Tuloksellisuuskatsaus 2022
Monimuotoisten perheiden järjestöt
Monimuotoisten perheiden järjestöt: STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot
Sisällysluettelo
Järjestökokonaisuuden avustuskohteista tuloksellisuusarvio (hyvä – riittävä – heikko) tehtiin 14 avustuskohteesta. STEAn tekemän avustuskohteiden kokonaisarvion mukaan monimuotoisten perheiden järjestöjen avustuskohteiden tuloksellisuus on pääosin hyvä. Todennettuja tuloksia on saatu aikaan hyvin tai riittävästi valtaosassa arvioiduista kohteista (10/14).
Myös toiminnasta kerätty tieto tukee tulosten osoittamista ja raportoidut tulokset on todennettu kerätyllä tiedolla pääosin hyvin tai riittävästi. Osa toiminnasta kerätystä tiedosta ja toiminnan tuloksellisuuden osoittamiseen valituista mittareista kuvasivat kuitenkin toiminnan laajuutta, eivät varsinaisesti aikaansaatuja tuloksia. Osassa avustuskohteita tuloksina raportoitiin tietoja, joita ei oltu todennettu kerätyllä tiedolla.
Etenkin vaikuttamistyön tulosten osalta todentaminen on yksittäisten avustuskohteiden kohdalla haastavaa, mutta järjestöjen yhteistyössä tekemän vaikuttamistoiminnan tuloksia on pystytty myös todentamaan kerätyllä tiedolla. Tiedon jakamiseen liittyvien toimintojen tuloksia arvioidaan raporteilla tyypillisesti siitä näkökulmasta, kokeeko tiedon saaja toiminnassa saadun tiedon hyödylliseksi, ja tiedon saannin varsinaiset vaikutukset kohderyhmän kohdalta jäävät raporteissa usein kuvaamatta.
Tiedon keräämisen tavat
Aikaansaatuja tuloksia monimuotoisten perheiden järjestöjen avustuskohteissa olivat mm. seuraavat:
- tieto erilaisiin perhemuotoihin liittyvistä erityisaiheista lisääntyi perheiden, ammattilaisten ja päättäjien keskuudessa
- yksilöllistä neuvontaa saaneet saivat tarvitsemansa tuen
- toimintaan osallistuneiden sosiaalinen ja henkinen hyvinvointi ja osallisuus parani toiminnan aikana.
- toimintaan osallistuneet saivat vertaistukea ja toimintaan osallistuneiden kokemus yksinäisyydestä väheni
- järjestöjen vaikuttamistoiminnan tavoitteet näkyivät puolueiden vaaliohjelmissa, lainsäädännön valmistelutyössä ja hyväksytyissä laeissa
Arvio: tukeeko toiminnasta kerätty tieto tulosten osoittamista
Arvio: onko raportoidut tulokset todennettu kerätyllä tiedolla
Arvio: onko toiminnalla saavutettu tavoiteltuja tuloksia
Arvio avustuskohteiden toiminnan tuloksellisuudesta
Keskeiset havainnot ja kehittämiskohteet
Järjestökokonaisuuteen kuuluvien järjestöjen tuloksellisuusraporteissa ja syksyllä 2023 järjestetyssä yhteiskehittämistilaisuudessa tunnistettiin toiminnan tuloksellisuuteen liittyviä kehittämiskohteita. Tähän tuloksellisuuskatsaukseen on nostettu niistä kaksi.
Monimuotoisten perheiden järjestöt tekevät paljon vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä. Järjestöt pyrkivät vaikuttamaan erityisesti eri perhemuotojen asemaan liittyviin kysymyksiin lainsäädännössä ja palveluissa. Vaikuttamistyötä tehdään pääasiassa yleisavustuksilla, mutta myös muissa toiminnoissa ja erityisesti usean järjestön yhteisessä monimuotoisten perheiden verkostossa.
Tuloksellisuusraporttien perusteella vaikuttamistyön arviointi vaihtelee eri toimijoiden välillä. Järjestöjen vaikuttamistyön arvioinnissa voi tuloksellisuuden näkökulmasta olla hyödyllistä tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä järjestöjen kesken. Koska vaikuttamistyön teemat ja tavoitteet ovat usein samansuuntaisia, järjestöt voivat hyötyä arviointiyhteistyön lisäämisestä.
Tuloksellisuusraporttien perusteella toiminnot, joissa vertaistuki oli oleellinen osa toimintatapaa ja joissa kohderyhmä on osallistunut toiminnan sisällön suunnitteluun, ovat olleet pääosin tuloksellisia.
Eri kohderyhmien ja vapaaehtoisten (jotka kuuluvat yleensä itsekin toiminnan kohderyhmiin) osallistaminen ja sitouttaminen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen voi lisätä toiminnan tuloksellisuutta.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta:
Siirry edelliseen (Monimuotoisten perheiden järjestöt – Toiminta ja tuotokset)
Siirry Tuloksellisuuskatsaukset 2022 -pääsivulle
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: