Tuloksellisuuskatsaus 2021
Omaisjärjestöt
Omaisjärjestöt
STEA jakaa avustusta saavat toimijat järjestöluokkiin, jotka muodostetaan joko toimijoiden pääasiallisen toiminnan kohderyhmän tai toimintamuodon perusteella.
Mielenterveystyön omaisjärjestöt -järjestöluokkaan kuuluu 13 alueellista mielenterveysomaisjärjestöä (Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjanmaa-Österbotten, Pohjois-Karjala, Päijät-Häme, Salo, Sata-kunta, Savo, Uusimaa, SÖAF ry/Österbotten ja Varsinais-Suomi) sekä Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry. Avustuksilla rahoitettuja toimintoja ovat muun muassa mielenterveysomaisille suunnattu ryhmätoiminta sekä erilaisten tapahtumien, kurssien ja lomatoiminnan järjestäminen. Keskeisenä toimintana esiin nousee myös järjestöjen tarjoama vertaistuki, joka voi olla esimerkiksi ryhmämuotoista tai tukihenkilötoimintaa. Lisäksi avustuksilla rahoitetaan järjestöjen kohderyhmille antamaa neuvontaa ja ohjausta. Alueellisille omaisyhdistyksille on tyypillistä vahva yhteistyö julkisen sektorin, etenkin julkisen terveydenhuollon, kanssa.
Ikääntyneiden ja vammaisten omaisjärjestöt – sekä Muut omaishoitojärjestöt – järjestöluokkiin kuuluu yhteensä 34 omaishoitajuuteen liittyvää toimintaa tekevää järjestöä. Yksi keskeisistä toiminnoista järjestöluokassa on omaishoitajien OmaisOiva-kokonaisuus, johon sisältyy muun muassa neuvontaa ja valmennusta omaishoitotilanteessa oleville, vertaisryhmätoimintaa sekä tiedonvälitystä omaishoitajuuteen liittyvistä asioista. OmaisOiva-toiminnassa on mukana 27 Omaishoitajaliiton jäsenyhdistystä eri puolella Suomea. OmaisOiva-toimintaa koordinoi Omaishoitajaliitto.
Tässä tuloksellisuuskatsauksessa käsitellään kolmen yllä mainitun järjestöluokan yhdessä muodostamaa kokonaisuutta. Järjestöluokkakohtaisissa kuvauksissa Muut omaisjärjestöt -luokan tiedot ja arviot on yhdistetty Ikääntyneiden omaisjärjestöt -järjestöluokan tietoihin ja arvioihin.
Omaisjärjestöjen kokonaisuuteen kuuluvia toimijoita oli vuonna 2021 yhteensä 48. Tuloksellisuuskatsauksessa arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 81.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusarviointi perustuu järjestöjen tuloksellisuusraporteilla ilmoittamaan tietoon.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja saavutettujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusraporteista laadittiin STEAssa tuloksellisuuden tilannekuva, jota käsiteltiin STEAn ja järjestöjen yhteisessä kehittämistilaisuudessa syyskuussa 2022. Yhteiskehittämistilaisuuden pohjalta tuotettiin järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaus.
Tutustu tuloksellisuuskatsauksen eri osa-alueisiin
Siirry seuraavaan osa-alueeseen (Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Tai siirry haluamaasi osa-alueeseen alla olevien kuvalinkkien kautta.
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: