Tuloksellisuuskatsaus 2022
Vähemmistöryhmien järjestöt
Vähemmistöryhmien järjestöt
STEA jakaa avustusta saavat toimijat järjestöluokkiin, jotka muodostetaan joko toimijoiden pääasiallisen toiminnan kohderyhmän tai toimintamuodon perusteella.
Tässä tuloksellisuuskatsauksessa käsitellään vähemmistöryhmien järjestöluokkaan kuuluvien toimijoiden yhdessä muodostamaa kokonaisuutta. Järjestöluokkaan kuuluvat maahanmuuttajien, romanien sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kanssa työskentelevät järjestöt sekä ihmisoikeustyötä yleisemmällä tasolla tekeviä järjestöjä. Järjestöjen toiminta kohdistuu maahanmuuttajataustaisen väestön lisäksi laajempaan väestöön esimerkiksi asenne- ja kulttuurityönä. Maahanmuuttajajärjestöissä toimintaa kohdennetaan usein etnisen taustan, sukupuolen tai työ/opiskelutilanteen mukaan. Kohderyhminä ovat muun muassa kahden kulttuurin perheet, maahanmuuttajataustaiset nuoret ja ikääntyneet sekä työttömät ja ilman opiskelupaikkaa olevat. Toimintaa on suunnattu myös paperittomille ja turvapaikanhakijoille sekä ihmiskaupan ja kunniaan liittyvän väkivallan uhreille. Vuonna 2022 uutena kohderyhmänä järjestöluokassa ovat Ukrainasta Venäjän hyökkäyssotaa paenneet.
Järjestöluokassa käsitellään maahanmuuttajien järjestöjä ja pääasiallisesti maahan muuttaneiden kanssa toimivia järjestöjä, mutta erityisesti maahanmuuttajataustaisille kohdennettua toimintaa sisältyy myös monen muun järjestöluokan järjestön toimintaan. Esimerkiksi monialajärjestöillä on STEA-avustuksilla rahoitettuja maahanmuuttajien kohtaamispaikkoja useassa suuressa kaupungissa.
STEA-avustuksilla rahoitettuja vähemmistöryhmien järjestöjen kokonaisuuteen kuuluvia toimijoita oli vuonna 2022 yhteensä 55. Tuloksellisuuskatsauksessa arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 92.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusarviointi perustuu järjestöjen tuloksellisuusraporteilla ilmoittamaan tietoon.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja saavutettujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusraporteista laadittiin STEAssa alustava tuloksellisuuskatsaus, jota käsiteltiin STEAn ja järjestöjen yhteisessä kehittämistilaisuudessa syksyllä 2023.
Yhteiskehittämistilaisuuden pohjalta tuotettiin STEAssa tämä järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaus.
Tuloksellisuuskatsauksen osa-alueet
Siirry ensimmäiseen osa-alueeseen (Toiminnalla tavoiteltu muutos ja kohderyhmät)
Tai siirry haluamaasi osa-alueeseen alla olevien kuvalinkkien kautta.
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: