Uusien STEA-avustusten hakuilmoitus 2023
Sisällysluettelo
STEA-avustuksia myönnetään harkinnanvaraisina avustuksina yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille hakemusten perusteella. Avustuksia myönnetään valtion talousarvion momentilta 33.90.50. Määrärahaa saa käyttää arpajaislain (1047/2001)(siirryt toiseen palveluun) 17 b §:n 1 momentissa mainittuihin tarkoituksiin.
Avustuksia voidaan myöntää oikeuskelpoisille rekisteröidyille yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Avustuksia ei voida myöntää yksityishenkilöille.
Avustuskelpoisia ovat esimerkiksi yhdistysrekisteriin rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset ja säätiörekisteriin rekisteröidyt säätiöt, joiden tarkoituksena on terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen Suomessa. Avustuksen hakijan tulee olla rekisteröitynyt ennen hakuajan päättymistä. Ensimmäistä kertaa avustusta hakevalla tulee olla näyttöä jo tehdystä toiminnasta: vuosikertomus tai toimintakertomus ja tilinpäätös edellisen tilikauden toiminnasta.
Avustuslajit
Avustuksia myönnetään yleisavustuksina, kohdennettuina toiminta-avustuksina, investointiavustuksina ja hankeavustuksina.
Lisätietoa avustuslajeista STEAn verkkosivuilla
Vuonna 2023 avustuksia myönnetään myös Paikka auki -osatyökykyisten ja nuorten työllistymisen avustusohjelmaan.
Hakuaika
Avustusten haku alkaa STEAn verkkoasioinnissa 19.4.2022 ja päättyy 31.5.2022 klo 16.15.
Myönnettävien avustusten määrä
Vuodelle 2023 myönnettävien avustusten määräraha vahvistuu myöhemmin vuoden 2022 aikana.
Avustuspäätös
STEA valmistelee avustushakemusten perusteella sosiaali- ja terveysministeriölle avustusehdotuksen, joka julkaistaan sivulla avustukset.stea.fi joulukuussa 2022. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää avustuksista tammi–helmikuussa 2023. Kaikille avustusta hakeneille lähetetään avustusehdotus ja avustuspäätös verkkoasiointiin.
Avustusten hakemiseen ja käyttöön liittyvät säädökset:
Arpajaislaki (1047/2001)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Valtionavustuslaki (688/2001)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Avustetun toiminnan strategiset tavoitteet:
- vähentää eriarvoisuutta ja lisätä yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta elämäntilanne ja tausta huomioiden
- vahvistaa yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta sekä lisätä erilaisten ihmisten kohtaamista ja keskinäistä ymmärrystä
- vahvistaa ihmisten voimavaroja ja auttaa pitämään huolta itsestä, toisista ja ympäristöstä.
Avustuskokonaisuudet
STEA-avustukset jaetaan neljään avustuskokonaisuuteen.
Lisätietoa avustuskokonaisuuksista STEAn verkkosivuilla
Avustettavaa toimintaa suunniteltaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota:
- toimintaympäristön kartoittamiseen ja toimintaympäristön muutostarpeiden tunnistamiseen
- kohderyhmän osallistamiseen toiminnan sisältöjen suunnitteluun ja kehittämiseen
- toiminnan tavoitettavuuteen ja avoimen osallistumisen mahdollistamiseen
- toiminnan konkreettisten tavoitteiden asettamiseen
- toiminnan tuloksellisuuteen ja taloudellisuuteen
- yhteistyömahdollisuuksiin muiden toimijoiden kanssa
Avustuksen hakeminen
Avustusta haetaan STEAn verkkoasioinnissa: asiointi.stea.fi(siirryt toiseen palveluun).
Ohjeita avustusten hakuun on julkaistu verkkosivulla www.stea.fi:
- Avustusopas STEAn verkkosivujen aineistopankissa
- Tavoitteista tuloksiin – ohjeita avustuksen hakijalle ja raportoijalle STEAn verkkosivuilla
- Hankehakemuslomakkeen malli STEAn verkkosivujen aineistopankissa
- Hankehakemuslomakkeen täyttöohje STEAn verkkosivujen aineistopankissa
Tutustu myös:
- Hankeavustuksen ABC –ohjevideo STEAn YouTube-kanavalla(siirryt toiseen palveluun)
- Yleiskulut haltuun -ohjevideo STEAn YouTube-kanavalla(siirryt toiseen palveluun)
- Verkkoasioinnin käyttöön liittyviä ohjeita STEAn verkkosivuilla
Valtionavustuksen myöntämisen yleiset ja erityiset edellytykset
(Valtionavustuslain 7§ 1 mom.)
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
(Valtioneuvoston asetus valtionavustuksista yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen 4 §):
- avustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena avustuksen hakijan omat varat, hakijan määräysvallassa olevien taikka hakijaan taloudellisesti tai toiminnallisesti kiinteässä yhteydessä olevien yhteisöjen tai säätiöiden käytettävissä olevat varat ja avustettavasta toiminnasta saatavat tuotot huomioon ottaen;
- avustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena avustuksen hakijan muun kuin avustettavan toiminnan laatu ja tuloksellisuus huomioon ottaen;
- haettaessa investointiavustusta tai hankeavustusta on esitetty riittävä selvitys hankkeen toiminnallisesta tai teknisestä suunnitelmasta sekä avustuksen saajan edellytyksistä rahoittaa hankkeen omarahoitusosuus ja käyttökulut; ja
- avustus kohdistuu avustustoiminnalle määriteltyihin avustuskokonaisuuksiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset tai valtioneuvoston asetuksen erityiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Esteitä avustuksen myöntämiselle
Avustuksen hakijan rekisteröityminen tulee olla tehtynä viimeistään ennen hakuajan päättymistä.
STEA ei käsittele hakemuksia, joita ei ole lähetetty verkkoasioinnissa 31.5.2022 klo 16.15 mennessä.
Avustusta ei myönnetä hakijalle, joka ei ole toimittanut selvitystä aiemman avustuksen käytöstä annetussa määräajassa, tai jolle aiemmin myönnetty avustus on takaisinperinnässä.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, ja avustuksen hakija on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä.
Avustuksen käyttöön liittyvät ehdot ja rajoitukset
Avustuslajikohtaiset avustuksen käytön yleisehdot ja rajoitukset:
- Hankeavustuksen yleisehdot ja rajoitukset -dokumentti verkkosivujen aineistopankissa (avautuu uuteen ikkunaan)
- Investointiavustuksen yleisehdot ja rajoitukset -dokumentti verkkosivujen aineistopankissa(avautuu uuteen ikkunaan)
- Yleisavustuksen yleisehdot ja rajoitukset -dokumentti verkkosivujen aineistopankissa(avautuu uuteen ikkunaan)
- Kohdennetun toiminta-avustuksen yleisehdot ja rajoitukset -dokumentti verkkosivujen aineistopankissa (avautuu uuteen ikkunaan)
Huom! Vuoden 2023 STEA-avustusten yleisehtoihin on lisätty velvollisuus noudattaa EU:n pakoteasetuksia (Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistetut rajoitustoimet).
Vuoden 2023 avustusten yleisehdot STEAn verkkosivujen aineistopankissa(siirryt toiseen palveluun)
Muuta huomioitavaa:
- Avustusta ei voida myöntää toimintaan, joka kuuluu kunnan, valtion tai muun viranomaisen yleisen tai erityisen järjestämisvastuun piiriin. Yleisellä järjestämisvastuulla tarkoitetaan palveluita, jotka kunnan on järjestettävä varaamiensa määrärahojen edellyttämässä ja mahdollistamassa laajuudessa. Erityisellä järjestämisvastuulla tarkoitetaan subjektiivisten oikeuksien perusteella järjestettävää palvelua, mikä merkitsee henkilön oikeutta saada tietty palvelu, jos hän täyttää laissa säädetyt edellytykset oikeuden saamiseksi.
- Avustusta ei voida myöntää toimintoihin, joita kirkko tai muu uskonnollinen yhdyskunta harjoittaa lakisääteisesti tai muutoin ilmeisen hengellisessä tarkoituksessa. Kohderyhmien ei saa edellyttää osallistuvan uskonnolliseen toimintaan. Avustuksen saajan mahdollinen uskonnollinen toiminta tulee eriyttää avustuksella tehdystä toiminnasta taloudellisesti ja toiminnallisesti.
- Erilaisiin kansalaisjärjestöjen toimintamuotoihin saattaa myös liittyä linjauksia siitä, mitä osia toiminnan kuluista voi tai ei voi kattaa STEA-avustuksella. Toimintoihin liittyvät linjaukset on julkaistu STEAn verkkosivuilla.
Lisätietoja
Kysymyksiä ja vastauksia uusien avustusten hakemisesta STEAn verkkosivuilla
STEAn erityisasiantuntijat neuvovat avustusten hakuun liittyvissä kysymyksissä. Avustuksen hakijalle nimetyn yhteyshenkilön yhteystiedot ovat verkkoasioinnissa (asiointi.stea.fi) Järjestön tiedot –osiossa.
Ensimmäistä kertaa STEA-avustusta hakevan toimijan tulee rekisteröityä STEAn verkkoasioinnin käyttäjäksi sivulla asiointi.stea.fi. Ensimmäistä kertaa avustusta hakevalle toimijalle nimetään oma yhteyshenkilö verkkoasioinnin käyttöönoton jälkeen.
Verkkoasioinnin tekniseen käyttöön liittyvissä kysymyksissä palvelemme ensisijaisesti sähköpostitse: asiointituki.stea@gov.fi.
Avustuksen hakemiseen ja avustushakemuksen täyttöön liittyviä kysymyksiä voi lähettää STEAlle myös sähköpostitse, osoite: stea@gov.fi
Hakuaikana 19.4.–31.5. kysymyksiin vastataan myös puhelimitse arkisin klo 13–15 välisenä aikana, p. 050 310 5692. Neuvontapuhelin on tarkoitettu uusille hakijoille. Jo aiemmin avustusta hakeneet voivat olla yhteydessä suoraan järjestönsä yhteishenkilöön (yhteystieto verkkoasioinnissa).
STEA järjestää huhtikuussa avustuksen hakijoille kolme eri sisältöistä verkkotilaisuutta, joissa käydään läpi avustuksen hakuun liittyviä ohjeita. Lue lisää koulutuksista STEAn verkkosivuilta.
Sivua päivitetty 21.6.2023 10:59 – Vuoden 2023 yleisehtoihin ja rajoituksiin lisätty ehto EU:n pakoteasetusten noudattamisesta.
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: