Kysymyksiä ja vastauksia vuonna 2025 avustuksiin kohdistuvista leikkauksista
STEA-avustusten määrärahat pienenevät vuonna 2025 merkittävästi. Suurin osa leikkauksista kohdistuu hankeavustuksiin, joita myönnetään vuonna 2025 huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Yleisavustuksiin ja kohdennettuihin yleisavustuksiin kohdistuvia leikkauksia käytiin läpi STEAn infotilaisuudessa 6.9.2024. Tältä verkkosivulta löydät koosteen tilaisuudessa esitetyistä kysymyksistä ja vastauksista niihin.
Sisällysluettelo
Taustatietoa
Linjaukset STEA-avustuksiin vuonna 2025 kohdistuvista leikkauksista on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) verkkosivuilla:
- STM tiedote 5.9.2024: Järjestöavustukset pienentyvät osana valtiontalouden säästöjä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Tiedotteen liite: Säästöjen kohdentuminen yleisavustuksilla ja kohdennetuilla yleisavustuksilla rahoitettuun toimintaan(siirryt toiseen palveluun)
Miten järjestö saa tiedon vuoden 2025 avustusleikkausten kohdistumisesta järjestön omiin avustuskohteisiin?
STEA on yhteydessä niihin lomajärjestöihin, joiden toimintaan kohdistuu leikkauksia vuonna 2025 sekä järjestöihin, joilla on ns. julkisen sektorin rajapinnalla oleva avustuskohde, joiden avustaminen päättyy vuonna 2025.
STEA ei ole erikseen yhteydessä järjestöihin, joiden avustuskohteeseen kohdistuu prosentuaalinen leikkaus, tai jos avustuskohteen avustusta vähennetään toimintaan sisältyvän oikeudellisen neuvonnan tai ammattilaisiin kohdistuvan toiminnan osalta.
STEA ei ole erikseen yhteydessä avustuskohteisiin, joiden jatkoavustamiseen vaikuttaa avustuskohteen aiemmin raportoitu heikko tai tyydyttävä tuloksellisuus.
Näiden avustuskohteiden vuoden 2025 avustusehdotus valmistuu osana STEAn normaalia avustusvalmistelua ja kaikki avustusta hakeneet järjestöt saavat STEAlta avustuskohdekohtaisen avustusehdotuksen verkkoasiointiin joulukuussa 2024.
Eivät. Tämänhetkisen arvion mukaan leikkaukset koskevat ensi vuonna hiukan yli viidesosaa avustusta saavista järjestöistä.
Prosentuaaliset yleisavustuksiin (Ay) ja kohdennettuihin yleisavustuksiin (Ak) kohdistuvat leikkaukset
Leikkaus tehdään aina yksittäiseen avustuskohteeseen, eli jos järjestöllä on kaksi Ak-avustuskohdetta, joiden avustus vuonna 2024 on ollut esim. 360 000 euroa ja 280 000 euroa, leikataan avustusta vain toiselta avustuskohteelta kaksi prosenttia.
Lähtökohtana on, että prosentuaalinen leikkaus lasketaan avustuskohteelle vuonna 2024 myönnetystä avustuksesta. Kuitenkin jos avustuskohteelle vuonna 2024 myönnetty avustus poikkeaa merkittävästi avustuskohteen ohjeellisesta avustussuunnitelmasta, käytetään STEAssa asiassa tapauskohtaista harkintaa ja leikkaukset pyritään toteuttamaan niin, että järjestöjä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.
Järjestöt voivat hakea avustusta oman harkintansa mukaisesti. STEA tekee avustuskohteiden avustustasoihin porrastetut leikkaukset osana syksyn hakemuskäsittelyä, jos leikkauksia ei ole huomioitu hakemuksissa.
Leikkaus tehdään yleisavustuksen kokonaissummaan.
Jos avustuskohteen avustusmäärä pienenee jo osana STEAn avustusharkintaa enemmän kuin mitä prosentuaalinen leikkaus sitä pienentäisi, ei prosenttileikkausta tehdä. Avustusvalmistelussa käytetään kokonaisharkintaa.
Kohdennetun yleisavustuksen määräaikaisuudella ei ole vaikutusta leikkausten kohdistamiseen.
Tuloksellisuusarvion vaikutus avustuskohteen jatkoavustukseen
Kyllä.
Avustuskohteiden tuloksellisuusarviot on lähetetty verkkoasiointiin (asiointi.stea.fi) ja ne löytyvät verkkoasioinnin Tapahtumahistoria-osiosta.
Tuloksellisuuteen liittyvä linjaus leikkausten kohdistamisesta koskee myös määräaikaisia Ak-avustuksia.
Jos avustuskohde on arvioitu ennen kevättä 2024 ja se on saanut tuloksellisuusarvion ”riittävä” tai ”hyvä”, se ei kuulu nyt tarkastelussa olevien tuloksellisuuden näkökulmasta leikattavien avustuskohteiden joukkoon. Kaikkien avustuskohteiden tuloksellisuustietoa hyödynnetään kuitenkin osana STEAn avustusharkintaa tänäkin syksynä.
Ei pääty. Tyydyttävä-tuloksellisuusarvion saaneita avustuskohteita tarkastellaan kriittisesti STEAn avustusharkinnassa. Päätökset toiminnan avustamisen jatkamisesta tehdään tapauskohtaisesti ja järjestö saa tiedon oman avustuskohteen avustusehdotuksesta joulukuussa 2024.
Ei, avustuskohteiden jatkoavustamista tarkastellaan hakemuskohtaisesti osana STEAn normaalia avustusharkintaa.
Alasajoavustuksella tarkoitetaan avustuskohteen avustamisen lopettamista siten, että järjestö pystyy ajamaan toiminnan alas mahdollisimman hallitusti mm. työnantajavelvoitteistaan huolehtien. Usein tällaisissa tilanteissa on avustuskohteelle myönnetty enintään puolen vuoden kuluja vastaava avustusmäärä, mutta tarkat tiedot kunkin avustuskohteen kohdalla vahvistetaan avustusehdotuksessa ja –päätöksessä.
Jos järjestöön on tehty tuloksellisuusarvioinnin lisäksi myös tuloksellisuustarkastus, joka on vahvistanut avustuskohteen tuloksellisuusarvioksi heikon, on lähtökohtana, että toiminnalle ei esitetä jatkoavustusta.
Jos avustuskohde ei ole ollut tuloksellisuusarvioinnin kohteena keväällä 2024, se ei ole voinut saada tuloksellisuusarviota ”heikko” tai ”tyydyttävä” vuodelta 2023 eikä siten ole ensi vuodelle kohdistuvien leikkausten piirissä automaattisesti tuloksellisuuden näkökulmasta. Aiempina vuosina tehtyjä tuloksellisuusarvioita hyödynnetään kuitenkin normaaliin tapaan osana avustusehdotuksen valmistelussa käytettävää kokonaisharkintaa.
Omarahoitusosuuden nousu 10 prosentista 15 prosenttiin
Tulkinta omarahoitusosuudesta säilyy samana. STEA-avustus yhdessä muiden julkisten tukien ja avustetun toiminnan tuottojen kanssa voi olla enintään 85 % toiminnan kustannuksista ja avustuksen saajan tulee kattaa omarahoitusosuus omista varoistaan.
Ainoastaan uusia avustuksia.
Omarahoitusosuuden nosto koskee kohdennettuja yleisavustuksia ja uusia hankeavustuksia. STEA lähettää varakkuuslaskennassa varakkaiksi todetuille avustuksen saajille ilmoituksen omarahoitusosuudesta syksyllä 2024. Jos järjestö on jo saanut ilmoituksen ennen syyskuuta, lähettää STEA järjestölle tiedon muuttuneesta omarahoitusosuudesta erillisellä ilmoituksella syyskuun aikana.
Oikeudelliseen neuvontaan ja ammattilaisiin kohdistuvaan toimintaan liittyvät kysymykset
Teemaan liittyviä kysymyksiä esitettiin paljon, mutta aiheesta ei ole tehty tarkempia linjauksia, jotka määrittelisivät yksityiskohtaisesti mihin toimintaan ja kohderyhmiin säästöt kohdistuvat. STEA kiinnittää näihin toimintoihin erityistä huomiota syksyn hakemuskäsittelyssä. Kyseisiin toimintoihin voi hakea jatkoavustusta.
Oikeudellista neuvontaa tehdään monessa STEA-avustuksella toimivassa avustuskohteessa, ja toimintaan kohdistuvia leikkauksia tarkastellaan STEAssa paitsi tapauskohtaisesti myös neuvonnan kohderyhmän tarpeen näkökulmasta laajemmin. Leikkausten arvioidaan olevan pieniä verrattuna toiminnan koko nykyiseen laajuuteen.
Eri alojen ammattilaisiin kohdistuvaan koulutus- ja koordinaatiotoimintaan kohdistuu tänä vuonna useita kymmeniä miljoonia euroja avustuksia. Toimintoihin ensi vuonna kohdistuvia leikkauksia tarkastellaan STEAssa avustuskohdekohtaisesti ja leikkausten arvioidaan olevan pieniä verrattuna toiminnan koko kokonaisuuteen.
Muut teemat
Kyllä on, valtionavustustoiminnan yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden ja kansalaisjärjestöjen elinvoimaisuuden näkökulmasta on tärkeää, että uusia avustuksen saajia ja uusia toimintoja rahoitetaan jatkossakin.
STEA ei tee ohjeellisia avustussuunnitelmia vuosille 2026 ja 2027. Lisätietoja aiheesta stea.fi-sivuilla julkaistussa tiedotteessa.
Talousarvion voi halutessaan täyttää.
Uusia hankeavustuksia myönnetään vuonna 2025 merkittävästi vähemmän kuin aiempina vuosina. Myös Paikka auki –avustusohjelmaan liittyviä hankeavustuksia myönnetään aiempaa vähemmän.
STEA ei vastaa selvityshenkilön toimintaan liittyviin kysymyksiin. Selvityshenkilön tehtävään liittyviä kysymyksiä voi lähettää suoraan selvityshenkilö Mika Pyykölle, sähköposti: mika.pyykko(at)toiminimiyhteispelilla.fi
STEAn omaan toimintaan, eli toimintakuluihin ja henkilöstökuluihin kohdistuu vuosien 2024–2027 aikana valtionhallinnon tuottavuusohjelman mukaisia säästötoimia. Toimintakulujen säästöihin sisältyy muun muassa STEAn toimitilojen muutos – vuoden 2023 lopulla STEA luopui omista toimitiloistaan ja työpisteistään Kirkkokadulla ja siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön tiloihin Meritullinkadulle. Myös STEAn henkilöstön määrää on vähennetty ja vähennetään lakkauttamalla virkoja.
Lisätietoja valtionhallinnon tuottavuusohjelmasta valtiovarainministeriön verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: