Tuloksellisuuskatsaus 2021
Omaisjärjestöt
Omaisjärjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Omaisjärjestöjen kokonaisuuteen kuului 83 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2021 oli noin 13,1 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Ikääntyneiden ja vammaisten omaisjärjestöt
Arvioidut avustuskohteet
Mielenterveystyön omaisjärjestöt
Arvioidut avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Ikääntyneiden ja vammaisten sekä mielenterveystyön omaisjärjestöjen toimintaan osallistui vuoden 2021 aikana yhteensä noin 2101 vapaaehtoistoimijaa (vuosiselvitykset 2021).
Ikääntyneiden ja vammaisten omaisjärjestöjen toimintaan osallistuneet vapaaehtoiset toimivat yleishyödyllisissä vapaaehtoistyön tehtävissä, kuten
- ryhmissä ja tapahtumissa apuohjaajina
- valmistelemassa, suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa
- kokemusosaajina
- asiantuntijoina eri toiminnoissa
- hallituksen jäseninä
Vapaaehtoisten määrä avustuskohteissa vaihteli 0-95 henkilön välillä. 78 % avustuskohteista raportoi toiminnassa olleen mukana vapaaehtoisia.
Mielenterveystyön omaisjärjestöjen avustuskohteiden toimintaan osallistui vuosiselvitysten mukaan yhteensä noin 1030 vapaaehtoista. Vapaaehtoiset toimivat mm.
- vertaistukiryhmien vetäjinä
- vertaisneuvojina
- tukihenkilöinä tukisuhteissa
- kokemusasiantuntijoina
- asiantuntijoina edunvalvonta- ja vaikuttamistyössä ja erilaisissa kehittämisryhmissä
- erilaisissa järjestön hallintoon liittyvissä tehtävissä
Lähes kaikissa avustuskohteissa oli mukana vapaaehtoisia (19/22). Mielenterveystyön omaisjärjestöissä vapaaehtoiset näyttäytyvät merkittävänä resurssina palkatun henkilöstön rinnalla. Vapaaehtoisten tehtäväkenttä järjestöissä on laaja ja vaihtelee kertaluonteisista suoritteista (talkoot ja muut tapahtumat ym.) pitempää sitoutumista vaativiin tehtäviin (esim. tukihenkilönä toimiminen).
Yhteistyökumppanit
73 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 587.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen, raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Ikääntyneiden ja vammaisten omaisjärjestöjen kohteissa yhteistyökumppanit ovat pääasiallisesti muita STEA-avustuksia saavia järjestöjä sekä kuntia ja seurakuntia. Yleisimpinä yhteistyökumppaneina mainittiin mm. Omaishoitajaliitto, Lähialueiden omaisyhdistykset, OmaisOiva –toimijat, FinFami (etenkin alueelliset yhdistykset) sekä alueen muistiyhdistykset ja mielenterveystoimijat. Järjestökokonaisuuden neljä yleisintä yhteistyömuotoa edellä mainittujen yhteiskumppaneiden kanssa olivat muu asiantuntijaosaamisen vaihto, tapahtumien järjestämisyhteistyö, viestinnällinen yhteistyö sekä asiakkaiden ohjaus, jotka kattoivat 86% nimetyistä yhteistyömuodoista.
Myös mielenterveystyön omaisjärjestöt ilmoittivat tuloksellisuusraporteilla muiden järjestöjen olevan keskeisimpiä yhteistyökumppaneitaan. Yhteistyö on vahvistunut sekä suhteessa Omaishoitajaliittoon ja sen jäsenyhdistyksiin että muuhun järjestökenttään (esim. muut mielenterveysjärjestöt, päihdejärjestöt sekä perhejärjestöt). Tyypillisiä yhteistyön muotoja tuloksellisuusraporttien mukaan olivat asiakasohjaus, tapahtumien järjestäminen yhteistyössä, viestinnällinen yhteistyö sekä muu asiantuntijaosaamisen vaihto.
Muiden järjestöjen lisäksi myös sairaanhoitopiirit ja erityisvastuualueet ovat keskeisiä yhteistyötahoja mielenterveystyön omaisjärjestöille. Järjestöjen toiminnan yhtenä erityispiirteenä on ollut pyrkimys yhteistyöhön julkisen terveydenhuollon ja sen sisällä erityisesti psykiatrian toimialan kanssa. Keskeisiä yhteistyön muotoja ovat asiakasohjaus, muu asiantuntijaosaamisen vaihto, tapahtumien järjestäminen yhteistyössä ja viestinnällinen yhteistyö.
Kunnat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita omaisjärjestöille. Tehokas alueellinen toiminta on mahdollistunut kuntayhteistyön myötä. Kuntien kanssa tehtävä yhteistyö on monipuolista. Yhteistyömuodoista yleisimpiä olivat asiantuntijaosaamisen vaihto, viestinnällinen yhteistyö, tapahtumien järjestäminen yhteistyössä, taloudellinen yhteistyö, tilojen tarjoaminen korvauksetta ja asiakasohjaus.
Muu-yhteistyötaholuokkaan kuuluvia yhteistyökumppaneita on raportoitu omaisjärjestöissä runsaasti. Merkittävimpiä yhteistyökumppaneita olivat erilaiset verkostot ja työryhmät, kuten esimerkiksi omaistoiminnan neuvottelukunnat, sekä oppilaitokset ja koulut.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Omaisjärjestöt – Tavoitetut kohderyhmät)
Siirry edelliseen (Omaisjärjestöt – Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: