Paikka auki -avustusohjelma
Sisällysluettelo
Paikka auki -avustusohjelman tarkoituksena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Vuosina 2014–2017 ja 2018–2022 toteutettu Paikka auki -ohjelma jatkuu toistaiseksi.
Paikka auki -hankeavustusten hakuaika on huhti–toukokuussa, uusien avustusten haun yhteydessä.
Avustusohjelmalla on koordinaatiohanke, jota vuodesta 2018 lähtien on hallinnoinut Nuorten Ystävät ry. Koordinaatiohanke tarjoaa tukea, ohjausta ja neuvontaa Paikka auki -avustusohjelmassa mukana oleville työnantajille ja työntekijöille. Koordinaatiohankkeen tehtävänä on edistää osatyökykyisten ja nuorten työllistymistä yhteiskunnassa edunvalvonnallisin ja viestinnällisin keinoin sekä tarjota tukea avustusohjelmassa mukana oleville hankkeille ja hakemista suunnitteleville järjestöille. Nuorten Ystävät ry:hyn voi olla yhteydessä sähköpostitse: paikkaauki[at]nuortenystavat.fi.
Ohjelman tavoitteet ja kohderyhmät
Paikka auki -avustusohjelman tarkoituksena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä.
Ohjelmassa on kaksi kohderyhmää:
- työttömät tai vailla opiskelupaikkaa olevat 18–29 -vuotiaat nuoret aikuiset
- osatyökykyiset (ilman ikärajausta)
Ohjelman tavoitteena on:
- tarjota vuosittain mahdollisimman monelle vaikeasti työllistyvälle henkilöille määräaikainen työsuhde sosiaali- ja terveysalan järjestössä
- edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työelämävalmiuksia ja jatkotyöllistymismahdollisuuksia.
Työllistettävän nuoren tulee työsuhteen alkaessa olla alle 30-vuotias. Palkattavan nuoren tulee olla työtön eikä hän voi olla päätoiminen opiskelija. Nuorella voi olla vain vähän tai ei vielä lainkaan työkokemusta. Nuorten kohdalla ohjelmassa painotetaan vaikeasti työllistyviä nuoria.
Osatyökykyisyyden lisäksi ei vaadita muita kriteerejä. Ohjelmassa käytetään Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihankkeen määritelmää osatyökykyisyydestä:
”Osatyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin. Osatyökykyisyyttä on monenlaista. Osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet. Osatyökykyisiä voivat olla myös pitkäaikaistyöttömät, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden takia. Työkyky voi vaihdella elämän eri vaiheissa. Osatyökykyisyys voi olla myös tilapäistä.”
Avustusta haettaessa huomioitavaa
Sosiaali- ja terveysalan järjestöt voivat hakea avustusta työntekijän palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin. Aiotun työn sisällön on vastattava STEAn avustuslinjauksia, eli käytännössä työn sisällön tulee kuulua järjestön yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan.
Avustusta haetaan kerrallaan 12 kuukauden pituiseen työsuhteeseen täyttämällä Paikka auki –avustuksen hakulomake STEAn verkkoasioinnissa huhti–toukokuussa uusien avustusten hakuaikana.
Työsuhteeseen on mahdollista yhdistää oppisopimuskoulutus. Tällöin avustus tulee hakea kerralla koko oppisopimuskauden keston ajaksi.
Työntekijälle suunnitellut työtehtävät on hyvä miettiä ja kuvata ainakin yleisellä tasolla mahdollisimman huolellisesti. Työnkuvaa kannattaa kuitenkin räätälöidä rekrytoitavan henkilön osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan hänelle sopivaksi rekrytointivaiheen jälkeen. Toimenkuvaan on hyvä jättää harkittua väljyyttä, jotta sitä voidaan tarkentaa palkattavan henkilön kehittymistarpeiden ja vahvuuksien mukaan. Hakemuksessa kannattaa myös kertoa, mitä tarkoitetaan vaikeasti työllistyvällä henkilöllä.
Avustusta voidaan myöntää enintään 50 000 euroa / palkattava henkilö /avustuksen käyttövuosi, sisältäen palkkakustannukset sekä työntekijän ohjaamisesta ja palkkaamisesta aiheutuvat kulut (esim. työvälineet, matkakulut).
Palkkarahat myönnetään täysimääräisinä. Palkka määräytyy järjestössä käytettävän työehtosopimuksen mukaan. Työsuhde voi olla joko koko- tai osa-aikainen. Varakkailta järjestöiltä edellytetään omarahoitusosuutta kuten muissakin STEAn avustuskohteissa.
Myönnetystä avustusmäärästä voidaan käyttää enintään 30 % työntekijän ohjaamisesta ja palkkaamisesta aiheutuviin kuluihin kaikissa Paikka auki -avustuksissa, myös niissä, joihin yhdistyy oppisopimiskoulutus. Näitä kuluja voivat olla työntekijän ohjaamiseen tai mentorointiin liittyvät kulut, työvälineet ja matkakulut. Työntekijän ohjaamiseen, esimerkiksi osatyökykyisyyden vuoksi, tarvittavat resurssit tulee perustella hakemuksessa.
Paikka auki -avustusta ei myönnetä järjestön yleiskuluihin. Työtilan vuokrakuluja voi sisällyttää avustukseen, mikäli niiden voidaan suoraan osoittaa aiheutuneen työntekijän palkkaamisesta.
Työntekijän palkkaaminen ja ohjaaminen
Rekrytoinnissa voidaan hyödyntää etsivää työtä. Työntekijän ei tarvitse eikä kannata olla etukäteen tiedossa avustusta haettaessa, koska avustuksen hakemisen ja avustuspäätöksen välinen aika on pitkä. Hakemusta ei kannata kirjoittaa niin, että työpaikka on suunnattu tietylle henkilölle. Hakemukseen ei tule kirjoittaa palkattavan henkilön arkaluontoisia henkilötietoja ja nimeä.
Järjestöllä tulee olla kokemusta työnantajana toimimisesta. Työllistävä järjestö vastaa lakisääteisistä työnantajavelvoitteista sekä palkattavien henkilöiden perehdytyksestä ja ohjauksesta. Paikka auki -työntekijä ei voi olla järjestön ainoa työntekijä.
Avustuksella ei saa palkata yhdistyksen hallinnossa tai hallituksessa olevaa henkilöä. Palkattavan henkilön tulee olla vaikeasti työllistyvä nuori tai osatyökykyinen henkilö, joka ei aiemmin ole työskennellyt Paikka auki -ohjelman avustuksella.
Jos Paikka auki -avustuksella työskennellyt henkilö keskeyttää työsuhteensa, voidaan hänen tilalleen palkata uusi työntekijä, mikäli avustusta on jäljellä sen verran, että se mahdollistaa mielekkään pituisen työsuhteen. Käyttämätön avustus on myös mahdollista palauttaa STEAlle.
Avustukseen on mahdollista sisällyttää palkattavan henkilön ohjaamiseen tarvittavia resursseja. Ohjaamisen tarve, laajuus ja toteuttamistapa tulee kuvata hakemuksessa.
Raportointi
Paikka auki -hankeavustuksista ei täytetä STEAn tuloksellisuusraporttia. Avustuksen saajien tulee tehdä STEAlle vuosiselvitys avustuksen käytöstä.
Lisätietoja
STEAn erityisasiantuntijat neuvovat avustusten hakuun ja käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Avustuksen hakijalle ja saajalle nimetyn yhteyshenkilön yhteystiedot ovat verkkoasioinnissa Järjestön tiedot -osiossa.
Verkkoasioinnin tekniseen käyttöön liittyvissä kysymyksissä palvelemme ensisijaisesti sähköpostitse: asiointituki.stea@gov.fi.
Usein kysyttyjä kysymyksiä Paikka auki –avustusohjelmasta
Kyllä voi. On kuitenkin hyvä huomioida, että Paikka auki –työntekijä ei voi olla yhdistyksen ainoa palkattu työntekijä.
Jos ette vielä hakuvaiheessa tiedä, palkkaatteko nuoren vai osatyökykyisen henkilön, voitte valita molemmat kohderyhmät hakulomakkeessa. Jos olette hakeneet avustusta 100 % työaikaa tekevälle henkilölle ja palkkaattekin osa-aikaista työaikaa tekevän, informoikaa asiasta STEAn yhteyshenkilöä.
On suositeltavaa, että avustusta haetaan vain yhdelle Paikka auki –työntekijälle kerrallaan.
Palkkauksessa noudatetaan normaaleja työehtosopimuksia. Avustuksella palkatun työntekijän sairauslomakäytännön tulee olla sama kuin muillakin työtekijöillänne. Sijaisen palkkaaminen Paikka auki –avustuksella on mahdollista.
Jos avustuspäätöksessänne lukee, että avustus on myönnetty yhden henkilötyövuoden ajaksi, on teidän mahdollista pidentää osa-aikaisen työntekijän työsuhdetta siten, että yksi henkilötyövuosi tulee täyteen. Osa-aikaisen henkilön työaika muutetaan henkilötyövuodeksi osa-aikaprosenttiaan vastaavasti ja hänen palkkasummansa mitoitetaan työaikaa vastaavaksi.
Yleensä järjestöt kirjaavat ja dokumentoivat palkattavien henkilöiden valintaperusteena käytetyt kriteerit hallituksen kokouksen pöytäkirjaan. Rekrytointiehdotuksen tekevän tulee pystyä perustelemaan tarkemmin rekrytointiperuste. Tietoturvasyistä esim. sairauksia ei kirjata pöytäkirjoihin, vaan säilytetään työntekijän HR-tiedoissa.
Työterveyshuollon kulut merkitään vapaaehtoisiin henkilöstökuluihin hakulomakkeen talousarviossa. Vapaaehtoisista henkilöstökuluista voidaan hyväksyä avustettavaksi kuluiksi muun muassa kohtuulliset työntekijöiden työterveyshuollon kulut, koulutus- ja työnohjauskulut sekä lounassetelikulut.
Kyllä, aiemmin myönnetty Paikka auki –avustus ei estä uuden Paikka auki -avustuksen hakemista vuodelle 2025. Vuodelle 2025 myönnetään avustusta enintään yhden uuden Paikka auki –työntekijän palkkaamiseen/järjestö.
Oppisopimuskohteissa avustus myönnetään oppisopimuskoulutuksen keston ajaksi. Kun oppisopimuskoulutusta suorittava työntekijä valmistuu tai päättää opintonsa, ei perustetta avustuksen käytölle enää ole ja jäljelle jäävä avustus tulee palauttaa STEAlle. Jos jäljellä olevaa avustusta on runsaasti, voi uuden työntekijän palkkaaminen olla mahdollista. Asiasta tulee aina olla yhteydessä STEAan.
Sivua päivitetty 2.12.2024 13:08 – Uusi kysymys lisätty
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: