Ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja kestävän kehityksen suositukset
Kohti hiilineutraalia toimintaa
Kestävä kehitys ja STEA-avustukset
STEAn vuonna 2024 päivitetyssä strategiassa kestävä kehitys huomioidaan STEAn arvoissa: toimintamme on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää. Arvot vaikuttavat myös siihen, miten avustuksilla rahoitettavaa toimintaa eri prosesseissamme arvioimme.
STEA-avustuksia suunnataan useisiin kestävän kehityksen tavoitteita edistäviin hankkeisiin ja toimintoihin. Sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kohdistettuja STEA-avustuksia ei kuitenkaan ole ensisijaisesti totuttu yhdistämään ilmastonmuutoksen hidastamiseen tai luontokadon ehkäisemiseen liittyvään toimintaan, vaikka tekijät muodostavat yhä suuremman uhan myös ihmisten hyvinvoinnille ja jopa selviytymiselle, myös meillä Suomessa. Siksi strategiatyön osana valmisteltiin STEA-avustusten hakijoita ja saajia varten myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja kestävän kehityksen suositukset.
STEA on myös omassa toiminnassaan sitoutunut samoihin kestävän kehityksen toimenpiteisiin.
Suositukset
Matkustaminen
Lentäminen
Lentämisen CO2-päästöt ovat muita matkustustapoja selvästi suuremmat. Suomessa tehtävillä matkoilla lentokone on yhdessä polttomoottoriajoneuvon kanssa eniten CO2 päästöjä tuottava liikenneväline. (mm. oncarbon.com, stat.fi)
STEA suosittelee avustuksen saajia käyttämään lentämisen sijaan ensisijaisesti muita matkustustapoja ja välttämään yksityisautoilua silloin kun se on mahdollista. Tiedostamme, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan ja kohderyhmien tavoittamiseen liittyy tekijöitä, jotka edellyttävät oman auton käyttöä – aina se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Hankinnat
Elektroniikka
Elektroniikassa käytettävien harvinaisten metallien louhinta, erottelu ja jalostus on erityisen energiaintensiivistä ja aiheuttaa vahinkoa paikalliselle ympäristölle. Elektroniikkajäte on myös maailman nopeimmin kasvava jätelaji. (mm. sitra.fi)
STEA suosittelee avustuksen saajia huomioimaan tietoteknisten laitteiden (kuten tietokoneet, puhelimet ja tulostimet) vastuullisen käytön. Laitteiden käyttöikää tulisi mahdollisuuksien mukaan pidentää niiden elinkaaren loppupäästä. Laitteiden elinkaarta voi pidentää myös huolehtimalla niiden jatkokäytöstä tai varmistamalla laitteiden ja sitä kautta niiden raaka-aineiden kierrätys, joko myymällä ne käytön jälkeen tai luovuttamalla ne muuten laitteita tai niiden materiaaleja hyödyntävälle toimijalle. Laitteita vuokrattaessa (leasing) on hyvä varmistaa, että laitteiden toimittajalla on suunnitelma laitteiden eliniän pidentämiseksi ja materiaalien kierrättämiseksi.
STEA suosittelee avustuksensaajia kierrättämään myös toimistokalusteita ja muuta materiaalia aina kun se on mahdollista.
Painotuotteet ja mainosmateriaali
STEA suosittelee avustusta saavia järjestöjä pohtimaan erilaisten painotuotteiden tai niin sanottujen give-away -tuotteiden (esimerkiksi messujen jakotuotteet, kynät, pinssit, muut yrityslahjat) tarpeellisuutta. Vaikka yksittäisen painotuotteen tai kynän hiilijalanjälki ei olisi kovin merkittävä, liittyy materiaalien tuotantoon ja toimituksiin useita ympäristöä kuormittavia tekijöitä. Myös niiden tuotteiden osalta, joita toiminnan kohderyhmän näkökulmasta on välttämätöntä tuottaa, on syytä suosia vähän hiilijalanjälkeä kerryttäviä ratkaisuja.
Tilaisuudet ja tapahtumat
Ruoka
Ruoan tuotannolla on merkittäviä ympäristövaikutuksia ilmastoon, vesivaroihin ja luontokatoon. Ruoan ilmastovaikutukset ovat noin 18 % kansalaisen kokonaishiilijalanjäljestä Suomessa, vaikka mukaan ei lasketa ravintoloissa käyntiä, kauppamatkoja, ruoanlaittoa ja säilytystä. (mm. wwf.fi)
STEA-avustuksilla mahdollistetaan vuosittain lukuisten kokousten, seminaarien ja muiden tilaisuuksien järjestäminen. Tilaisuuksissa tarjottavien ruokien ja juomien ilmastovaikutuksia voidaan vähentää tekemällä vähäpäästöisiä raaka-ainevalintoja, suosimalla kasvisruokia ja kotimaisia tuotteita. Huomiota on hyvä kiinnittää myös ruoan hävikin minimoimiseen ja siihen miten mahdollista hävikkiruokaa tilaisuuden jälkeen hyödynnetään.
STEA suosittelee avustuksen saajia korvaamaan erilaisia läsnä-kokouksia (esimerkiksi hallinnon vuosikokouksia tai muita vastaavia hallinnollisia kokouksia) etä- tai hybridikokouksilla silloin, kun fyysisesti paikalla oleminen ei ole tilaisuuden luonteen kannalta välttämätöntä. Tämä auttaa vähentämään tarpeetonta matkustamista.
Lisätietoja ja lähteet:
Välitä viestiä!
STEA kannustaa avustuksen saajia viestimään omista ympäristötoimistaan aktiivisesti omille sidosryhmilleen ja toiminnan kohderyhmille. Tietoa erilaisista ympäristötoimista ja vinkkejä siitä, miten hiilijalanjäljen pienentäminen on eri toiminnoissa huomioitu ja onnistunut, voi lähettää myös STEAlle, sähköposti: viestinta.stea(at)gov.fi.
Näitä tietoja voidaan jatkossa jakaa myös STEAn verkkosivujen ja uutiskirjeen välityksellä muiden toimijoiden hyödynnettäväksi.
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: