Ensimmäiset tuloksellisuuskatsaukset julkaistu STEAn verkkosivuilla
16.11.2021
Sosiaali- ja terveysministeriön STEA-avustuksilla rahoitettujen avustuskohteiden toiminnan tulosten raportointia ja arviointia uudistettiin vuonna 2021. Uudistuksen myötä avustuksilla rahoitettujen toimintojen tuloksellisuusraportointi laajeni jokavuotiseksi ja koskee nyt kaikkia ministeriön myöntämiä yleisavustuksia, kohdennettuja toiminta-avustuksia ja hankeavustuksia. STEA arvioi jatkossa avustuskohteiden toiminnan tuloksellisuutta järjestökokonaisuuksittain niin, että kaikki avustuskohteet ovat arvioinnin kohteena kolmen vuoden välein. Toiminnan tulosten lisäksi kaikki STEA-avustusta saavat järjestöt raportoivat STEAlle avustusten käytöstä vuosittain vuosiselvityksillä.
STEAn tuloksellisuusarvioinnin uudistuksen tavoitteena on saada ajantasaisempaa ja kattavampaa tietoa valtionavustuksilla rahoitettujen järjestötoimintojen tuloksista. Avoimen hallinnon periaatteiden mukaisesti tietoa tuloksista myös julkaistaan jatkossa kaikkien hyödynnettäväksi.
STEAn tuloksellisuusarvioinnissa painotetaan kohderyhmän tavoittamista, avustushakemuksissa kuvattujen tavoitteiden ja tulosten saavuttamista ja aikaansaatujen tulosten todentamista.
Järjestökokonaisuuksien tuloksellisuuskatsaukset julkaistaan STEAn verkkosivuilla
STEA on tänään julkaissut verkkosivuillaan tuloksellisuuskatsaukset kymmenestä tänä vuonna arvioidusta järjestökokonaisuudesta. Katsausten yhteydessä julkaistiin myös yli 1800 avustuskohteen tuloksellisuusraportteihin perustuva yleiskatsaus vuonna 2020 avustuksilla rahoitetuista toiminnoista.
Järjestötoiminnalla kohdataan, tuetaan ja autetaan arjen haasteissa
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen STEA-avustuksilla rahoitetut toiminnot tavoittavat merkittävän määrän erilaista tukea ja apua tarvitsevia ihmisiä. Järjestöjen toiminta on monipuolista sekä hyvin verkottunutta. Vuoden 2020 aikana STEA-avustuksilla toimivat järjestöt tarjosivat erilaisia osallistumismahdollisuuksia myös yli 200 000 vapaaehtoiselle.
Avustuksilla rahoitettu järjestötoiminta vahvistaa ihmisten osallisuutta, edistää heikossa asemassa olevien arjessa selviytymistä ja tukee erilaisissa haasteellisissa elämäntilanteissa ja kriiseissä. Järjestötoimintaan osallistuminen auttaa ihmisiä ylläpitämään toimintakykyään, vähentää koettua yksinäisyyttä ja tarjoaa mielekästä tekemistä monipuolisesti eri elämänvaiheissa oleville ihmisille.
Esimerkiksi nuorten parissa toimivien järjestöjen tarjoamat ryhmätoiminnat, yksilöllinen tuki ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminnot tavoittavat erilaisista mielenterveyden ja sosiaalisten suhteiden haasteista kärsiviä nuoria. Toimintaan osallistuminen vahvistaa nuorten kokemaa osallisuuden tunnetta ja itseluottamusta ja sosiaalisia verkostoja sekä lisää rohkeutta ja oma-aloitteisuutta. Nuorisoasumisen järjestöissä on onnistuttu erityisesti yksilöllisen tuen avulla ehkäisemään erityisen tuen tarpeessa olevien nuorten häätöjä sekä tukemaan nuorten asumista ja asumisen valmiuksia.
Neurologisten sairauksien järjestöissä annettu ohjaus ja neuvonta taas on auttanut toimintaan osallistuneita selviämään arjessa sairauden kanssa ja sopeutumaan muuttuneisiin elämäntilanteisiin. Myös muistijärjestöissä kohderyhmien kokema hyvinvointi on parantunut erilaisiin toiminnallisiin ryhmiin osallistumisen myötä. Ryhmiin osallistuneet ovat saaneet tukea muun muassa muistin hoitamiseen ja aivoterveelliseen elämäntapaan. Lisäksi ryhmiin osallistuneiden yksinäisyys on vähentynyt.
Ikääntyneiden toiminnallisissa järjestöissä ikääntyneiden toimintakykyä ja koettua osallisuuden tunnetta ovat vahvistaneet erilaisiin ryhmätoimintoihin, kuten harraste- ja liikuntaryhmiin osallistuminen. Ikääntyneet ovat myös saaneet järjestöjen vapaaehtoisten vertaisohjaajien avulla apua digilaitteiden käyttöön.
Kehittämiskohteena tulosten todentaminen
Keskeisin kehittämiskohde STEA-avustuksilla rahoitettujen toimintojen tuloksellisuuden raportoinnissa on toiminnalla aikaansaatujen tulosten osoittaminen ja todentaminen. Moni järjestö keskittyy raportoinnissaan kuvaamaan eri toimintojen laajuutta ja tavoitettujen henkilöiden lukumääriä. Tuloksellisuuden todentaminen edellytyksenä on kuitenkin aikaansaadun hyödyn tai muutoksen kuvaaminen suhteessa aiottuihin tavoitteisiin. Haaste tulosten todentamisessa on valtionapuviranomaisten ja järjestöjen yhteinen, ja siihen etsitään ratkaisua myös Valtiokonttorin valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeessa.
Lisätietoja:
Tuloksellisuuskatsaukset STEAn verkkosivuilla
STEA, erityisasiantuntija Elina Vedenkannas, elina.vedenkannas(at)gov.fi, p. 0295163231
STEA, viestintäasiantuntija Johanna Kotonen, johanna.kotonen(at)gov.fi, p. 0295163118
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: