Vuonna 2026 myönnettävien uusien STEA-avustusten hakuilmoitus
Valtionavustukset sosiaali- ja terveysalan yhdistyksille ja säätiöille sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Sisällysluettelo
STEA-avustukset
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) haettavat avustukset ovat harkinnanvaraisia valtionavustuksia, joita sosiaali- ja terveysministeriö myöntää sosiaali- ja terveysalalla toimiville oikeuskelpoisille yhdistyksille ja säätiöille yleishyödylliseen, sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan. Määrärahaa saa käyttää sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta annetun lain (284/2023) 3 §:n mukaisiin tarkoituksiin.
Avustuskelpoisuus
Avustuskelpoisia ovat yhdistysrekisteriin rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset ja säätiörekisteriin rekisteröidyt säätiöt, joiden tarkoituksena on terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen Suomessa. Avustuksen hakijan tulee olla rekisteröitynyt Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteriin ennen hakuajan päättymistä. Ensimmäistä kertaa STEA-avustusta hakevalla tulee olla näyttöä järjestön kyvystä hallinnoida omaa toimintaansa: vuosikertomus tai toimintakertomus ja tilinpäätös edellisen tilikauden toiminnasta.
Avustuslaji
Hankeavustus (C-avustus). Hankeavustusta myönnetään uusien toimintatapojen tai -muotojen kehittämiseen ja toiminnan käynnistämiseen tai muihin määräaikaista rahoitusta tarvitseviin perusteltuihin hankkeisiin.
Hankeavustus haetaan ja myönnetään kerralla koko hankeajalle, jonka kesto voi olla korkeintaan kolme vuotta.
Hakuaika
Avustusten haku alkaa STEAn verkkoasioinnissa maanantaina 5.5.2025 ja päättyy maanantaina 2.6.2025 klo 16.15.
Myönnettävien avustusten määrä
STEA-avustuksia myönnetään valtion talousarvion momentilta 33.90.50. Vuonna 2026 myönnettävien avustusten määräraha vahvistuu myöhemmin vuoden 2025 aikana.
Vuonna 2026 uusia hankeavustuksia myönnetään kahteen eri käyttötarkoitukseen:
1. EU-rahoitteisten hankkeiden osarahoitukseen
Avustusta voi hakea EU-rahoitteisten ESR+-, CERV-, AMIF- ja ISF-rakennerahastohankkeiden osarahoitusosuuden kattamiseen. Toiminnan, johon avustusta haetaan, tulee olla STEAn avustuslinjausten mukaista.
Huom. STEA-avustuksia voidaan joissain tapauksissa perustellusta syystä myöntää käytettäväksi myös takautuvasti EU-hankkeiden kustannuksiin, jos EU-hankkeen toiminta alkaa jo ennen STEA-avustusten myöntämistä. Avustuksia ei kuitenkaan voida myöntää takautuvasti sellaisille EU-hankkeille, joista on jo ennen avustuspäätöstä olemassa hallinnoivan viranomaisen tukipäätös, joissa vaadittava omarahoitusosuus / muun julkisen tuen osuus todetaan katettavan muilla varoilla. Lähtökohtaisesti valtionavustusta myönnetään tuleville hankkeille.
Lisätietoja osarahoituksen hakemisesta:
Ohjevideo STEAn YouTube-kanavalla(siirryt toiseen palveluun)
STEA, erityisasiantuntija Ari Mattila, etunimi.sukunimi@gov.fi, p. 0295 163 349
STEA, erityisasiantuntija Saara Autio, etunimi.sukunimi@gov.fi, p. 0295 163 691
STEA, erityisasiantuntija Elina Varjonen, etunimi.sukunimi@gov.fi, p. 0295 163 408
2. Nuorten huumekuolemien ennaltaehkäisyyn
Avustusta voi hakea alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemien ehkäisyyn liittyviin määräaikaisiin kehittämishankkeisiin. Hankkeiden kesto voi olla korkeintaan 3 vuotta.
Hankkeiden toiminnan tulee olla käytännönläheistä ja kustannustehokasta. STEAn avustusharkinnassa painotetaan hankkeita, joiden toiminnassa on mukana vapaaehtoisia ja vertaistoimijoita.
Avustusta ei myönnetä väestötason viestintään eikä ammattilaisten osaamisen vahvistamiseen. Sen sijaan avustusta voidaan hankkeessa käyttää viestintään ja koulutukseen, jossa lisätään päihteitä käyttävien ja heidän läheistensä osaamista riskien tunnistamiseen ja avun tarjoamiseen.
Nuorten huumekuolemien ehkäisyyn liittyviin järjestöille suunnattuihin valtionavustuksiin on varattu hallituksen käynnistämässä ohjelmassa erillisrahoitus. Lisätietoa hallituksen käynnistämästä ohjelmasta stm.fi-verkkosivuilla.(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoja: STEA, erityisasiantuntija Anne Väisänen, etunimi.sukunimi@gov.fi.
Avustuksiin liittyvät puhelintiedustelut: hakuaikana 5.5.-2.6.2025 tiistaista torstaihin klo 9-11 ja 13-15 välisenä aikana, p. 0295 163 247.
Avustuspäätös
STEA valmistelee avustushakemusten perusteella sosiaali- ja terveysministeriölle avustusehdotuksen, joka julkaistaan sivulla avustukset.stea.fi joulukuun alussa 2025. Kaikille avustusta hakeneille lähetetään avustusehdotus verkkoasiointiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö päättää myönnettävistä avustuksista tammi–helmikuun vaihteessa 2026. Kaikille avustusta hakeneille lähetetään avustuspäätös verkkoasiointiin.
STEA-avustusten hakua ja avustusten käyttöä ohjaavat säädökset
- Valtionavustuslaki (688/2001)(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)
- Laki sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) (284/2023)
- Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) (1059/2023)
Valtionavustuksen myöntämisen yleiset ja erityiset edellytykset
Valtionavustuslain 7§ 1 mom.
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta (1059/2023) 3 §:
1) avustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena avustuksen hakijan omat varat, hakijan määräysvallassa olevien taikka hakijaan taloudellisesti tai toiminnallisesti kiinteässä yhteydessä olevien yhteisöjen tai säätiöiden käytettävissä olevat varat ja avustetuksi haetusta toiminnasta saatavat tuotot huomioon ottaen;
2) avustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena avustuksen hakijan muun toiminnan laatu ja tuloksellisuus huomioon ottaen;
3) haettaessa avustusta on esitetty riittävä selvitys toiminnallisesta tai teknisestä suunnitelmasta sekä avustuksen saajan edellytyksistä rahoittaa omavastuuosuus ja lisäksi investointiavustuksissa avustetun omaisuuden käyttökulut; ja
4) avustus kohdistuu avustustoiminnalle määriteltyihin avustuskokonaisuuksiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää avustusta vain, jos lainsäädännön mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset tai erityiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Avustuksilla rahoitettavaa toimintaa suunniteltaessa tulee hakijan kiinnittää erityistä huomiota:
- toimintaympäristön kartoittamiseen ja toimintaympäristön muutostarpeiden tunnistamiseen
- kohderyhmän osallistamiseen toiminnan sisältöjen suunnitteluun ja kehittämiseen
- toiminnan tavoitettavuuteen ja avoimen osallistumisen mahdollistamiseen
- toiminnan konkreettisten tavoitteiden asettamiseen
- toiminnan tuloksellisuuteen ja taloudellisuuteen
- yhteistyömahdollisuuksiin muiden toimijoiden kanssa
Avustushakemuksen arvioinnissa STEA käyttää kokonaisharkintaa. Lisätietoja avustuksen myöntämisen kriteereistä STEAn verkkosivuilla
STEA-avustuksen käyttöön liittyviä yleisiä ehtoja ja rajoituksia
- Avustusta ei voida myöntää toimintaan, joka kuuluu kunnan, valtion tai muun viranomaisen yleisen tai erityisen järjestämisvastuun piiriin. Yleisellä järjestämisvastuulla tarkoitetaan palveluita, jotka kunnan on järjestettävä varaamiensa määrärahojen edellyttämässä ja mahdollistamassa laajuudessa. Erityisellä järjestämisvastuulla tarkoitetaan subjektiivisten oikeuksien perusteella järjestettävää palvelua, mikä merkitsee henkilön oikeutta saada tietty palvelu, jos hän täyttää laissa säädetyt edellytykset oikeuden saamiseksi.
- Avustusta ei voida myöntää toimintoihin, joita kirkko tai muu uskonnollinen yhdyskunta harjoittaa lakisääteisesti tai muutoin ilmeisen hengellisessä tarkoituksessa. Kohderyhmien ei saa edellyttää osallistuvan uskonnolliseen toimintaan. Avustuksen saajan mahdollinen uskonnollinen toiminta tulee eriyttää avustuksella tehdystä toiminnasta taloudellisesti ja toiminnallisesti.
Erilaisiin kansalaisjärjestöjen toimintamuotoihin saattaa myös liittyä linjauksia siitä, mitä osia toiminnan kuluista voi tai ei voi kattaa STEA-avustuksella. Toimintoihin liittyvät linjaukset on julkaistu stea.fi-verkkosivuilla.
Esteitä avustuksen myöntämiselle
STEA ei käsittele hakemuksia, joita ei ole lähetetty verkkoasioinnissa 2.6.2025 klo 16.15 mennessä.
Uutta avustusta ei myönnetä hakijalle, joka ei ole toimittanut selvitystä aiemman avustuksen käytöstä annetussa määräajassa, tai jolle aiemmin myönnetty avustus on takaisinperinnässä.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, ja avustuksen hakija on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä.
STEA-avustuksen hakemiseen ja käyttöön liittyviä ohjeita
Ensimmäistä kertaa STEA-avustusta hakevan toimijan tulee rekisteröityä STEAn verkkoasioinnin käyttäjäksi sivulla asiointi.stea.fi. Avustusta haetaan STEAn verkkoasioinnissa: asiointi.stea.fi(siirryt toiseen palveluun).
Ohjeita avustusten hakuun on julkaistu stea.fi-verkkosivuilla:
- Avustusopas STEAn verkkosivujen aineistopankissa
- Hankehakemuslomakkeen malli STEAn verkkosivujen aineistopankissa
- Hankehakemuslomakkeen täyttöohje STEAn verkkosivujen aineistopankissa
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: