Tuloksellisuuskatsaus 2022
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt: STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot
Sisällysluettelo
STEAn tekemän avustuskohteiden kokonaisarvion mukaan taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen avustuskohteiden tuloksellisuus on vähintään riittävä. Järjestöjen toiminta on kohdistunut tarkoituksenmukaisella tavalla ja toimintojen on arvioitu tukevan aiottujen tulosten saavuttamista riittävästi tai hyvin.
Todennettuja tuloksia on saatu aikaan yli puolessa arvioiduista avustuskohteista. Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöissä toiminnan tulosten osoittamiseksi on kerätty tietoa pääosin tarkoituksenmukaisti. Kyselylomakkeita on käytetty laajasti tiedon keruussa yksilöllisen tai ryhmämuotoisen koetusta hyödystä tai erilaisten koulutusten, kurssien tai tapahtumien yhteydessä. Myös kumppaneilta tai ammattilaisilta kerätty tieto pohjautuu lähes poikkeuksetta kyselyaineistoon.
Perinteisen kyselylomakkeen lisäksi kyselylomake-menetelmä on pitänyt sisällään esimerkiksi tekstiviestitse lähetettyjä kyselyjä tai nopeita sähköisiä reaktiopalautteita sähköisesti annetun yksilöllisen tuen yhteydessä, kuten hymiöt. Lisäksi esimerkiksi yksilöllisen tuen tiedon keruussa on käytetty kyselylomaketta niin, että tieto on kysytty haastatellen tai muutoin suullisesti, ja työntekijä tai vapaaehtoinen on kirjannut tiedot systemaattisesti kyselylomakkeelle.
Arjen hallinnan kursseilta ja ryhmistä on myös kerätty pidemmän aikavälin seurantatietoa toiminnan päättymisen jälkeen, jonka avulla on voitu osoittaa myös välittömästi toiminnan jälkeistä aikaa pidemmälle kantaneita tuloksia.
Arvio: tukeeko toiminnasta kerätty tieto tulosten osoittamista
Arvio: onko raportoidut tulokset todennettu kerätyllä tiedolla
Tiedon keräämisen tavat
Arvio: onko toiminnalla saavutettu tavoiteltuja tuloksia
Arviointikysymyksessä ”Onko toiminnalla saavutettu aiottuja tuloksia”, noin puolet taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen avustuskohteista on saanut tuloksellisuusraportin perusteella arvion ”heikosti”. Näistä heikon arvion saaneista avustuskohteista noin puolet ovat hankeavustuksia, ja puolet kohdennettuja toiminta-avustuksia. Hankeavustuskohteista osa on uusia, ja niiden toiminta on vasta käynnistymässä. ”Heikosti” -arvioon voi vaikuttaa paitsi varsinaisten raportoitujen tulosten heikkous, myös se, että raportoituja tuloksia ei ole todennettu kerätyllä tiedolla.
Tyypillisin syy arvioon ”heikko” aiottujen tulosten saavuttamisessa on kerättyyn seuranta-aineistoon liittyvissä puutteissa:
- tuloksia kuvaillaan kytkemättä kerättyä tietoa näytöksi tuloksiin
- kerättyä tietoa esitetään liian ylätasoisesti tai yhteenvedoilla, jolloin esimerkiksi kohderyhmittäiset tulokset eivät ilmene riittävän luotettavasti
- kerätty tieto ei ole aineistona riittävän luotettava, esimerkiksi se ei ole riittävän kattava kohderyhmän kokoon suhteutettuna.
- tietoa ei ole kerätty lainkaan
Avustuskohde saa arvion heikko myös jos tuloksellisuusraportissa ei ole raportoitu tavoitteisiin liittyvää toimintaa ja tuloksia tai raportoidut tulokset perustellaan pelkästään toimintojen tai niiden lukumäärien kuvauksilla.
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen avustuskohteista yli puolet on saavuttanut aiottuja tuloksia riittävästi tai hyvin, joissakin tilanteissa aiotut tulokset on myös ylitetty. Taloustaitojen ja arjenhallinnan tukemiseen liittyvissä avustuskohteissa on asetettu myös usein tavoitetasoja ja niihin raportoiduissa tuloksissa päästy tai ne on ylitetty.
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen toiminnan tuloksena järjestöjen toimintaan osallistuneiden taloustaidot ja taloudenhallinta ovat vahvistuneet, velkaantumista on onnistuttu ennaltaehkäisemään ja ylivelkaantuneiden kohdalla velkaantumiskierteitä on katkaistu:
- järjestöissä on tunnistettu ja tavoitettu ihmisiä, joilla on riski talousongelmiin
- sosiaalisia tai taloudellisia ongelmia on ehkäisty tai ratkaistu
- kestävää taloudenhallintaa ja kuluttajataitoja on vahvistettu ja edistetty: ihmisten oman talouden hallinnan taidot, arjen (kotitalous)taidot ja kotona asumisen taidot, sosiaaliset taidot ja osallisuus ovat vahvistuneet ja kohentuneet. Myös ihmisten sosiaaliset verkostot ovat vahvistuneet. Tämä on lisännyt ihmisten terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä.
- toiminnalla on myös helpotettu ihmisten kokonaiselämäntilannetta erilaisin taloudenhallinnan ja velkaratkaisujen keinoin: esimerkiksi vähävaraisten lapsiperheiden hyvinvointi vahvistui matalan kynnyksen ja asiakaslähtöisen toiminnan avulla, velkaongelmia on ratkottu ja ihmisten kokonaiselämäntilanne on helpottunut . Toimintaan osallistuminen on myös vähentänyt osallistujien yksinäisyyttä.
Seuraavien tavoitteiden osalta raportoidut tulokset ovat olleet pääosin toteutuneen toiminnan ja siihen liittyvien lukumäärien raportointia:
- ruoka-apua tarvitsevien osallisuuden vahvistaminen
- yhteistyön vahvistaminen kumppaneiden ja muiden alalla toimivien kanssa asiakkaiden toimijuuden ja osallisuuden vahvistamiseksi
- ammattilaisten osaamisen vahvistaminen ja tiedon lisääminen ja siten myös asiakkaiden aseman parantaminen
- vapaaehtoistoimintaan osallistumisvalmiuksien ja -edellytysten lisääminen
Arvio avustuskohteiden toiminnan tuloksellisuudesta
Keskeiset havainnot ja kehittämiskohteet
Järjestökokonaisuuteen kuuluvien järjestöjen tuloksellisuusraporteissa ja syksyllä 2023 järjestetyssä yhteiskehittämistilaisuudessa tunnistettiin toiminnan tuloksellisuuteen liittyviä kehittämiskohteita. Tähän tuloksellisuuskatsaukseen on nostettu niistä kaksi.
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen tuloksellisuus on ollut pääosin riittävällä tai hyvällä tasolla taloustaidon ja arjenhallinnan tavoitteiden osalta. Sen sijaan tuloksellisuus jää heikolle tasolle ruoka-apua tarvitsevien osallisuuden vahvistamisen tavoitteiden osalta. Tuloksia ei joko ole saatu aikaan tai aikaansaadut tulokset eivät ilmennä tavoiteltua muutosta kohderyhmässä. Vähäisesti aikaansaadut tulokset tälle tavoitteelle selittyvät tyypillisimmin kahdella tapaa. Joissakin tilanteissa asetetut tavoitteet ovat luonteeltaan toiminnallisia tai toimintaa kuvaavia. Toisaalta vähäisesti aikaansaadut tulokset selittyvät sillä, että asetetut tavoitteet ja raportoidut tulokset kytkeytyvät kohderyhmässä tapahtuviin muutoksiin, mutta raportoitujen tulosten luotettavuus ei ole riittävällä tasolla. Ruoka-apua tarvitsevien osallisuuden vahvistamista olisi näin ollen hyödyllistä saavuttaa nykyistä tuloksellisemmin.
Osallisuuden vahvistamiseen liittyvien tavoitteiden kehittäminen ja jäsentäminen niin, että tavoitteet kuvaavat selkeämmin kohderyhmän saamaa hyötyä, edistäisi myös osallisuuden vahvistamiseen liittyvän toiminnan tuloksellisuutta.
Vapaaehtoiset ovat taloustaidon ja aineellisen avun järjestöissä tärkeä resurssi, mistä kertovat myös heille asetetut tavoitteet. Vapaaehtoistoimintaan on asetettu tavoitteita muun muassa vapaaehtoistoimijoiden osallisuuden ja yhteiskuntaan kuulumisen tunteen vahvistamiseen sekä vapaaehtoistoiminnalle rakennettavan mallin kehittämiseen. Vapaaehtoisten rooli taloustaidon ja aineellisen avun järjestöissä näyttäytyy kuitenkin paikoin epäselvänä. Myös vapaaehtoistoimintaan liittyvät tulokset jäävät usein tavoitteista, eikä vapaaehtoisia ole tavoitettu suunnitellusti.
Vapaaehtoisten tavoittamiseksi nykyistä paremmin olisi hyödyllistä pohtia uusia keinoja. Vapaaehtoistoiminnan tuloksellisuutta vahvistaisi myös toiminnan tavoitteiden selkeyttäminen ja vapaaehtoisten roolien ja työnjaon selkeyttäminen suhteessa työntekijöihin.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta:
Siirry edelliseen (Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt – Toiminta ja tuotokset)
Siirry Tuloksellisuuskatsaukset 2022 -pääsivulle
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: