Tuloksellisuuskatsaus 2021
Monialajärjestöt ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöt
Monialajärjestöt ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Monialajärjestöjen ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöjen kokonaisuuteen kuului 201 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2021 oli noin 38 miljoonaa euroa.
Monialajärjestöt: avustusmäärä ja avustuskohteet
Arvioidut avustuskohteet
Hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöt: avustusmäärä ja avustuskohteet
Arvioidut avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Monialajärjestöjen ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöjen toimintaan osallistui vuoden 2021 aikana yhteensä 37 917 vapaaehtoistoimijaa (vuosiselvitykset 2021).
Monialajärjestöjen ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöjen toiminnassa oli mukana eniten vapaaehtoisia muihin järjestöluokkiin verrattuna, mutta mukana olleiden vapaaehtoisten määrä vaihteli voimakkaasti avustuskohteesta riippuen. Noin kolmasosassa avustuskohteita vapaaehtoistoimijoita ei ollut mukana lainkaan.
Niissä avustuskohteissa, joissa vapaaehtoisia oli mukana säännöllisesti, vapaaehtoisten tehtävät olivat usein selkeästi määriteltyjä, ja vapaaehtoisia koulutettiin ja tuettiin säännöllisesti. Näissä avustuskohteissa vapaaehtoisten tehtävät olivat myös hyvin monipuolisia ja usein vapaaehtoisten mukaan saaminen toimintaan vaikutti suoraan kohderyhmälle suunnatun toiminnan laajuuteen.
Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi:
- ystävinä
- tukikummeina
- ryhmävetäjinä
- vertaistukijoina
- toiminnan kehittäjinä
- tilaisuuksissa ja tapahtumissa
- kohderyhmän asiointiapuna
Kun vapaaehtoiset kuuluivat myös toiminnan kohderyhmään, korostui vapaaehtoistoiminnan tehtävissä vertaisuus. Kohderyhmän ulkopuoliset vapaaehtoiset toimivat mm. ikääntyneiden apuna, tukihenkilöinä, kummeina ja ystävinä sekä kieliryhmien ja läksyryhmien vetäjinä.
Koko järjestökokonaisuuden vapaaehtoisten määrästä lähes puolet toimivat kymmenessä avustuskohteessa. Näissä avustuskohteissa toiminnan sisältö painottui vapaaehtoisten rekrytointiin, kouluttamiseen ja vapaaehtoistehtävien jakamiseen. Näissä avustuskohteissa vapaaehtoiset ovat toimineet:
- vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinointitehtävissä (esim. organisointi, vapaaehtoisten koulutus)
- tukihenkilöinä ja –ystävinä
- terveyden ja hyvinvoinnin sekä arjen turvallisuutta vahvistavaa neuvontaa ja tukea antavina vapaaehtoisina
Avustuskohteissa, joissa vapaaehtoisia oli mukana 10 tai alle, oli vapaaehtoisten osallistuminen toimintaan enemmän satunnaista ja tehtävät toimintaa tukevia ja avustavia, esim. retkiin osallistuminen, ryhmien ohjaukseen ja tapahtumiin osallistuminen, keittiöapuna toimiminen. Näissä avustuskohteissa vapaaehtoisten tehtävät oli räätälöity usein yksilöllisesti vapaaehtoisen kyvyistä ja tarpeista lähtien, ja vapaaehtoiset olivat usein itsekin toiminnan kohderyhmää.
Avustuskohteet, joissa vapaaehtoistoimijoita ei ollut mukana lainkaan, olivat tyypillisesti avustuskohteita, joissa toiminnan kohderyhmän tuen tarve vaati ammatillista tukea (esim. yksilöllinen (psykososiaalinen) tuki kodin ulkopuoliseen väkivaltaan syyllistyneille, vapautuville vangeille, kidutetuille pakolaisille tai kohderyhmänä olivat esimerkiksi muut järjestöt ja toiminta oli rakenteisiin ja ammattilaisiin kohdistuvaa toimintaa (esim. keskusjärjestöt).
Yhteistyökumppanit
194 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 1400.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen, raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Monialajärjestöjen ja hyvinvoinnin ja kuntoutuksen kehittämisjärjestöjen avustuskohteissa toiminta kohdistuu useisiin eri kohderyhmiin, ja avustuskohteissa tehdään yhteistyötä jopa poikkeuksellisen monen tahon kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat pääasiallisesti toiset STEA-avustuksia saavat järjestöt, kunnat sekä ryhmä ”muut”.
Yhteistyö ”Muut yhteistyökumppanit” –ryhmän kanssa koostui monenlaisesta toiminnasta:
- asiakkaiden ohjauksesta (sekä järjestöihin että järjestöistä), jota tehtiin erilaisten oppilaitosten, verkostojen, viranomaisten (esim. poliisi ja rikosseuraamuslaitos), asumistoimijoiden sekä kuntien kanssa. Kunnat olivat raportoitu merkittävimmiksi asiakasohjauskumppaneiksi.
- tapahtumien järjestämisyhteistyöstä, jota tehtiin mm. oppilaitosten, erilaisten paikallisyhdistysten, seurakuntien, kirkkopalvelun ja erilaisten yritysten kanssa
- ohjausryhmäjäsenyys-yhteistyöstä, jossa kumppaneina olivat mm. sotekuntayhtymät, ARA, AVI:t, paikalliset vanhusneuvostot sekä oppilaitokset.
- viestinnällisestä yhteistyöstä, jossa tärkeinä yhteistyökumppaneina esiin nousivat kansalliset sekä paikalliset lehdet, radiot, kunnat sekä oppilaitokset
Avustuksen siirtojen ja tilojen käytön tiimoilta yhteistyötä tehtiin muiden järjestöjen sekä seurakuntien kanssa.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan osioon (Tavoitetut kohderyhmät)
Siirry edelliseen osioon (Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: