STEA-avustusten tuloksellisuuden arviointiin päivityksiä
21.11.2023
Vuonna 2024 siirrymme STEAssa avustuskohdekohtaisesta ja järjestökokonaisuuksittain tehdystä tuloksellisuusarvioinnista teemoittain tehtävään tulosten ja vaikutusten arviointiin. Jatkossa arvioitavat avustuskohteet valitaan vuosittain ja avustuksilla rahoitetun järjestötoiminnan tuloksellisuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta tarkastellaan laajemmin suhteessa ajankohtaisiin sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden teemoihin ja ilmiöihin.
STEAssa tehtävän tuloksellisuusarvioinnin lähtökohtana on valtionavustuslaki, jonka mukaan valtionapuviranomaisen on sopivalla tavalla seurattava myöntämiensä valtionavustusten käytön tuloksellisuutta. Arvioimme, että tuloksellisuustiedon merkitys ja painoarvo tulevina vuosina kasvaa, kun avustusmäärärahojen suunta näyttää kääntyvän laskevaksi. Kaikkien avustuskohteiden raportoimaa tuloksellisuustietoa hyödynnetään osana STEAn vuotuisen avustusehdotuksen valmistelua ja kokonaisharkintaa.
Haluamme jatkossa tuottaa järjestökokonaisuuksia laajempaa tietoa STEA-avustuksilla rahoitettujen sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintojen tuloksista ja merkityksestä ihmisten arjen hyvinvoinnille ja yhteiskunnan toimivuudelle. Haluamme myös entisestään vahvistaa niin STEAssa kuin sosiaali- ja terveysjärjestöissä niin sanotun järjestölähtöisen toiminnan arvioinnin tapoja.
Olemme viimeisen puolentoista vuoden aikana toteuttaneet arvioinnin osa-alueiden itsearviointiprosessin. Sen ja järjestöjen antaman palautteen pohjalta tulemme tekemään muutoksia omaan tuloksellisuusarviointiprosessiimme vuoden 2024 alusta. Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta tehdä juurikaan STEAn omien järjestelmien ja verkkoasioinnin kehittämistyötä, koska seuraamme tilannetta mahdollisen valtionapuviranomaisten yhteiseen verkkoasiointiin siirtymisen osalta.
Mikä muuttuu?
Muutoksia on tulossa useita. Ne liittyvät sekä STEAn omaan tuloksellisuusarvioinnin ajatteluun ja arvioivaan työotteeseen että käytännön tekemisen tapoihin ja työvälineisiin.
- Tuloksellisuusraportointilomakkeeseen ja ohjeeseen on tulossa pieniä päivityksiä. Vuonna 2024 tuloksellisuusraportin ohjeita täsmennetään, lomakkeeseen pieniä muutoksia on tulossa vuonna 2025. Muutokset koskevat vain raportointitapaa, ja niiden tavoitteena on lisätä hakemuksen ja tuloksellisuusraportin välistä yhteyttä ja helpottaa tuloksellisuusraporttilomakkeen täyttämistä.
- Vuoden 2024 alusta kevennämme tuloksellisuusarvioinnin osalta hallinnollista taakkaa ja keräämme vain sellaista tietoa, jota valtionapuviranomaisena tarvitsemme tuloksellisuusarvioinnin ja avustusehdotuksen tekemiseen.
Tuloksellisuusraportointiin tulee kevennyksiä hankkeiden osalta niin, että vuoden 2024 alusta alkaen hankkeet raportoivat toimintansa tuloksista vain kerran hankekauden aikana, toisesta toimintavuodesta. Näin ollen myös aiemmin käytössä ollut hankkeiden siirtyvien avustusten tuloksellisuusraportointiraja (20 000 euroa) poistuu. Vuonna 2024 hankeavustuksella rahoitetun toiminnan tuloksista raportin toimittavat siis ne järjestöt, joille on myönnetty hankeavustus vuonna 2022. Tuloksellisuusraportti täytetään vuoden 2023 toiminnasta. - Avustuskohdekohtaista tuloksellisuusarviointia on STEAssa tehty vuosien 2021-2023 aikana järjestökokonaisuuksittain niin, että kaikki avustuskohteet on arvioitu tarkemmin kerran kolmen vuoden aikana. Jatkossakin arvioimme joka vuosi noin 600-750 avustuskohdetta, mutta avustuskohteet valitaan eri kriteerein. Kriteereitä voivat olla esimerkiksi avustuskohteiden aiempi heikko tuloksellisuus, myönnetyn avustuksen suuruus tai toiminnan temaattinen sisältö. Kaikkia tuloksellisuusraportteja hyödynnetään myös osana avustusvalmistelua. Yleisavustusten vaikuttavuuden arviointi tulee erikseen tarkasteluun vuoden 2024 aikana. Ensi vuonna arviointiin valittavien avustuskohteiden kriteerit vahvistuvat viimeistään maaliskuussa 2024.
- Toimintokohtaisten erojen tai erityispiirteiden tunnistaminen ja dokumentointi ovat arvioinnissa tärkeää. Pyrimme jatkossa huomioimaan paremmin tiettyjen toimintojen (kuten puhelin- ja chat-auttamisen, vapaaehtoiset ja ammattilaiset kohderyhminä, matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja vaikuttamistoiminnan) erityispiirteet vaikutusketjussa ja tuloksellisuusarvioinnissa. Vaikutusketju säilyy kuitenkin arvioinnin viitekehyksenä kaikissa avustuskohteissa.
- Kohdekohtaisen tuloksellisuusarvioinnin asteikkona olemme käyttäneet kolmiportaista asteikkoa heikko-riittävä-hyvä. Laajennamme asteikkoa ja tulemme siirtymään viisiportaiseen asteikkoon. Uusi arviointiasteikko julkaistaan vuoden 2024 alussa.
Kohdekohtaisen arvioinnin kohteena olevat saavat jatkossakin erikseen verkkoasiointiin palautteen tehdystä arviosta uudella asteikolla. Tarkempaa palautetta tuloksellisuudesta saa lisäksi aina tarpeen mukaan omalta STEAn yhteyshenkilöltä. - Viime vuosina olemme tuottaneet kohdekohtaisten arviointien pohjalta tuloksellisuustietoa katsauksina. Jatkossa julkaisemme tuloksellisuusteemaan liittyviä koonteja ja blogikirjoituksia. Vuonna 2024 toteutamme Vaikuttavaa SOTE-kansalaisjärjestötoimintaa blogisarjan sekä koonnit vapaaehtoistoimintaan ja yksinäisyyden ehkäisyyn liittyvistä STEA-avustuksilla rahoitetuista toiminnoista.
Mikä jatkuu?
Teemme myös ensi vuonna järjestöihin tuloksellisuustarkastuksia. Lisäksi vahvistamme vuoropuhelua STEAn ja järjestötoimijoiden välillä. Yhteiskehittämistilaisuudet korvaamme temaattisilla ”pyöreän pöydän keskusteluilla”, joissa voimme pureutua eri teemoihin: niin toiminnan tuloksellisuuteen, onnistumisiin, vaikutuksiin kuin tulevaisuuden haasteisiin. Keskusteluja pyrimme järjestämään eri aihepiireistä eri alueilla ja eri kohderyhmien parissa toimivien järjestöjen kanssa tulevina vuosina säännöllisin väliajoin.
Jatkamme tuloksellisuusarvioinnin koulutuksia, ja niiden lisäksi järjestämme kohdennetumpia vaikutusketju-koulutuksia. Koulutusten aikataulut julkaisemme verkkosivuillamme joulukuun alussa.
Vahvistamme myös oman toimintamme asiakaslähtöisyyttä. Ohjaus ja neuvonta ovat vahva osa arkeamme. Erityisasiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin avustusten hakuun, käyttöön ja raportointiin liittyviin kysymyksiinne.
Vuotuinen tuloksellisuusraportointi koskee edelleen kaikkia yleisavustusta ja kohdennettua toiminta-avustusta saavia järjestöjä. Vuoden 2023 toiminnasta raportoidaan STEAlle tuloksellisuusraportilla vuoden 2024 alussa. Toimitamme tuloksellisuusraporttitehtävät avustusta saaneille järjestöille verkkoasiointiin (asiointi.stea.fi) tammikuun alkupuolella. Raportointiaika päättyy perjantaina 1.3.2024.
Mona Särkelä, Arviointipäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: