Tuloksellisuuskatsaus 2022
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset: Tavoitteet ja resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten STEA-avustuksilla vuonna 2022 rahoitettujen avustuskohteiden avustushakemuksissa kuvaamia toiminnan tavoitteita olivat muun muassa:
- jäsenjärjestöjen toiminnan mahdollistaminen tarjoamalla tiloja, koulutusta, tietoa ja tukea paikallisen ja/tai jäsenjärjestötoiminnan tueksi (esimerkiksi erilaiset digikoulutukset ja digituki)
- järjestöjen toiminnan tunnettuuden lisääminen kuntien, sairaanhoitopiirien ja hyvinvointialueiden erilaisissa verkostoissa
- sairaalassa vierailevien potilaiden ja heidän läheistensä sairaalakokemuksen parantaminen koordinoidun järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan välinein ja potilaiden tiedon lisääntyminen kansalaisjärjestöjen toiminnoista (OLKA-toiminta)
- alueellisten sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisy ja yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentäminen lisäämällä kohtaamisia ja järjestämällä erilaisia tapahtumia
- arkea kannattelevien verkostojen mahdollistaminen
Toimintaa suunniteltiin kohdistettavan pääosin seuraaville kohderyhmille:
- järjestön jäsenjärjestöt
- toiminta-alueiden järjestöt ja yhdistykset
- toiminta-alueiden asukkaat
- sairaalassa vierailleet potilaat ja heidän läheisensä
- sosiaali- ja terveysalan toimijoiden erilaiset yhteistyöelimet ja niiden edustajat
Toiminnan resurssit
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset -kokonaisuuteen kuului 73 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2022 oli noin 13,5 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten toimintaan osallistui vuoden 2022 aikana yhteensä 3530 vapaaehtoistoimijaa (vuosiselvitykset 2022).
Vapaaehtoistoimijoita oli mukana noin 70 prosentissa avustuskohteista. Vapaaehtoiset toimivat yhdistysten luottamustehtävissä, yhdistysten yhteisten kerhojen ja muiden toimintojen vetäjinä sekä tapahtumissa vapaaehtoisina auttajina. OLKA-toiminnassa vapaaehtoiset toimivat myös sairaaloissa ohjaamassa ja tukemassa potilaita sekä jakamassa tietoa kansalaisjärjestöjen toiminnoista. Osassa avustuskohteista vapaaehtoistoimijat olivat myös järjestetyn toiminnan kohderyhmää, ja heille järjestettiin muun muassa koulutus-, virkistys- ja kehittämistilaisuuksia.
Yhteistyökumppanit
Järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten avustuskohteet tekivät eniten yhteistyötä ”muu”-luokassa raportoitujen toimijoiden kanssa (43 %). Lisäksi yhteistyötä tehtiin toisten STEA-avustuksia saavien järjestöjen kanssa (31 %) ja kuntien kanssa (13 %).
Tyypillisin yhteistyötapa oli asiantuntijaosaamisen vaihto (32%). Yhteistyötä tehtiin myös viestinnässä ja tapahtumien järjestämisessä. Laaja yhteydenpito esimerkiksi sote-toimijoihin, kuntiin, muihin STEA-avustusta saaviin järjestöihin sekä vuonna 2022 muotoutuviin hyvinvointialueisiin ja niiden ympärille muodostuviin verkostoihin oli oleellinen osa järjestökokonaisuuteen kuuluvien toimijoiden toimintaa.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset – Tavoitetut kohderyhmät)
Siirry edelliseen (Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset – Etusivu)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: