien kumppaneiden kanssa
- järjestön maine ja sitä kohtaan tunnettu luottamus muiden tahojen keskuudessa
- onnistunut viestintä ja toiminnan markkinointi
- etätapaamiset korona-aikana mahdollistivat joustavampaa asiakkaiden tapaamista myös kaukaisemmilla paikkakunnilla
- sosiaalisen median avulla on tavoitettu kohderyhmiä
- jalkautuva ja etsivä työ
- tuen hakemisen matala kynnys ja anonyymiys
- ensi- ja turvakodeissa sähköisen ajanvarauksen käyttöönotto
Kohderyhmien tavoittamista esti raporttien perusteella ensisijaisesti koronapandemia:
- erilaisia yleisötilaisuuksia peruuntui
- ryhmätoimintaa peruuntui
- ammattilaisten tapaaminen vaikeutui
- etäyhteyksillä kohtaaminen ei sopinut kaikille asiakkaille
Henkilöstövaihdokset vaikeuttivat joissakin avustuskohteissa kohderyhmän tavoittamista. Myös puuttuva tietoisuus yhtäältä toiminnasta (esim. viranomaisilla) tai ongelman luonteesta siitä kärsivillä (ongelman tunnistamattomuus, stigma, häpeä) vaikeuttivat kohderyhmien tavoittamista.
Tapahtumiin osallistuva suuri yleisö, sote-ammattilaiset ja opiskelijat sekä päättäjät olivat ryhmiä, joiden tavoittamisessa jäätiin koronapandemian seurauksena monessa kohteessa määrätavoitteista.
Joissain avustuskohteissa kohderyhmien tavoittaminen epäonnistui esimerkiksi kilpailevan toiminnan tai toimintasuunnitelman puutteiden, kuten epärealististen määrällisten tavoitteiden vuoksi. Tiettyjä erityiskohderyhmiä (esim. pornoriippuvaisia, vainoon syyllistyviä) oli myös vaikea tavoittaa.
STEAn arvio toiminnan kohdentumisesta tavoiteltuun kohderyhmään
Ensi- ja turvakodit
Sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt
STEAn arvio toiminnan tavoittavuudesta
Ensi- ja turvakodit
Sosiaalisen hyvinvoinnin järjestöt
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta.
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: