Tuloksellisuuskatsaus 2022
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt: Toiminta ja tuotokset
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen toimintamuodoissa painottuvat arjen- ja taloustaitojen ja elämänhallintaansa tukea tarvitsevien sekä taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien henkilöiden eri tavoin tukeminen.
Toiminnassa ja tuotoksissa ja niihin liittyvissä kohtaamisissa korostuivat yksilöllinen tuki ja neuvonta, toimintaluokkaan ”muu toiminta” raportoidut toiminnot sekä ryhmämuotoinen toiminta.
Yksilöllinen tuki ja neuvonta on tyypillisesti ollut joko taloustaitoihin, arjenhallintaan tai aineelliseen apuun liittyvää tukea ja ihmisten neuvomista. Yksilöllistä tukea on annettu esimerkiksi kasvokkaisissa tilanteissa, puhelimitse, verkkovälitteisesti chateissa ja sähköposteina. Neuvontaa on annettu myös erilaisissa yksittäisissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä erilaisten teemapäivien ja –viikkojen aikana järjestetyissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Muu toiminta -luokassa raportoitu toiminta pitää sisällään muutamissa avustuskohteissa tehtyä yksilöllistä tai perheille suunnattua tukea ja kohtaamisia, joissa heille on samalla tarjottu aineellista apua tai lahjoituksia.
Ryhmämuotoisessa toiminnassa ovat painottuneet erilaiset vertaisryhmät ja arjenhallintaan liittyvä kurssimuotoinen ryhmätoiminta. Vertaisryhmiä on järjestetty kasvokkain ja verkkovälitteisesti esimerkiksi Facebook-ryhminä. Lisäksi on ollut erilaisia ystäväkahviloita. Kurssitoimintaa on tyypillisimmin toteutettu kasvokkaisina ryhminä, esimerkiksi kotitalousryhmät, mutta jonkin verran myös verkkokursseina.
Vapaaehtoisille järjestetty toiminta on ollut niin yksilöllisesti kuin ryhmämuotoisesti annettua tukea ja ohjausta vapaaehtoisena toimimiseen sekä erilaisia koulutuksia ja työnohjaustapahtumia kasvokkain ja sähköisesti.
Toimintojen ja tuotosten jakaantuminen
Toimintojen ja tuotosten määrä
Kohtaamiskertojen määrä
Kohtaamiskertojen jakautuminen
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen toiminta on tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista valtaosin hyvin tai riittävästi.
Järjestöjen toiminnassa painottuvat ryhmämuotoinen ja yksilöllinen tuki ovat olleet myös toimintamuodoiltaan pääsääntöisesti tuloksellisia. Toiminnan tuloksellisuutta edistäneitä tekijöitä olivat muun muassa:
- toiminnalle on tarve niin kohderyhmän kuin ammattilaistenkin näkökulmasta
- monentasoiset kumppanuudet toiminnan ja tapahtumien järjestämisyhteistyössä ja asiakkaiden ohjaamisessa järjestön toimintaan
- järjestön oma osaaminen ja tunnettuus kohderyhmän ja yhteistyökumppanien joukossa
- toimiminen siellä missä kohderyhmä on
- monipuolinen tietomateriaali ja erilaiset neuvontaoppaat, joita on tuotettu ammattilaisten ja varsinaisen kohderyhmän käyttöön
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikutti noin kolmasosassa avustuskohteita toiminnan järjestämiseen tai kohderyhmien tavoittamiseen. Toimintaan tuli mukaan ukrainalaisia, mikä näkyi sekä toimintaan osallistuneiden että järjestetyn toiminnan määrissä. Toisaalta aiottua toimintaa ei voitu toteuttaa suunnitellusti, sillä tilanne vei paljon resursseja ja toiminta painottui osin toisin.
Koronan jälkeen toimintaan oli joissain toiminnoissa paikoin vaikeaa saada osallistujia tai toimintaa toteuttavia vapaaehtoisia. Myös kohderyhmään kuuluvien henkilökohtainen elämäntilanne ei aina tehnyt pitkäkestoiseen toimintaan osallistumista tai siihen sitoutumista mahdolliseksi (ikääntyneet, taloudellisesti haavoittuvassa asemassa olevat). Muita toiminnan tuloksellisuutta heikentäneinä tekijöinä raportoitiin myös henkilöstöresursointiin ja kumppanuuksiin liittyvistä haasteista sekä työntekijävaihdoksista, jotka haastoivat varsinaista perustoimintaa, mutta myös pitkäjänteisten kumppanuuksien kehittämistyötä.
Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöjen yleisavustuksilla rahoitettu toiminta
Järjestöluokkaan sisältyi yksi yleisavustuskohde. Yleisavustuksella toteutettu toiminta kohdistui järjestön omaan henkilöstöön, alan ammattilaisiin ja päätöksentekijöihin, talousongelmissa oleviin tai taloudenhallinnassa apua tarvitseviin henkilöihin sekä suureen yleisöön yleisesti. Yleisavustuksella on tehty järjestössä edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä, viestintää eri yhteiskunnan tasoilla. Yleisavustusta on käytetty myös järjestön hallinnon, sisäisten palvelujen ja sisäisen viestinnän toteutukseen.
Jäsenjärjestöavustuksilla rahoitettu toiminta
Järjestöluokkaan sisältyi yksi jäsenjärjestöavustus. Jäsenjärjestöavustuksella jäsenyhdistyksissä on toteutettu toiminnan kohderyhmille erilaista neuvontaa, vertaistukea ja koulutuksia.
STEAn arvio: onko toiminta tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt– STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot)
Siirry edelliseen (Taloustaidon ja aineellisen avun järjestöt – Tavoitetut kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: