Tuloksellisuuskatsaus 2022
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset
Järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset
STEA jakaa avustusta saavat toimijat järjestöluokkiin, jotka muodostetaan joko toimijoiden pääasiallisen toiminnan kohderyhmän tai toimintamuodon perusteella.
Tässä tuloksellisuuskatsauksessa käsitellään järjestöjen yhteisjärjestöt ja asukasyhdistykset järjestöluokkiin kuuluvien toimijoiden yhdessä muodostamaa kokonaisuutta.
Järjestöjen yhteisjärjestöt -järjestöluokkaan kuuluvat toimijat ovat luonteeltaan alueellisia ja paikallisia järjestöjä tai muita toimijoita tukevia, kehittäviä, yhteistyötä edistäviä ja koordinoivia toimijoita. Järjestöjen yhteisjärjestöjen toimintaan sisältyy myös myös neuvontaa, koulutuksia, tapahtumia, tiedotusta, järjestötoiminnan näkyväksi tekemistä, järjestöjen vaikuttamismahdollisuuksien tukemista sekä edullisten tai ilmaisten tilojen ylläpitoa ja koordinointia ja vapaaehtoistoiminnan tukemista. Monet järjestöjen yhteisjärjestöt ylläpitävät myös matalankynnyksen kohtaamispaikkoja. Järjestöillä on myös muuta, esim. työllisyyden edistämiseen liittyvää toimintaa. Järjestöluokkaan sisältyy myös OLKA-toimintaan liittyviä avustuskohteita. OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.
Asukasyhdistysten järjestöluokkaan kuuluville yhdistyksille (neljä avustuksen saajaa) on tyypillistä, että toiminta kohdentuu laajalle kohderyhmälle (alueen asukkaat), mutta yksittäisissä toiminnoissa voivat korostua myös erityisryhmät, kuten ikääntyneet, syrjäytymisvaarassa olevat tai lapsiperheet. Yhdessä järjestöluokan hankkeessa kohderyhmänä ovat myös alueen muut yhdistykset ja niissä toimivat aktiiviset henkilöt. Kohderyhmät vaihtelevat alueittain ja niissä on mukana kaiken ikäisiä ihmisiä.
STEA-avustuksilla rahoitettuja järjestöjen yhteisjärjestöjen ja asukasyhdistysten muodostamaan kokonaisuuteen kuuluvia toimijoita oli vuonna 2022 yhteensä 39. Tässä tuloksellisuuskatsauksessa arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 56.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusarviointi perustuu järjestöjen tuloksellisuusraporteilla ilmoittamaan tietoon.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja saavutettujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuden tuloksellisuusraporteista laadittiin STEAssa tuloksellisuuskatsaus. Tuloksellisuuskatsaus jakautuu arvioinnin osa-alueiden mukaisesti.
Järjestökokonaisuuden alustavaa tuloksellisuuskatsausta käsiteltiin STEAn ja järjestöjen yhteisessä kehittämistilaisuudessa syksyllä 2023. Yhteiskehittämistilaisuuden pohjalta tuotettiin STEAssa tämä järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaus.
Tuloksellisuuskatsauksen osa-alueet
Tai siirry haluamaasi osa-alueeseen alla olevien kuvalinkkien kautta.
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: