Tuloksellisuuskatsaus 2022
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset: Toiminta ja tuotokset
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten toimintamuodoissa painottuivat viestintä sekä neuvonta ja yksilöllinen tuki.
Neuvonnan ja yksilöllisen tuen toiminnan määristä suurin osa tulee kohtaamisista sairaaloissa OLKA-toimintojen yhteydessä. Merkittäviä kohtaamismääriä raportoitiin myös järjestötalojen yhteydessä tapahtuvista kohtaamisista, kuten koulutuksista ja ryhmätoiminnoista. Näitä tilaisuuksia ovat tuottaneet järjestöjen itsensä lisäksi myös heidän tilojaan hyödyntäneet muut toimijat.
Toimintojen ja tuotosten jakaantuminen
Toimintojen ja tuotosten määrä
Kohtaamiskertojen määrä
Kohtaamiskertojen jakautuminen
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
STEAn arvion mukaan avustuskohteiden toiminta ja tuotokset tukivat suunniteltujen tulosten aikaansaamista pääsääntöisesti riittävästi tai hyvin. Tuloksellisimpia toimintamuotoja järjestöjen jäsenjärjestöille olivat raporttien perusteella muun muassa seuraavat
- osaamista lisäävät koulutukset
- verkostoitumisen tukeminen
- ryhmätoiminta (ammattilaisten, vapaaehtoisten ja vertaisvoimin toteutettu)
- järjestöjen ja yksilöiden tuki esimerkiksi digiasioissa
Tuloksia on saavutettu myös vapaaehtoisten ja vertaisohjaajien koulutuksissa sekä kokemusasiantuntijatoiminnassa, johon on sisältynyt koulutuksen lisäksi muuta tukea ja työnohjausta.
Toimintojen tuloksellisuutta kaikilla toiminnan osa-alueilla edistäneitä tekijöitä olivat
- hyvä verkostoyhteistyö muiden paikallisten yhdistystoimijoiden kanssa
- onnistunut yhteistyö kuntien ja paikallisten viranomaisten kanssa
- onnistunut yhteistyö hyvinvointialueen kanssa
- onnistunut yhteistyö ministeriöiden ja kansallisten viranomaisten, tutkimuslaitosten, keskusliittojen ja kansanvälisten verkostojen kanssa
Kohderyhmien tavoittamista ja toiminnan tuloksellisuutta olivat raporttien perusteella haitanneet
- järjestöjen henkilöstövaihdokset ja sopivan henkilöstön puute
- muodostuvien uusien hyvinvointialueiden toiminnan ja rakenteiden vakiintumattomuus
- prosessi, jolla toimijat pääsivät mukaan niihin pöytiin joissa muodostuvien hyvinvointialueiden palveluista ja rakenteista keskusteltiin, vaihteli. Joillekin toimijoille mukaan pääseminen oli haasteellista.
- koronatilanteen aiheuttaman kiireen ja hoitajatilanteen kiristymisen raportoitiin vaikeuttaneen järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä sairaaloissa, erityisesti OLKA-toiminnan osalta yhteistyö ei aina välttämättä toiminut hyvin, koska sairaalan henkilöstöllä tai yhteishenkilöillä ei ollut resursseja järjestöyhteistyön kehittämiseen.
- koronasulkujen ja -rajoitusten jälkeinen ”apatia” paikallisyhdistysten toiminnassa – raporttien perusteella osassa yhdistyksien jäsenyhdistyksistä kärsittiin väsymyksestä toiminnan pyörittämiseen. Epidemian rajoitteet olivat muuttaneet toimintatapoja, oli jouduttu opettelemaan paljon uutta ja osalla yhdistyksistä perustoimintaan aiemmin sitoutuneet vapaaehtoiset ja kohderyhmiin kuuluvat eivät enää tulleet aiemmin totutulla tavalla mukaan toimintaan.
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten yleisavustuksilla rahoitettu toiminta
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten kokonaisuudessa oli viisi yleisavustuskohdetta. Yleisavustuksia käytettiin sekä järjestöjen hallinnon kustannuksiin että ulkoisille kohderyhmille suunnattuihin toimintoihin. Yleisavustuksella rahoitettu hallinnollinen toiminta tuki järjestön muiden avustuskohteiden toimintaedellytyksiä.
Yleisavustuksilla rahoitettuun järjestön ulkoisille kohderyhmille suunnattuun toimintaan sisältyi muun muassa seuraavia tuloksellisia toimintoja:
- verkostojen ja yhteistyörakenteiden luominen ja ylläpito
- näkyvyyden saaminen järjestön tuottamille palveluille, tempauksille ja kampanjoille
- yhteistyön rakentuminen hyvinvointialueen kanssa, mukaan pääsy hyvinvointialueen toimintaan, toimintasuunnitelmien laatimiseen sekä järjestötyön näkyväksi tekemiseen paikallisella tasolla.
Toiminnoilla pyrittiin pääsääntöisesti vaikuttamaan järjestöjen toiminnan parempaan tunnettuuteen ja/tai rahoituksen jatkuvuuteen. Osassa yleisavustuksilla rahoitetuista toiminnoista oli havaittavissa päällekkäisyyttä järjestön muiden toimintojen kanssa.
STEAn arvio: onko toiminta tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset – STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot)
Siirry edelliseen (Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset – Tavoitetut kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: